Murn verjame, da se bo nekoč vse sestavilo tudi za slovenski uspeh. Foto: www.alesfevzer.com
Murn verjame, da se bo nekoč vse sestavilo tudi za slovenski uspeh. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski selektor Uroš Murn je po koncu cestne dirke svoje misli strnil v pogovoru z Daretom Ruparjem, novinarjem Vala 202: "S samo predstavo smo lahko zelo zadovoljni, s samim rezultatom pa ne. Vsi so naredili tisto, kar smo se dogovorili pred tekmo, prav vsi so dali svoj maksimum. BIlo nas je šest, na to smo se prilagodili. Startali smo odlično, imeli smo beg z Janom Tratnikom, kar je bilo dogovorjeno. Nismo si mogli privoščiti, da bi šel v beg še Jan Polanc, ker bi potem Tadej Pogačar v zaključku dirke ostal sam, kar ne bi bilo v redu, če bi se pokazalo, da lahko kaj naredi."

Sorodna novica "Malce sem že verjel, da bom drugi, a ..."

Verjel, da bo Tratnik ujel ubežnike
Slovenski junak dneva je bil Jan Tratnik, ki se je znašel v begu, nekaj skupinic mu je ušlo naprej, a ob koncu se je znašel celo v boju za medaljo, tudi Murn je obžaloval tistih 40 metrov, ki so Idrijčana ločili do srebra: "Škoda za Tratnika, zmanjkalo mu je 40 metrov, a tako je kolesarstvu, res upam, da mu bo enkrat uspelo. Bilo smo blizu, a na koncu nimamo ničesar. Vse skozi sem verjel v dober rezultat, tudi ko smo šli v zadnji krog, sem videl, da so štirje ubežniki v boju za drugo mesto dihali na škrge, zato sem vedel, da jih bo ujel do cilja. Žal pa je to uspelo tudi skupini za njim. Spredaj pa je bil Remco Evenepoel razred zase, nihče ga ni mogel premagati."

S polno ekipo bi imeli četrti avto
Velike enodnevne dirke so specifične, saj potekajo brez radijskih povezav. To je imelo vpliv pri razvrščanju avtomobilov selektorjev, Murn je razložil: "Ni bilo radijskih povezav. Tudi mi v avtih smo imeli zelo slabo komunikacijo, kaj se je dogajalo na čelu dirke. Povezave so bile zelo slabe, tako da večino dirke nismo mogli spremljati dogajanja v živo na tablici. Imeli smo deveti avto v vrsti, če bi imeli polno reprezentanco z osmimi kolesarji, bi imeli četrti avto, to je pomenilo, da smo slabše videli. Ko smo šli v zadnjem krogu naprej do skupine s Tratnikom, smo dosti lažje videli, kaj se dogaja. Res pa je, da je bilo za vse enako."

Sorodna novica Evenepoel osvojil še mavrično majico, Tratniku za medaljo zmanjkalo 40 metrov

Tratnik je prevzel odgovornost
Selektor je sicer poudaril, da v končni fazi to ni igralo pomembne vloge, saj: "Smo imeli dobro izkušeno ekipo, ki se zaveda, kaj je morala narediti. V končni fazi bi težko naredili kaj drugače. Če bi šel Tadej v pobeg z Janom, bi mu potem sledili vsi preostali, favoriti so pač gledali drug drugega. Ni se dalo narediti nič drugače. Igrali smo na vlogo, da je Tratnik prevzel svojo odgovornost in izkoristil priložnost, a je bil žal 40 metrov prekratek."

Letos 4., 6. in 12. mesto
Slovenska reprezentanca je na velikih tekmovanjih v članski konkurenci osvojila eno dirko na cestni dirki (tretje mesto Andreja Hauptmana leta 2001). Letos je bila nekajkrat blizu (četrto mesto Tilna Finkšta na sredozemskih igrah, šesto mesto Luke Mezgca na evropskem prvenstvu, zdaj pa 12. mesto Tratnika. Murn (ki je bil leta 2007 na svetovnem prvenstvu sedmi) verjame v novo medaljo: "E
nkrat nam mora uspeti. Celo leto smo bili tako blizu, hkrati pa tako daleč od pričakovane medalje. Rad bi poudaril, da sem v reprezentanci začutil odlično klimo, spoštovanje in razumevanje. Če bomo obdržali ekipni duh, in to prijateljstvo tudi v naslednji sezoni in letih, verjamem, da nam bo enkrat uspelo."

Zadovoljen z delom zveze
Murn je lani prvič vodil reprezentanco na svetovnem prvenstvu, pogodbo z zvezo pa ima do konca olimpijskega leta 2024: "Moram poudariti, da se je zveza letos res maksimalno potrudila, žal nimamo denarja, da bi si privoščili poslovni razred na letalih, a v samem hotelu je bilo vse organizirano, kot je treba, imeli smo velik vozni park, dovolj osebja, maserjev in drugih ljudi, ki so nam pomagali čez celotno prvenstvo. Mislim, da smo zelo dobri, naredili smo korak ali dva naprej, svetovna prvenstva so logistično zelo zahtevna, naslednje leto bo zagotovo lažje, ker bo na Škotskem, potem bomo pa videli."