Pred devetimi leti je hrvaški strokovnjak šokiral košarkarsko javnost in se s Krko povzpel na slovenski košarkarski prestol. Česa takega s toliko poškodbami bržkone ne more ponoviti. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Pred devetimi leti je hrvaški strokovnjak šokiral košarkarsko javnost in se s Krko povzpel na slovenski košarkarski prestol. Česa takega s toliko poškodbami bržkone ne more ponoviti. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Davor Marcelić in Jure Balažič
Eden izmed petih poškodovanih košarkarjev novomeškega kluba je tudi domačin Jure Balažič, ki je s 13,2 točke letos tudi najboljši strelec Dolenjcev. Foto: KZS
Alvin Snow
Alvin Snow je z dobrimi igrami v zadnjem času dokazal, da gre za odličnega strelca, predvsem pa neizprosnega borca. Foto: www.kosarkarski-klub-domzale.si
Vladimir Golubović
Vladimir Golubović je bil kar na sedmih tekmah Uniona Olimpije njen najboljši strelec in si je s tem že skoraj zagotovo zagotovil igranje v zeleno-belem dresu tudi v prihodnji sezoni. Foto: Drago Perko/kosarka.si
Aleš Pipan
Alešu Pipanu je po slabem začetku drugega dela lige za prvaka uspelo svoje varovance popeljati do 12. polfinala. Ključno je bilo tudi manj napak. Foto: MMC RTV SLO
Dario Krejić
Dario Krejić je še lani igral pri Heliosu, letos pa je sezono začel pri TCG Mercatorju, ki ga je pozneje zapustil za Laško. Foto: Aleš Fevžer/KZS

Cilji domžalskih košarkarjev se, kot kaže, izpolnjujejo, saj v polfinalu s Krko veljajo za velike favorite. Moštvo, ki si je pred letošnjo sezono zadalo uvrstitev v finale, je sicer proti Novomeščanom slavilo le enkrat, a še to takrat, ko je bilo najpomembnejše. Varovanci Rada Trifunoviča so na praznik dela v komunalnem centru šele prvič po treh porazih opravili s Krko (75:60) in si tako na stežaj odprli vrata nove sezone Lige NLB.

Bolnišnica v mestu ob Krki
Zgodba bi bila verjetno povsem drugačna, če se ne bi dvorana Leona Štuklja prevesila v pravo bolnišnico. Kar pet poškodovanih igralcev šteje trener Ivan Sunara, ki že dalj časa ne more računati na večji del prve peterke - Smiljana Paviča, Ivana Tomasa, Rickyja Shieldsa, Jureta Balažiča in Reneja Žvana. Do konca prvenstva bo morda na parket stopil le Shields, medtem ko drugi zaradi resnosti poškodb na to bržkone ne morejo upati.

"Krka in Helios sta po slogu igranja dve različni ekipi. Helios dosega veliko lahkih točk, in to bo prvo, kar bomo poskusili omejiti. Mi bomo pripravljeni in mislim, da lahko uspemo z našo igro in z našimi aduti. Prednostna stvar bo ta, katera ekipa bo vsilila svoj ritem," je dejal Sunara, ki je v sezoni 1999/00 Krko že pripeljal do velikega presenečenja in prvega naslova državnega prvaka. Če bi mu to uspelo tudi tokrat, ne bi šlo več le za presenečenje.

Trifunovič prerodil Domžalčane
V Domžalah je zgodba drugačna, slab štart v sezono se je sprelevil v izvrsten konec, ki bi ga kronala nova, že tretja zaporedna uvrstitev v finale Lige UPC. Potem ko je domžalsko klop zapustil Rade Mijanović, čudodelec in kreator lanskega izjemnega uspeha Krke, je nanjo sedel njegov nekdanji pomočnik in igralec Rade Trifunovič, ki je pred leti igral v dresu Heliosa. Igra prvakov iz leta 2007 je po njegovem prihodu postala bolj dinamična, predvsem pa je v njej več rotacije.

