Jonas Vingegaard je takole prečkal ciljno črto 3. etape letošnje Dirke po Baskiji. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je takole prečkal ciljno črto 3. etape letošnje Dirke po Baskiji. Foto: EPA
Errenteria-Amasa-Villabona, 162,8 km: 
  1. J. VINGEGAARD     DAN     3:51:58
  2. M. LANDA          ŠPA       +0:02
  3. E. MAS            ŠPA    isti čas
  4. I. IZAGIRRE       ŠPA        0:08
  5. D. GAUDU          FRA    isti čas
  6. M. SKJELMOSE      DAN        0:10
...
103. D. NOVAK          SLO       16:11
                                      
Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. J. VINGEGAARD     DAN    12:46:43
  2. M. LANDA          ŠPA       +0:05
  3. D. GAUDU          FRA        0:16
  4. M. SOBRERO        ITA        0:18
  5. I. IZAGIRRE       ŠPA        0:20
...
135. D. NOVAK          SLO       35:28

Pot do zmage si je tlakoval z izjemnim zaključkom na zahtevnem ciljnem vzponu, v zadnjih metrih je strl odpor španskega dvojca Mikel Landa (Bahrain Victorious)-Enric Mas (Movistar), ki sta zaostala za dve sekundi.

Ciljni vzpon, kjer je bil naklon celo 26-odstoten in je številnim kolesarjem povzročil kopico težav, je poskrbel za selekcijo, med tistimi, ki so zaostali, sta bila tudi Sergio Higuita (Bora Hansgrohe) in Richard Carapaz (EF Education Easy Post), a ne Vingegaard, za katerega je bila to prva etapna zmaga po kronometru na dirki O Gran Camino februarja letos.

"Zelo sem vesel današnje zmage, da sem poplačal trdo delo, ki so ga zame opravili moštveni kolegi. To je ena mojih najljubših dirk," je po etapi dejal Vingegaard in dodal: "Upam, da ostanem v majici vodilnega. Tudi če jo izgubim, se bom boril do zadnjega atoma moči."

Edini slovenski predstavnik Domen Novak (UAE Team Emirates) je etapo sklenil na 103. mestu (+16:11), v skupnem seštevku je 135. (+35:28). Dirka se nadaljuje v četrtek z razgibano 4. etapo, z začetkom in koncem v Santurtziju.

Zmagovalni oder Scheldeprijsa. Foto: EPA
Zmagovalni oder Scheldeprijsa. Foto: EPA

Scheldeprijs osvojil Philipsen
Klasično dirko Scheldeprijs (205 km od Terneuzna do Schotna), na kateri večinoma prevladujejo šprinterji, je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), ki je v ciljnem šprintu ugnal Avstralca Sama Welsforda (DSM), Britanca Marka Cavendisha (Astana) in Nizozemca Dylana Groenewegna (Jayco AlUla). Edini slovenski predstavnik Luka Mezgec (Jayco AlUla) je zasedel 91. mesto (+0:24).