Foto:
Foto:
Dirka po Sloveniji je znova dokazala, da se v slovenskih klubih dobro dela.
Peter Möhlmann je dobil zadnjo etapo v Novem mestu.

Na zadnji etapi od Grosuplja do Novega mesta je bil v ciljnem šprintu najhitrejši Nizozemec Peter Möhlmann. Drugi je bil Čeh Petr Herman, tretji pa Matic Strgar, ki je za Belorusom Aleksandrom Kučinskim tretje mesto osvojil tudi skupno. Tekmovalec Radenske Roga je bil ob tem najboljši po točkah, na gorskih ciljih in v razvrstitvi mladih kolesarjev.

Zadnjih 150 kilometrov je zaznamoval pobeg Švicarja Sasche Urweiderja, ki je imel že dve minuti prednosti, a ga je glavnina ujela. Moštvo Perutnine Ptuj je ves čas nadzorovalo položaj, tako da Mahoričeva rumena majica ni bila nikoli ogrožena.

"Težje je drugič zmagati, ker vsi to pričakujejo od tebe. Sem smo prišli z dobro ekipo in lahko bi zmagal kdor koli od nas. Očitno sem bil jaz najbolje pripravljen. Ležijo mi etapne dirke. Upam, da bomo šli še na kakšno težjo dirko," je povedal Mahorič, ki bo v sredo praznoval 28. rojstni dan. Moštvo Amore & Vita, ki je bilo s Kučinskim edino konkurenčno, mu je čestitalo že dva kroga pred ciljem. Za veliko zmago seveda, ne za rojstni dan. V skupnih zmagah na Dirki po Sloveniji je zdaj izid 6:5 v korist slovenskih kolesarjev.

Odločilna je bila po pričakovanju sobotna etapa, čeprav cilj ni bil na Vršiču, ampak na Ljubelju. Mahorič je spet dokazal, da mu mraz ne more do živega, in je na prelaz pripeljal takoj za Tomažem Nosetom, s tem pa prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Poleg dežja in snega si bodo tekmovalci - startalo jih je 120, končalo pa le 89 - slovenski tour zapomnili še po dveh padcih v ciljni ravnini. Posebno tistega na Ptuju, kjer sta jo skupila slovenska sprinterja Borut Božič in Jure Zrimšek, ki sta bila do nesreče na prvih dveh mestih. Prvi si je poškodoval koleno, drugi pa si je zlomil ključnico, tako da po četrti etapi nista mogla nadaljevati dirke.

Dosedanji zmagovalci:
1993: Boris PREMUŽIČ
1994: Tobias STEINHAUSER (NEM)
1995: Valter BONČA
1996: Lorenzo DI SILVESTRO (ITA)
1998: Branko FILIP
1999: Tim JONES (ZIM)
2000: Martin DERGANC
2001: Faat ZAKIROV (RUS)
2002: Evgenij PETROV (RUS)
2003: Mitja MAHORIČ
2004: Mitja MAHORIČ

7. etapa, Grosuplje-N. mesto, 150 km: 
 1. P. MÖHLMANN    NIZ         3:27:36 
 2. P. HERMAN      ČEŠ             vsi 
 3. M. STRGAR      SLO                 
 4. M. WESOLY      POL                 
 5. M. ALTMANN     NEM                 
 6. G. WILLWOHL    NEM            isti 
 7. C. HEULE       ŠVI                 
 8. G. BOLE        SLO                 
 9. A. KUČINSKI    BLR                 
10. I. SEVER       HRV             čas 
                                       
Skupni končni vrstni red:             
 1. M. MAHORIČ     SLO        21:48:03 
 2. A. KUČINSKI    BLR          + 0:26 
 3. M. STRGAR      SLO            0:41 
 4. M. ŠVAB        SLO            0:54 
 5. J. BRAJKOVIČ   SLO            0:59