Helios, ki je sezono v ligi NLB končal na skromnem, 12. mestu, nima toliko težav s poškodbami, a brez njih tudi ne more. Že dalj časa sta poškodovana Žiga Zagorc in Željko Zagorac, ki v letošnji sezoni že nekajkrat ni smel stopiti na parket. Točkovno breme bo ob morebitni odsotnosti obeh “ŽZ-jev“ spet padlo na pleča ameriških košarkarjev, sicer tudi najboljših strelcev domžalskega moštva. V zadnjem času je še posebej uspešen Alvin Snow (13,1 točke povprečno na tekmo), takoj za njim pa mu sledi Nicholas Jacobson (12,3).

"Naša želja in pričakovanje je uvrstitev v finale, upi pa sledijo željam, drugega ni. Razmišljamo tekmo za tekmo, trenutno je v naših glavah prvo polfinalno srečanje," je pred polfinalom dejal Trifunovič, ki je z belo-modrimi v letošnji sezoni 26-krat slavil, desetkrat pa je bil poražen.

Obramba kot v starih časih
Potem ko sta v Tivoliju slavila tako Helios in Krka ter ko je Zlatorog v hramu slovenske košarke izsilil podaljšek, se je vedno bolj namigovalo, da bodo imel zmaji pri ubranitvi lovorike še precej veliko dela. A se, kot kaže, to le ne bo zgodilo. Jure Zdovc se je po napovedih osredotočil na obrambo, ki jo zeleno-beli zelo uspešno izvajajo. Točno 58 točk so prejemali v povprečju na zadnjih desetih srečanjih, začelo pa se je na Kodeljevem, ko je Geoplin Slovan padel s 56:39.

Da v Šiški niso pozabili na napad, je poskrbel predvsem črnogorski center Vladimir Golubović. 23-letnik je v zadnjem času v pravi formi, kar na sedmih tekmah je bil najboljši strelec ljubljanske ekipe, drugi del tekmovanja pa je končal s 13,6 točke in 7,9 skoka v povprečju na tekmo. Takoj za njim mu sledi Jasmin Hukić, ki je bil znova poškodovan, boljše igre prikazujeta tudi Marko Maravič in Jaka Klobučar, da je ekipa (skoraj) popolna, pa vedno dobro igro prikazuje še Sašo Ožbolt.

"Seveda so pri Unionu Olimpiji visoki cilji, to je normalno, Olimpija mora biti prva, vse drugo pa bi bil neuspeh. Na tej poti nas čaka še veliko ovir, prvi pa je Zlatorog, ki ima dobro ekipo, odličnega trenerja in bo igrala zelo sproščeno. V Tivoliju smo se enkrat že skoraj opekli, tako, da nas čaka težka tekma," je pred srečanjem z nekdanjim selektorjem Alešem Pipanom dejal Zdovc.

Do polfinala na krilih Strnada in Krejića
Zlatorog je v letošnjem prvenstvu že (skoraj) presenetil Union Olimpijo, saj je ta morala za zmago v četrtem krogu odigrati celo podaljšek. Pivovarji so ligo za prvaka začeli obupno, saj so klonili na Kodeljevem, v Tivoliju in na Polzeli, doma pa so bili slabši od Krke. A se je pozneje začel pričakovani preobrat, moštvo je poletelo na krilih Nejca Strnada (16,1 točke) in Daria Krejića (13,5 točk) in Zlatorog se je še dvanajstič uvrstil v zasluženi polfinale.

"Vesel sem, da so moji fantje zdržali, saj smo imeli skozi ligo določene težave, na koncu pa mislim, da smo zasluženo prišli med štiri najboljše ekipe v Sloveniji. Olimpija je zagotovo favorit, saj imajo izkušenejše moštvo in daljšo klop, tako da bo proti njim težko igrati," je o starih znancih povedal Pipan.

Liga UPC, polfinale:

Danes ob 20.00:
UNION OLIMPIJA - ZLATOROG

Sobota ob 20.00:
HELIOS - KRKA

Drugi tekmi, torek, 19. maj, ob 20.00:
ZLATOROG - UNION OLIMPIJA

Sreda, 20. maj, ob 20.00:

KRKA - HELIOS

Igrajo na dve zmagi. Morebitni 3. tekmi bosta na sporedu v četrtek (21. 5.) in nedeljo (24. 5.).

Finale se začne 27. maja.

Anže Blažič