Jani Brajkovič se bo prvič preizkusil na Vuelti. Foto: RTV SLO
Jani Brajkovič se bo prvič preizkusil na Vuelti. Foto: RTV SLO
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde, ki vodi v točkovanju ProToura, je eden glavnih favoritov za skupno zmago. Foto: EPA
Alessandro Petacchi
Alessandro Petacchi se vrača. Bo znova v svojem slogu deklasiral tekmece v šprinterskih etapah? Foto: EPA
Denis Menčov
Denis Menčov je dan pred začetkom Vuelte prejel pokal za lansko zmago, potem ko je bil Roberto Heras diskvalificiran zaradi jemanja nedovoljenih poživil. Foto: EPA

Za 22-letnega Brajkoviča bo to eden največjih izzivov v karieri. Letos se je dokazal s 5. mestom v skupnem seštevku Dirke po Švici. Kapetan ekipe Discovery Channel bo Tom Danielson. Američan se še ni izkazal na največjih tritedenskih dirkah, če bi zapadel v krizo, bi prvi mož lahko postal Brajkovič. Uroš Murn bi lahko kmalu postal njegov moštveni kolega, saj bo ekipa Phonak po aferi Landis na Touru razpadla. Discovery Channel je že pokazal zanimanje za Murna.

Bo Pereiro po zmagi na Touru le pomočnik?
Glavni favoriti so še neimenovani zmagovalec Toura Oscar Pereiro in njegov moštveni kolega pri ekipi Caisse d'Epargne Alejandro Valverde, lanski zmagovalec Rus Denis Menčov, Kazahstanec Aleksander Vinokurov in Španec Carlos Sastre. Valverde je bil kapetan že na Touru, a si je že v prvem tednu zlomil ključnico. Pereiro je prevzel vlogo vodje in senzacionalno prišel do 2. mesta in po verjetni diskvalifikaciji Floyda Landisa celo do zmage.

"Zelo rad bi ubranil zmago, vendar me je Tour zelo izčrpal. Težko se bom prebil na zmagovalni oder," je skromen Menčov.

"Ne mislim se le turistično voziti zraven. Zelo sem že utrujen in veliko bo odvisno od moje forme v prvem tednu," je dejal Carlos Sastre, ki je letos vozil že na Giru in Touru.

Okrnjena zasedba pri šprinterjih
Manjkala bosta odlična šprinterja Oscar Freire in Tom Boonen. Po poškodbi se vrača Italijan Alessandro Petacchi, ki je na Vuelti dobil že 17 etap. Njegova glavna konkurenta bosta Avstralca Stuart O'Grady in Robbie McEwen, nevaren pa bo tudi Norvežan Thor Hushovd.

Kolesarje čaka pet težkih vzponov
Organizatorji si želijo dirke brez novih dopinških škandalov, potem ko je bil lani zmagovalec Roberto Heras diskvalificiran. Odločilnih bo pet gorskih etap s ciljnim vzponom. Že prvi teden bo zelo naporen. Na vrsti so vzponi na La Covatillo (5. etapa), El Morreedreo (7. etapa) in na La Cobertorio (9.etapa). Najtežji bo klanec do Sierra de la Pandere v 18. etapi.

Spored etap:

                                    km
26. 8.: Malaga, moštveni kronometer 7,3
27. 8.: Malaga-Cordoba              176
28. 8.: Cordoba-Almendralejo        219
29. 8.: Almendralejo-Caceres        135
30. 8.: Plasencia-La Covatilla      178
31. 8.: Zamora-Leon                 177 
1. 9.: Leon-Alto de El Morredero 154 2. 9.: Ponferrada-Lugo 181 3. 9.: A Fonsagrada-Alto de La Cober- toria 207 4. 9.: prost dan 5. 9.: Aviles-Museo de Altamira 199 6. 9.: Torrelavega-Burgos 173 7. 9.: Aranda de Duero-Guadalajara 169 8. 9.: Guadalajara-Cuenca 180 9. 9.: Cuenca, kronometer 33 10. 9.: Motilla Palancar-Fac. Ford 182 11. 9.: prost dan
12. 9.: Almeria-Calar Alto 185 13. 9.: Adra-Granada 166 14. 9.: Granada-Sierra de la Pandera 153
15. 9.: Jaen-Ciudad Real 205 16. 9.: Rivas Futura-Rivas Vaciamad- rid, kronometer 27 17. 9.: Madrid-Madrid 142