Ekipe iz regije New England (New England Patriots, Boston Celtics, Boston Red Sox in Boston Bruins) so v zadnjih desetih letih osvojile 7 naslovov prvaka - nazadnje Bruinsi, ki so lani osvojili Stanleyjev pokal. Foto: MMC RTV SLO/M. L.
Ekipe iz regije New England (New England Patriots, Boston Celtics, Boston Red Sox in Boston Bruins) so v zadnjih desetih letih osvojile 7 naslovov prvaka - nazadnje Bruinsi, ki so lani osvojili Stanleyjev pokal. Foto: MMC RTV SLO/M. L.

Ljudje se sploh ne zavedajo, kako pomembne so izgubljene žoge. Ne le, da zapraviš priložnost, da dosežeš točke, ponudiš jo nasprotniku. To sta dva izgubljena koša v enem napadu. Takšne stvari poskušamo v Bostonu odpraviti.

Mike Zarren, analitik pri Boston Celticsih
Robert Kraft in Bill Belichick
Robert Kraft in Bill Belichick sta preporodila moštvo New England Patriots, ki je v začetku novega tisočletja trikrat osvojilo Superbowl. Foto: EPA
Linda Pizzuti in John W. Henry
John W. Henry (levo je njegova življenjska sopotnica Linda Pizzuti) je leta 2002 za 700 milijonov dolarjev kupil Boston Red Soxe, ki so dve leti pozneje prvič po 86 letih osvojili World Series. Uspeh so ponovili še leta 2007. Foto: EPA
Wyc Grousbeck
Wyc Grousbeck je s poslovnim partnerjem Stevom Pagliuco septembra 2002 kupil Boston Celticse. Klub so bremenile številne bogate pogodbe z zvezdniki, zato menjave v ekipi sprva niso bile mogoče, pozneje pa je s pomočjo menedžerja Dannyja Aingeja sestavil 'veliko trojko' (Garnett, Pierce, Allen), ki je leta 2008 osvojila naslov prvaka - prvega po letu 1986. Foto: EPA

Mesto ima na razpolago strastne in pametne navijače, prav tako pa prek univerz proizvaja tudi inteligentne analitike, ki so prek svojih študij in znanja po navadi strateški ključ do zmage. Boston v tem elementu prepričljivo vodi v ZDA in še dolgo bo na prvem mestu.

Daryl Morey, nekdanji podpredsednik poslovanja in informatike pri Boston Celticsih
Navijači, Boston
Športni navdušenci so v Bostonu ponosni na svoje ekipe, ki jih podpirajo tudi v najtemnejših časih. Številni bejzbolski navijači hodijo na košarkarske in nogometne tekme, ljubitelji ameriškega nogometa hodijo na hokej ipd. Boston diha s svojimi ekipami. Foto: EPA

V zadnjih desetih letih je šport v regiji New England doživel razcvet, čeprav Boston že od nekdaj velja za športno velesilo onkraj luže. V preteklosti so ekipe iz njegove regije osvojile veliko naslovov - še zlasti priljubljeni Boston Celticsi, ki so na čelu z legendarnim trenerjem Redom Auerbachom v šestdesetih letih prejšnjega stoletja osvajali lovoriko za lovoriko. Po sušnih 90. letih in prevladi ekip iz drugih mest pa so se v 'Beantownu', kakor ljubkovalno pravijo enemu najstarejših mest v Združenih državah Amerike, zbrali pravi ljudje, ki so z analitičnim pristopom in manjšo merico tveganja tamkajšnjim športnim navdušencem znova ustvarili veliko razlogov za veselje.

Z osebnimi računalniki do več pogledov
Vse skupaj se je sicer začelo že leta 1960, ko so v ZDA prvič začeli intenzivno analizirati predstave športnikov in uporabljati statistiko, zlasti v bejzbolu. Vse skupaj pa se je razmahnilo v 90. letih, ko je osebni računalnik postal cenovno dostopen, kar je pomenilo, da so si ga lahko privoščili tudi številni navijači. Radijske oddaje, kjer so sprejemali klice, so menedžerji moštev vestno poslušali in statistične opombe navijačev vzeli na znanje ter jih uporabili v svojih študijah. Res je, da ekipe Bostona v 90. letih niso žele pretiranih uspehov (leta 1996 so Patriotsi sicer zaigrali v Superbowlu, kjer pa so klonili pred Bretom Favrom in Green Bay Packersi), toda slabe predstave na igriščih in zunaj njih gre pripisati predvsem slabšemu poznavanju ameriškega športnega trga, ki je postajal vse bolj globalen, klubi oziroma franšize, kot jim pravijo v ZDA, pa niso znali izkoristiti finančnih priložnosti, ki so v modernem športu še kako pomembne in potrebne.

