Zaskrbljen obraz Roberta Herasa na novinarski konferenci v Madridu. Foto: EPA
Zaskrbljen obraz Roberta Herasa na novinarski konferenci v Madridu. Foto: EPA
Roberto Heras je z zanesljivo zmago na Calo Altu oblekel zlato majico. Mu jo lahko še kdo sleče do Madrida?
Kot vse kaže, bodo Herasu odvzeli rekordno 4. zmago na Vuelti. Foto: EPA

31-letnemu Herasu bodo tako po vsej verjetnosti odvzeli rekordno 4. zmago na dirki po Španiji in jo dodelili Rusu Denisu Menčovu. Herasu poleg tega grozi dveletna prepoved nastopanja, še štiri leta pa ne bo smel podpisati pogodbe s kakšnim od elitnih moštev iz ProToura. To pa bržkone že pomeni konec njegove kariere.
Španec je bil pozitiven na predzadnji etapi Vuelte (kronometer med Guadalajaro in Henaresom), ko je imel pred zasledovalci že več kot štiri minute naskoka. Heras sicer trdi, da je postopek za ugotavljanje EPA v krvi nezanesljiv, kar pa je stroka že zavrnila.

"Še enkrat bom ponovil, da si nikoli v karieri nisem pomagal z dopingom. Ne morem dovoliti, da bi ena tehnična napaka oblatila moje štiri zmage na Vuelti. Absurdno je, da bi vzel doping tik pred koncem, ko sem praktično že bil zmagovalec dirke. Naredili bomo vse, da dokažemo mojo nedolžnost," je po objavi rezultatov testa dejal Heras.

Nekdanji moštveni kolega Lancea Armstronga pri US Postalu, je po Italijanu Marcu Pantaniju in Francozu Richardu Virenqueu tretji vrhunski kolesar, čigar kariera je omadeževana z dopinškim škandalom.