Erik Zabel je pokazal, da je v šprintu še vedno zelo močan. Foto: Reuters
Erik Zabel je pokazal, da je v šprintu še vedno zelo močan. Foto: Reuters
Erik Zabel in Thor Hushovd
Zabel je na ciljni črti prehitel Thora Hushovda, ki se bo v sredo poslovil od zlate majice. Foto: EPA

36-letni Nemec je pred sezono prišel v ekipo Milram kot pomočnik Alessandra Petacchija za šprinte. Italijan po poškodbi na Giru še ni v formi in Zabel je izkoristil svojo priložnost. To je bila njegova 6. etapna zmaga na španskem krogu. Drugi je bil še tretjič zapored Thor Hushovd. Norvežan je zadržal zlato majico vodilnega. Uroš Murn je končal na 15. mestu, Jani Brajkovič pa je bil 60.

"Po toliko drugih in tretjih mestih je današnja zmaga zares posebna. Bil sem zelo motiviran, saj mi je šprint pripravil Petacchi. Januarja sem se na njegovo povabilo pridružil ekipi Milram, po njegovem padcu na Giru pa sem dobil priložnost jaz," je dejal Zabel, ki je v karieri slavil že 203. zmago. Letos je dobil le eno etapo na Dirki po Bavarski.

Španec Raul Garcia je pobegnil že 2 km po štartu v Almendraleju. Privozil si je šest minut in pol prednosti pred glavnino, ki pa ga je ujela manj kot 20 kilometrov pred ciljem.

Prva gorska etapa bo dala veliko odgovorov
V sredo bodo na ciljnem vzponu do La Covatille (1.960 m) v ospredje prišli gorski specialisti. Kolesarje še pred tem čakajo trije zahtevni klanci, v skupnem seštevku se bo veliko spremenilo. "To bo prvi pravi test. Tako težka etapa je na sporedu zelo zgodaj. Po padcu in odstopu s Toura nisem vozil težkih vzponov, zato upam, da je moja forma prava," je povedal eden izmed glavnih favoritov, Alejandro Valverde.


4. etapa: Almendralejo-Caceres, 135 km:
1. E. ZABEL NEM 3:24:46 2. T. HUSHOVD NOR vsi 3. J.-P. NAZON FRA 4. S. O'GRADY AVS 5. F.-J. VENTOSO ŠPA 6. B. EISEL AVT 7. S. GREIPEL NEM 8. P. BETTINI ITA isti 9. R. McEWEN AVS 10. L. PAOLINI ITA ... 15. U. MURN SLO 60. J. BRAJKOVIČ SLO čas
Skupni vrstni red po 4. etapi:
1. T. HUSHOVD NOR 13:35:19
2. E. ZABEL NEM +0:07
3. P. BETTINI ITA 0:14
4. S. O'GRADY AVS 0:19
5. L. BAK DAN
6. K.-A. ARVESEN NOR 0:19
7. N. SÖRENSEN DAN vsi
8. M. LJUNGQVIST ŠVE isti
9. C. SASTRE ŠPA čas
10. I. CUESTA ŠPA
...
29. J. BRAJKOVIČ SLO 0:28
120. U. MURN SLO 0:46