Kraft začel obdobje pametnega poslovanja
Boston je imel srečo. Klube so v preteklosti vodile družine kot dinastije, po stagniranju v 90. letih pa so priložnost v njih videli podjetniki, ki v klubih niso videli zgolj zaslužka, temveč so do njih gojili tudi športno ljubezen. Z njo pa je prišla tudi želja po uspehu. Prvi, ki je prevzel katero koli ekipo iz te regije, je bil Robert Kraft. Leta 1994 je kupil New England Patriotse za 175 milijonov ameriških dolarjev. Leta 2000 je na trenerski stolček posedel Billa Belichicka in od njega zahteval, da ekipo prvič po letu 1998 spet popelje v končnico. Belichick nikoli ni skrival visokih ambicij, v ameriškem nogometu je poznan tudi kot človek, ki veliko tvega. Ničkolikokrat je na tekmah Lige NFL opustil idejo, da bi v četrtem poskusu žogo predal nasprotniku in je igral na zmago. Nekajkrat se mu je to maščevalo, velikokrat pa je New Englandu uspelo in na krilih odličnega Toma Bradyja je na začetku novega tisočletja osvojil kar tri Superbowle (2001, 2003 in 2004). Belichick je ustvaril dinastijo in postavil temelje za prihodnost, odlično pa posluje tudi v prestopnih rokih. Denimo, po koncu lanske sezone, ki so jo New England Patriotsi v rednem delu končali kot najboljša ekipa v ligi (14-2), je imel na naboru kar 9 izborov - vse po zaslugi pametnega in iznajdljivega poslovanja.

Henry prekinil prekletstvo, dolgo 86 let
Naslednji klub, ki je zamenjal lastnika, so bili Boston Red Soxi, legendarno bejzbolsko moštvo, ki ga je leta 2002 za 700 milijonov dolarjev kupil John W. Henry, sicer tudi lastnik nogometnega kluba Liverpool. Po njegovem prihodu se je na Fenway Parku, enem najstarejših stadionov na svetu, začela 'čistka'. Henry je na vodilne položaje postavil diplomante z uglednih univerz (največ s Harvarda), med katerimi zagotovo izstopa Theo Epstein, ki je postal tudi najmlajši menedžer v zgodovini bejzbola. Ta je skupaj z Larryjem Lucchinom opravil nekaj izjemnih potez v prestopnem roku in preporodil ekipo, ki je v prihodnjih petih letih dvakrat osvojila naslov prvaka - leta 2004 prvič po 86 letih. Filozofija novih lastnikov Red Soxov se vrti okoli knjige Moneyball, v kateri je avtor Michael Lewis znanstveno analiziral (ne)uspehe Oakland Athleticsov in njihovega menedžerja Billyja Beaneja. Henry je sestavil raziskovalno komisijo, ki je analizirala vse, med drugim tudi, kako dež in veter vplivata na predstave igralcev.

Medtem ko večina drugih bejzbolskih ekip pripravlja bogate ponudbe za prestope superzvezdnikov, se pri Bostonu osredotočajo predvsem na amaterski nabor, prek katerega so zelo ugodno v klub pripeljali in vzgojili številne poznejše zvezdnike, kot so Dustin Pedroia, Jon Lester, Clay Bucholz, Jacoby Ellsbury, Jonathan Papelbon idr.

