Na seznamu je 11 od 12 košarkarjev, ki so v Londonu osvojili zlato olimpijsko kolajno. Foto: Reuters
Na seznamu je 11 od 12 košarkarjev, ki so v Londonu osvojili zlato olimpijsko kolajno. Foto: Reuters
Kevin Durant
Kevin Durant je bil prvi strelec reprezentance na obeh zadnjih velikih tekmovanjih. Bil je tudi MVP SP-ja v Turčiji. Foto: Reuters

Izbrana vrsta ZDA, ki bo nesporni favorit številka ena tako na svetovnem prvenstvu letos v Španiji kot tudi na igrah čez dve leti v Braziliji, je objavila 28 kandidatov za reprezentančni dres. Na njem so najboljši košarkarji iz Lige NBA, glede na zadnje igre pa manjka eden glavnih superzvezdnikov Kobe Bryant. Izjemni branilec Lakersov ima v zadnjem času ogromno težav s poškodbami, letos pa bo dopolnil že 36 let. Na seznamu ni tudi zvezdnika Miamija Dwyana Wada.

Selektor reprezentance je še naprej sloviti trener Duka Mike Krzyzewski, njegovi pomočniki so Jim Boeheim z univerze Syracuse, Tom Thibodeau iz Chicago Bullsov in Monty Williams iz New Orleans Pelicansov, direktor reprezentance pa je Jerry Colangelo. Na seznamu je 14 igralcev, ki je osvojilo zlato na zadnjih olimpijskih igrah in oziroma ali na svetovnem prvenstvu.

Na seznamu so LeMarcus Aldrige, Damian Lillard (oba Portland Trail Blazers), Carmelo Anthony, Tyson Chandler (oba New York Knicks), Bradley Beal (Washington Wizards), DeMarcus Cousins (Sacramento Kings), Stephen Curry, Andre Iguodala, David Lee, Klay Thompson (vsi Golden State Warriors), Anthony Davis (New Orleans Pelicans), Andre Drummond (Detroit Pistons), Kevin Durant, Russell Westbrook (oba Oklahoma City Thunder), Kenneth Faried (Denver Nuggets), Paul George (Indiana Pacers), Blake Griffin, Chris Paul (oba Los Angeles Clippers), James Harden, Dwight Howard (oba Houston Rockets), Gordon Hayward (Utah Jazz), Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers), LeBron James (Miami Heat), Kyle Korver (Atlanta Hawks), Kawhi Leonard (San Antonio Spurs), Kevin Love (Minnesota Timberwolves) in Derrick Rose (Chicago Bulls).

Američani so zlato osvojili na zadnji dvojih olimpijskih igrah v Pekingu ter Londonu, pred desetimi leti v Atenah pa so bili tretji. Na krilih Duranta so osvojili tudi naslov svetovnega prvaka v Turčiji leta 2010.