Jaka Blažič (v ozadju) in Devin Robinson sta bila najučinkovitejša strelca Cedevite Olimpije v Solunu. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič (v ozadju) in Devin Robinson sta bila najučinkovitejša strelca Cedevite Olimpije v Solunu. Foto: KK Cedevita Olimpija

Zmaji so v tem tekmovanju letos tako zmagali še četrtič. Tekmo uvodnega kroga so dobili pri Cluju, potem so premagali še Venezio, nato pa v 3. krogu klonili pred Türk Telekomom iz Ankare. V prejšnjem krogu so s 76:72 ugnali Lietkabelis.

Tokrat so skoraj vso tekmo lovili nasprotnika in ga končno ujeli v zadnji četrtini, ki so jo dobili s kar 28:14. Žoga je v napadu lepo krožila, večkrat so zadeli iz protinapadov po ukradeni žogi, v obrambi so z agresivnostjo popolnoma zmedli nasprotnika.

Z 19 točkami je bil najučinkovitejši strelec na tekmi Jaka Blažič, točko manj je dosegel Devin Robinson. Pri gostiteljih je največ točk zbral Vasilis Toliopoulos (17).

Brez meta za tri v prvi četrtini

Čeprav v prvi četrtini niso zadeli niti ene trojke – še več, na koš niso sprožili niti enega meta za tri –, so košarkarji Cedevite Olimpije ves čas držali stik z gostitelji. Po 11:11 jim je uspel delni izid 5:0, ki ga je nato s trojko presekal Vasilis Toliopoulos. D. J. Stewart je pet sekund pred iztekom prve četrtine potisnil svoje moštvo v vodstvo (22:23), a je sireno na drugi strani parketa izpod koša prehitel Emmanouil Chatzidakis.

Blažič je na parketu odigral 32 minut in sedem sekund. V ključnih trenutkih se je izkazal z nekaj ukradenimi žogami in lahkimi koši iz protinapadov, med drugim je zadel tudi eno od zgolj dveh trojk, ki so ju zmaji zadeli na tekmi. Foto: KK Cedevita Olimpija
Blažič je na parketu odigral 32 minut in sedem sekund. V ključnih trenutkih se je izkazal z nekaj ukradenimi žogami in lahkimi koši iz protinapadov, med drugim je zadel tudi eno od zgolj dveh trojk, ki so ju zmaji zadeli na tekmi. Foto: KK Cedevita Olimpija

Gostitelji stopili na plin

V 12. minuti srečanja je prvič za tri poskusil Aleksej Nikolić in zgrešil. Ljubljančani so izgubili preveč žog, kar se je kmalu poznalo: grški ekipi je namreč uspel delni izid 7:0, po minuti odmora je za +10 (41:31) s trojko poskrbel Toliopoulos, ki je bil tudi sicer nerešljiva uganka za slovenske prvake. Polčas se je končal z Arisovo prednostjo 11 točk, ta bi bila lahko še višja, če nekaj sekund pred iztekom druge četrtine lahkega polaganja Davida De Juliusa ne bi sijajno blokiral Martinas Geben. Ljubljančani so v prvem polčasu izgubili 12 žog, met za tri: 0/3.

Nadzirali smo drugi polčas, to nam je uspevalo z različnimi peterkami. V drugem delu se nam je uspelo prilagoditi na položaj iz prvega, bili smo bolj zbrani, igrali smo bolj energično. Zaslužili smo si to zmago, ki jo, to bi rad poudaril, posvečamo trenerju Zvezdanu Mitroviću, ki se bo, upam, vrnil že za naslednjo tekmo.

Đorđe Adžić, začasni glavni trener Cedevite Olimpije

Zmaji stopili zaostanek na -2

Tudi drugi polčas so zmaji odprli z izgubljeno žogo. V tretji četrtini so Grki vodili že s +12 (55:53), ko je Ljubljančanom uspel delni izid 9:0, v katerem je v 27. minuti prvo trojko za ekipo zadel tudi Jaka Blažič. Po lepi akciji je nato pod košem zadel še Rok Radović (56:54), a so se gostitelji še pravočasno pobrali. D'moi Hodge je zadel trojko, svoje je po novi izgubljeni žogi zmajev (peti v tretji četrtini za Olimpijo) dodal še De Julius in poskrbel, da je Aris na zadnji odmor odšel s prednostjo sedmih točk (61:54).

Izjemna zadnja četrtina Ljubljančanov

Kakor koli že, zmaji so na krilih odličnega Blažiča topili zaostanek, slovenski reprezentant je dobrih šest minut pred koncem tekme vendarle izenačil na 66. Nekaj trenutkov pozneje je za vodstvo Olimpije s tremi zaporednimi prostimi meti poskrbel Radović. Košarkarji Arisa so na parketu večkrat delovali zmedeno, kot da bi jih presenetila agresivna obramba nasprotnika, ki je igral vse bolj samozavestno. Ko je slabi dve minuti pred koncem Stewart izpod koša zadel za +8 (70:78) je že konkretno zadišalo po zmagi, v naslednjih trenutkih so zaustavili nalet Arisa in ob glasnih žvižgih, namenjenih domačim košarkarjem, slavili z 82:75.


5. krog

ARIS SOLUN – CEDEVITA OLIMPIJA
75:82 (24:23, 24:14, 13:17, 14:28)
3000; Tolipoulos 17, Nolley 15; Blažič 19, Robinson 18, Stewart 15, Radović 10, Nikolič in Geben po 6, Beringer 4, Jones in Daneu po 2.

Prosti meti: 12/28; 22/30
Met za dve: 15/32; 27/38
Met za tri: 11/32; 2/13
Podaje: 15; 18
Skoki: 33; 37

HAPOEL JERUZALEM – CLUJ NAPOCA 73:81

TÜRK TELEKOM ANKARA – VALENCIA 87:101

LIETKABELIS – BOURG 84:80

VENEZIA – HAMBURG 80:68


Lestvica:                             
VALENCIA                    5  5 0 10 
BOURG                       5  4 1  9 
------------------------------------- 
CEDEVITA OLIMPIJA           5  4 1  9 
HAPOEL JERUZALEM            5  3 2  8 
TÜRK TELEKOM ANKARA         5  3 2  8 
CLUJ NAPOCA                 5  2 3  7 
------------------------------------- 
VENEZIA                     5  2 3  7 
ARIS SOLUN                  5  1 4  6 
LIETKABELIS                 5  1 4  6 
HAMBURG                     5  0 5  5 
                                      
Napreduje šest ekip. Prvi dve se uvr- 
stita neposredno v četrtfinale.