Leta 2002 novi veter tudi v jadra Celticsov
Le devet mesecev po Henryjevem prevzemu Red Soxov se je prevzem obetal tudi pri košarkarski ekipi Boston Celtics. Septembra 2002 sta tamkajšnja podjetnika Wyc Grousbeck in Steve Pagliuca za 360 milijonov dolarjev kupila najuspešnejši košarkarski klub v Ligi NBA in že nemudoma začela izvajati menjave v brezidejnem in samozadostnem vodstvu. Celticse so bremenile predvsem bogate pogodbe, ki jih je prejšnje vodstvo sklepalo z igralci. Denimo, Vin Baker je za zgolj 42 tekem v dresu Bostona prejel kar 41 milijonov dolarjev. Prav zaradi takšnih pogodb zamenjave v igralskem kadru niso bile mogoče takoj, a so kljub vsemu skovali načrt za prihodnost. Novo ekipo so želeli sestaviti okoli najboljšega igralca v klubu, Paula Piercea, pred zvenečimi pa so želeli predvsem prave okrepitve. Tako sta v Boston prispela Kevin Garnett in Ray Allen, ekipi pa so se pridružili še številni drugi veterani. "Garnett je bil eden najbolj podcenjenih igralcev v ligi. Naše raziskave so pokazale, da gre za enega najboljših obrambnih igralcev v zgodovini lige, v Minnesoti pa na to niso dali veliko oziroma niso želeli graditi ekipe okoli njega, zato je želel oditi," je dejal Daryl Morey, takratni podpredsednik poslovanja in informatike pri Boston Celticsih.

Po 22 letih spet prvaki
Misija je uspela, Boston je v sezoni 2007/08 prvič po letu 1986 znova dvignil trofejo Larryja O'Briena in osvojil naslov prvaka, potem ko je v finalni seriji s 4-2 v zmagah odpravil LA Lakerse. Zelenim se je v finale uspelo uvstiti še dve leti pozneje, ko je sledilo maščevanje Lakersov. Morey je Boston medtem sicer že zapustil, njegovo mesto pa je prevzel mladi diplomant s Harvarda Mike Zarren, ki analizira vse videoposnetke nasprotnikov in svoje izsledke skrbno posreduje menedžerju Dannyju Aingeju. Boston se je s pomočjo njegovih izsledkov večkrat odlično pripravil na ključne akcije v končnicah tekme. Njegove ugotovitve so sicer tajne, a je enkrat v radijski oddaji povedal: "Ljudje se sploh ne zavedajo, kako pomembne so izgubljene žoge. Ne le, da zapraviš priložnost, da dosežeš točke, ponudiš jo nasprotniku. To sta dva izgubljena koša v enem napadu. Takšne stvari poskušamo v Bostonu odpraviti."

Krog uspeha mora biti sklenjen
V zadnjih desetih letih so bile ekipe iz New Englanda zelo uspešne, lastniki, menedžerji in trenerji ekip pa se zavedajo sila preproste formule za uspeh: več zmag prinaša višjo obiskanost tekem in zaslužke od TV-pravic - pametno zapravljanje zaslužka pa prinaša nove zmage. S tem je krog uspeha sklenjen. Red Soxi, Celticsi in Patriotsi so si lani razdelili kar 756 milijonov dolarjev prihodka, kar je še enkrat več kot pred desetimi leti, omenjene ekipe pa so danes ovrednotene na vrtoglavi 2,7 milijarde dolarjev. V mestu vse več vlagajo v statistiko, tamkajšnje univerze so vpeljale tudi šolske predmete v povezavi s statističnimi analizami v športu, kar pomeni, da gradijo tudi na prihodnosti bostonskega športa. "Mesto ima na razpolago strastne in pametne navijače, prav tako pa prek univerz proizvaja tudi inteligentne analitike, ki so prek svojih študij in znanja po navadi strateški ključ do zmage. Boston v tem elementu prepričljivo vodi v ZDA in še dolgo bo na prvem mestu," je sklenil Morey.

V spodnji fotozgodbi si oglejte še vse naslove prvakov, ki so jih v zadnjih desetih letih osvojili New England Patriots, Boston Red Sox, Boston Celtics in lani še Boston Bruins.

Ljudje se sploh ne zavedajo, kako pomembne so izgubljene žoge. Ne le, da zapraviš priložnost, da dosežeš točke, ponudiš jo nasprotniku. To sta dva izgubljena koša v enem napadu. Takšne stvari poskušamo v Bostonu odpraviti.

Mike Zarren, analitik pri Boston Celticsih

Mesto ima na razpolago strastne in pametne navijače, prav tako pa prek univerz proizvaja tudi inteligentne analitike, ki so prek svojih študij in znanja po navadi strateški ključ do zmage. Boston v tem elementu prepričljivo vodi v ZDA in še dolgo bo na prvem mestu.

