Pred selitvijo v Stožice je v Unionu Olimpiji še nešteto neznank. Foto: MMC RTV SLO
Pred selitvijo v Stožice je v Unionu Olimpiji še nešteto neznank. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
V letošnji sezoni je Union Olimpija dosegla najslabši rezultat, odkar je v Evroligi (1:9). Foto: www.kosarka.si/Drago Perko

Kdo je pripravljen in seveda sposoben pogasiti tivolski ogenj in vrniti paradnega konja slovenske košarke na pota, na katera nedvomno sodi? Od letošnje sezone v Tivoliju se je veliko pričakovalo. Sestavilo se je zavidanja vredno moštvo, ki naj bi se po sušnih šestih letih končno uvrstilo med najboljših 16 v Evroligi. Zmaji so močno zaostali za pričakovanji in v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini dosegli le eno zmago. Sledili so še nekateri nepričakovani porazi v regionalni Ligi NLB. Igralci so bili pripravljeni tudi na glas govoriti o katastrofalnem finančnem položaju. Izplačila niso bila redna in rezultati tako niti niso presenetljivi.

Naveza Dolenc-Zdovc se ni ujela
Po seriji slabih rezultatov je z mesta direktorja Uniona Olimpije pred kratkim odstopil Igor Dolenc. Naloge direktorja sta začasno prevzela predsednik upravnega odbora Dušan Mitič in podpredsednik Jure Jež. Dolenc, ki je na položaju zamenjal Janeza Rajglja, se v vlogi ni najbolje znašel. Med razlogi za odhod je nedvomno tudi njegov odnos z Juretom Zdovcem. Tako je Union Olimpija sklicala skupščino, ki bo potekala v petek. V Tivoliju bodo imenovali organe skupščine, razrešili bodo upravni in nadzorni odbor ter imenovali nove člane obeh. Ime novega direktorja naj bi bilo znano v roku 14 dni oziroma do konca februarja.

Vprašanje, kdo je pripravljen sprejeti izziv
Med kandidati se v javnosti omenja kar nekaj imen. Navijači naj bi si najbolj želeli vrnitve Janeza Rajglja, a vprašanje je, ali si po neslavnem slovesu, ki ga je bil deležen v hramu slovenske košarke, nekdanji direktor Geoplina Slovana to želi. Kandidat je vsekakor tudi Slobodan Subotič, ki je trenutno trener zagrebške Cedevite. Nekdanji košarkar zeleno-belih je bil med drugim tudi selektor slovenske reprezentance in trener ter generalni menedžer slovitega pirejskega Olympiacosa.

S trenerjem Zdovcem bi se nedvomno odlično razumel Marijan Kraljevič. Nekdanji reprezentančni center in košarkar Olimpije je bil nazadnje direktor izbrane vrste, ki je pod Zdovčevim vodstvom uspešno odigrala evropsko prvenstvo na Poljskem. Med aduti, če seveda tu omenimo še vpliv ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je tudi nekdanji zmaj Peter Vilfan. Mogoča je tudi vrnitev Zmaga Sagadina v "zmajevo gnezdo", seveda v vlogi direktorja. Celjan je nazadnje kot trener vodil Zadar.