Nekdanji zmagovalec Gira Damiano Cunego je dobil drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: Reuters
Nekdanji zmagovalec Gira Damiano Cunego je dobil drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: Reuters

Največ zaslug za to, da sem preživel, gre Borutu Božiču, ki je bil ves čas ob meni, me spodbujal in porival v klanec. Ko si enkrat zanič, ekipa nate pozabi in je ne zanima, da si zanič zato, ker si zbolel.

Jakob Fuglsang
Slovenski ljubitelji kolesarstva se gotovo spomnite Jakoba Fuglsanga, ki je junija zanesljivo dobil etapo z vzponom na Vršič in na koncu zmagal na Dirki po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec na letošnji Vuelti preživlja kalvarijo. Z visoko skupno uvrstitvijo ne bo nič, zdaj bo poskušal v eni od etap priti na vrh. Foto: MMC RTV SLO

favoritom. Zlato majico je ubranil Alejandro Valverde.

Tretja zaporedna gorska etapa je bila dolga le 157 km, a je bilo treba na koncu opraviti z 8,4 km dolgim vzponom na La Pandero, kjer je naklon dosegel tudi 13 odstotkov, dodatno težavo pa je povzročalo deževno vreme. Cunego, ki je bil že ob začetku etape del skupine devetih kolesarjev, ki je pobegnila, se je najbolje znašel, drugo mesto pa je z več kot dvema minutama zaostanka osvojil zmagovalec letošnje Dirke po Sloveniji Jacob Fuglsang.

Španec Alejandro Valverde, ki je na Vueltah že dvakrat dobil vzpon na 1.840 m visoko La Pandero, je imel na zadnjem vzponu nekaj težav, a vendarle ni dopustil, da bi se mu tekmeci v skupnem seštevku približali. V cilj je prišel peti, štiri sekunde pred Robertom Gesinkom. Ivan Basso in Cadel Evans sta zaostala za zlato majico, tako da se je na skupno 3. mesto prebil olimpijski zmagovalec Samuel Sanchez.

Tadej Valjavec zaradi hudega prehlada še vedno trpi, njegovo moštvo AG2R pa mu očitno ne pusti končati dirke. Povsem jasno je, da tako izmučen od bolezni nima možnosti za odmevnejšo etapno uvrstitev. Tokrat je zaostal skoraj 15 minut in osvojil 57. mesto.

Prijatelja spoznaš v nesreči
"Danes je bilo počutje v primerjavi z včeraj v redu. Bil sem pri sebi in sem se lahko 'matral', medtem ko mi ni jasno, kako sem včeraj prišel v cilj, saj nisem bil pri sebi. Vem samo to, da gre največ zaslug, da sem preživel, Borutu Božiču, ki je bil ves čas ob meni, me spodbujal in porival v klanec. Ko si enkrat zanič, ekipa nate pozabi in je ne zanima, da si zanič zato, ker si zbolel. Takrat ti pomaga le pravi prijatelj. Vem, da si bom težko do konca opomogel, ampak če mi uspe v eni od zadnjih etap nekaj narediti, bo to zame, za mojo družino in za Boruta," je za MMC povedal Valjavec.

Granada-La Pandera, 157 km:
1. D. CUNEGO ITA 4:04:23
2. J. FUGLSANG DAN 2:23
3. S. SANCHEZ ŠPA 3:08
4. E. MOSQUERA ŠPA 3:10
5. A. VALVERDE ŠPA 3:22
6. R. GESINK NIZ 3:26
7. C. EVANS AVS 3:40
8. R. RABUNAL RIOS ŠPA 3:46
9. I. BASSO ITA 3:48
10. J. J. COBO ŠPA 3:48
...
57. T. VALJAVEC SLO 14:32
81. B. BOŽIČ SLO 22:15

Skupni vrstni red po 14. etapi:
1. A. VALVERDE ŠPA 60:30:53
2. R. GESINK NIZ +0:31
3. S. SANCHEZ ŠPA 1:10
4. I. BASSO ITA 1:28
5. E. MOSQUERA ŠPA 1:34
6. C. EVANS AVS 1:41
7. J. RODRIGUEZ ŠPA 5:53
8. P. TIRALONGO ITA 6:24
9. T. DANIELSON ZDA 8:18
10. J. J. COBO ŠPA 10:45
...
39. T. VALJAVEC SLO 57:34
106. B. BOŽIČ SLO 2:03:34

Največ zaslug za to, da sem preživel, gre Borutu Božiču, ki je bil ves čas ob meni, me spodbujal in porival v klanec. Ko si enkrat zanič, ekipa nate pozabi in je ne zanima, da si zanič zato, ker si zbolel.