Daryl Morey, nekdanji podpredsednik poslovanja in informatike pri Boston Celticsih
Sezona 2001 se za New England Patriotse ni začela dobro. Še pred začetkom rednega dela je umrl trener podajalcev Dick Rehbein, v drugem tekmovalnem dnevu pa se je za več tednov poškodoval še prvi podajalec Drew Bledsoe. Breme celotne regije je padlo na ramena mladega Toma Bradyja, ki je do tedaj vrgel zgolj tri podaje v Ligi NFL, a ga to ni prestrašilo. Celo nasprotno, Brady je zaigral kot izkušeni podajalec in je svojo ekipo januarja popeljal tudi v končnico. V 1. krogu končnice je v brutalnih razmerah (snežna nevihta in -7 stopinj Celzija) in kančkom sreče odpravil Oakland Raiderse (16:13), po kateri je sledila še zmaga v Pittsburghu (24:17). V Superbowlu, ki se je odigral v New Orleansu, so Patriotsi tekmo proti St. Louis Ramsom začeli zadržano, v drugi četrtini pa smuknili v vodstvo s 14:3. V zadnji četrtini je sledil velik povratek, ki ga je zrežiral Kurt Warner, v končnici pa se je Brady vpisal med legende. Ob poravnanem izidu (17:17) in minuti ter 30 sekund do konca rednega dela je svojo ekipo popeljal do ugodnega položaja za prosti strel, ki ga je izkoristil Adam Vinatieri (20:17) in Patriotsem prinesel prvi naslov prvaka v zgodovini. Lastnik Patriotsev Robert Kraft je po tekmi nagovoril gledalce: "Vsi smo patrioti in nocoj so Patrioti svetovni prvaki!" Foto: EPA
Po šokantnem porazu na uvodni tekmi sezone proti Buffalo Billsom (0:31) in izidu v zmagah 2-2 po štirih odigranih krogih, so Patriotsi pritisnili na plin in do konca rednega dela sezone dobili prav vse tekme (14-2). V končnici so se najprej udarili s Tennessee Titansi in jih ugnali s 17:14, v konferenčnem finalu pa so s 24:14 pred domačim občinstvom v Foxboroughu ugnali še Peytona Manninga in njegove Indianapolis Coltse. Sledil je novi Superbowl, tokrat na stadionu Reliant v Houstonu in proti Carolina Panthersom. Po dokaj nezanimivi prvi četrtini, v kateri se začetni izid ni spremenil, so v drugi Patriotsi povedli s 14:10. V tretji četrtini nobena izmed ekip ni vknjižila točke, v zadnji pa so se akcije in zadetki vrstili kot po tekočem traku. Ključni dogodek se je zgodil dobro minuto pred koncem, ko je kazalo, da se bo Superbowl prvič v zgodovini prevesil v podaljšek. John Kasay je ob poravnanem izidu (29:29) začetni udarec poslal v avt, kar je pomenilo, da so Patriotsi zadnji napad na tekmi začeli na liniji 40 jardov. Znova je zablestel Brady, ki je še enkrat Adamu Vinatieriju pripravil odličen položaj za prosti strel, mož iz Južne Dakote pa tudi tokrat ni zapravil izjemne priložnosti in je šest sekund pred koncem zadel za končno zmago New Englanda z 32:29. Foto: EPA
Leta 2004 so na svoj račun prišli tudi bejzbolski navdušenci v 'Beantownu', ki so naslov prvaka oziroma World Series osvojili prvič po letu 1918, ko je za Red Soxe igral še legendarni Babe Ruth. Redni del sezone so v diviziji American League Vzhod končali na drugem mestu za NY Yankeesi, v končnici pa so bili nato razred zase. Najprej so brez večjih težav odpravili Anaheim Angelse, nato pa poskrbeli za enega največjih povratkov v zgodovini lige proti Yankeesom. Njihov največji tekmec je v seriji vodil že s 3:0, na četrti tekmi pa je v 9. inningu Boston zaostajal s 4:3, a je ekipa na krilih odličnega Davida Ortiza vstala kot feniks iz pepela in serijo dobila s 4:3. V World Series je nato s 4:0 ugnala St. Louis Cardinalse. Foto: EPA
