Union Olimpijo v četrtek čaka najtežji tekmec v tej sezoni: evropski prvak Barcelona, ki si v 2. delu Evrolige ne bo želela privoščiti nobenega spodrsljaja več. V prvem delu tekmovanja je Barcelona klonila trikrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpijo v četrtek čaka najtežji tekmec v tej sezoni: evropski prvak Barcelona, ki si v 2. delu Evrolige ne bo želela privoščiti nobenega spodrsljaja več. V prvem delu tekmovanja je Barcelona klonila trikrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
V dresu Prokoma je Jagodnik dvakrat igral proti Barceloni. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Goran Jagodnik
Goran Jagodnik je v tej sezoni že pogosto rešil Olimpijo, ko so se soigralcem zatresle roke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič ni zadovoljen z minutažo, toda če se razigra, lahko slovenski reprezentančni branilec hitro odloči tekmo. Foto: EPA

36-letni kapetan Uniona Olimpije, nekoč član Prokom Trefla (v Evroligi je poljska ekipa naletela na Fortitudo Bologna, pri kateri je igral Lorbek), obljublja, da bodo v četrtek Stožice za Barcelono težko osvojljiva trdnjava. Slabša predstava Olimpije v Beogradu ga ne skrbi. Povsem se zaveda, da bo za preboj v četrtfinale treba zmagati vse tri domače tekme. Pri tem bodo imeli veliko vlogo bučni navijači.

Kako pričakujete obračun z veliko Barcelono? Ste že našli kakšno šibko točko?
Taktike še nismo dorekli, prav tako ne, ali bomo napadali ali branili. Danes zvečer začnemo priprave. Za zdaj težko več povem, niti sam nisem videl veliko tekem Barcelone. So pa te tri tekme 2. dela v Stožicah nagrada za vse, ki smo si izborili nastop med najboljših 16. Moramo uživati!

Le 50 doseženih točk proti Partizanu res ni bila najboljša popotnica. Vas to skrbi?
Zadnji tekmi sta bili zelo garaški. V Rimu nam je uspelo zmagati, čeprav smo dosegli le 64 točk. Obramba je bila zelo dobra. V Beogradu nas je pokopala prva četrtina, ko smo dosegli le pet točk. Dvakrat, trikrat smo imeli priložnost, da pridem na manj kot 10 točk zaostanka. Če bi prišli na sedem, osem točk zaostanka, bi bilo morda drugače.

Kdo je najnevarnejši pri Barceloni?
Imajo dosti nepredvidljivih igralcev, ki lahko sami odločijo tekmo. Na primer - Jaka Lakovič tri tekme ne igra nič, potem pa z 19 točkami v 17 minutah odloči tekmo proti Realu. Prišel je še Anderson, ki je tudi nepredvidljiv.

Ste v stiku z Lakovičem in Lorbkom?
Dva- do trikrat mesečno se pogovarjamo. Jaka ni prav zadovoljen s svojo vlogo, saj nima velike minutaže. Vemo, česa je sposoben ... Po žrebu je izjavil, da smo favoriti skupine mi in Maccabi, ampak vemo, kaj je s tem mislil.

Kaj pa Lorbek? Kako bi ocenili njegovo sezono?
Ne morem reči, da igra slabo, ampak ni pa na ravni lanskega leta ali reprezentance. Barcelona ima 12 odličnih igralcev in trenerju je težko vse rotirati. Pri nas bi bil skoraj vsak od njih nosilec igre.

Boste v četrtek vi tisti, ki bo kril Lorbka?
Nismo se še pogovarjali. Verjetno njega ali Terenca Morrisa. To bi bil še dodaten motiv. Letos ni bilo veliko tekem, ko so bili na drugi strani slovenski reprezentanti. Pravzaprav le Boštjan Nachbar z Efes Pilsnom. Proti Lorbku sem igral dvakrat, ko sem bil pri Prokomu, on pa v Bologni. Mi smo zmagali na Poljskem, oni doma. Upam, da bo tudi tokrat 1:1.

Upanje vliva podatek, da v Stožicah vedno zmagate, kadar je dvorana razprodana ...
Verjamem, da bodo navijači spet naš šesti igralec in da bomo lahko z njihovo pomočjo odigrali veliko tekmo. Barcelona bo prišla v Stožice z določenim spoštovanjem. Zaveda se, da so v Stožicah padla že velika imena.

Kolikokrat ste že igrali proti Barceloni?
Dvakrat, s Prokomom. Lahko zatrdim, da je Barcelona velik izziv za vse igralce in motiva ne bo manjkalo.

Če smo malo cinični, najbrž niti Kevinnu Pinkneyju ne ...
Če bi na vseh tekmah igral tako kot na nekaterih v Evroligi in vedno dosegal po 20 točk, ne bi igral za Union Olimpijo. Je pač takšna kvaliteta, da lahko odigra pet vrhunskih tekem, deset solidnih in nekaj slabših.

Nihče ni pričakoval, da bo Olimpijina sezona tako uspešna. Preboj v 2. krog je bil že pravi podvig, toda po zmagi v Rimu imate vso pravico razmišljati o četrtfinalu ...
Seveda, rekli smo si - poskušajmo se prebiti še med osem. Cilje si moraš postaviti visoko. Prvo nalogo smo uspešno opravili, kajti kdor bo izgubil v Rimu, verjetno že nima več pravih možnosti. Zdaj moramo narediti vse, da zmagamo vse tri domače tekme.