V sezoni 2004/05 je bila zmagovita tudi ekipa New England Patriots. Sezono je začela s šestimi zaporednimi zmagami, prvič je klonila šele v 8. krogu, ko so bili na Heinz Fieldu s 34:20 boljši Pittsburgh Steelersi. Do konca sezone je aktualne prvake premagal le še Miami (29:28). V končnici sta sledili dve tekmi proti izjemno težkima nasprotnikoma, ki pa nista našla odgovora na sijajen napad 'Patsov'. Indianapolis je v Foxboroughu klonil z 20:3, Pittsburgh pa pred svojimi navijači z 41:27. V Superbowlu se je New England udaril s Philadelphia Eaglesi, ki so vse upe položili v Donovana McNabba. Ta je sicer igral odlično, a mu je v ključnem trenutku zmanjkalo zbranosti, podajo pa mu je 9 sekund pred iztekom srečanja ob izidu 24:21 za Patriotse prestregel Teddy Bruschi (s trofejo desno na fotografiji). Patriotsi so si s še tretjo končno zmago v zadnjih štirih letih prislužili naziv dinastije, MVP tekme pa je bil lovilec Deion Branch, ki je ujel 11 žog za 133 jardov. Foto: EPA
Tri leta po zgodovinski sezoni so Red Soxi uspeh ponovili. Po uspešni sezoni so v končnici najprej s 3:0 odpravili Anaheim Angelse, nato s 4:3 še Cleveland Indianse. V sedmi tekmi na Fenway Parku so si vstopnico za World Series priigrali z visoko zmago 11:2. V finalni seriji so Red Soxi znova slavili s 4:0, tokrat proti Colorado Rockiesom, in se še sedmič v zgodovini veselili naslova bejzbolskega prvaka. Na šampionski paradi je največ pozornosti požel Jonathan Papelbon, ki je pred večtisočglavo množico zaplesal irski ples na pesem 'Shipping up to Boston' lokalne punkskupine Dropkick Murphys. Foto: EPA
Svoje so k uspehu mesta dodali še košarkarji, ki so po seriji izjemno slabih sezon končno po letu 1986 spet dočakali naslov prvaka. Ekipo Boston Celticsov sta pred sezono 2007/08 okrepila Kevin Garnett in Ray Allen, skupaj s Paulom Pierceom pa si je Boston v rednem delu sezone pokoril Atlantsko divizijo in si priigral končnico. Tam se je najprej udaril z Atlanta Hawksi, ki so se dobro upirali, a na koncu v seriji vendarle klonili s 4:3. Sledil je velik obračun z Cleveland Cavaliersi, ki so vse upe položili v LeBrona Jamesa. Ta jo je z nekaj izvrstnimi predstavami Bostonu zagodel, a je moral na koncu vendarle priznati premoč (4:3). V konferenčnem finalu je s 4:2 padel Detroit. V finalu so se Celticsi udarili z največjim tekmecem, LA Lakersi. Ekipi sta se do tedaj že večkrat srečali v finalu, natančneje desetkrat. Boston je dobil osem finalnih serij (1959, 1962, 1963, 1965, 1966, 1968, 1969 in 1984), Lakersi pa dve (1985 in 1987). V finalu je bila ključna četrta tekma, v kateri so Celticsi zaostajali že za 24 točk, nato pa uprizorili največji povratek v zgodovini lige po letu 1971 in tekmo v Los Angelesu dobili s 97:91. Na šesti tekmi so LA v Bostonu odpihnili s 131:92 in še 17. v zgodovini osvojili naslov prvaka. Foto: EPA
Mozaik uspeha so v lanski sezoni dopolnili še hokejisti Boston Bruins, ki so bili v članku načrtno izpuščeni, saj se nekoliko razlikujejo od drugih ekip iz regije New England. Tamkajšnji strokovnjaki pri Bruinsih ne vidijo analitičnega pristopa pri vodenju ekipe, po njihovem prepričanju so Bruinsi enostavno sestavili ekipo, ki je pretepla celotno ligo. Redni del sezone so končali na prvem mestu v svoji diviziji. V končnici so se najprej udarili z velikim tekmecem Montreal Canadiens in ga odpravili v sedmih tekmah, v drugem krogu pa so se maščevali Philadelphii za sramoten izpad izpred leta dni, ko so že vodili s 3:0 v seriji na štiri dobljene tekme, na koncu pa izpadli s 3:4. Flyerse so ugnali s 4:0 v zmagah in medtem z 20 goli prerešetali njihovo mrežo. V konferenčnem finalu je sledila nova dolga serija proti Tampa Bay Lightningu, ki je prav tako padel s 4:3. V finalu so se nato udarili z Vancouver Canucksi, ki so se dostojno upirali in serijo popeljali do odločilne sedme tekme, kjer pa je bil Boston enostavno boljši in je v Kanadi zmagal z 0:4 ter Stanleyjev pokal osvojil še šestič v zgodovini, prvič po letu 1972. Foto: Reuters