Primož Brezec ga je zabil kar v kavbojkah. Foto: Drago Perko
Primož Brezec ga je zabil kar v kavbojkah. Foto: Drago Perko
Igrišče je blagoslovil tudi župnik. Foto: Drago Perko

Igrišče v blokovskem naselju heroja Maroka je po letih igranja postalo dotrajano in je močno klicalo po obnovi. Navzočih je bilo veliko mladih košarkarjev, ki bodo v prihodnje prosti čas lahko porabili zelo koristno. Začetki te športnohumanitarne akcije, ki jo medijsko podpira tudi MMC, segajo v leto 2005, v letošnjem letu pa so predvidena še štiri nova igrišča po vsej Sloveniji. Z včerajšnjim slavnostnim prerezom traku je sevniško igrišče postalo že 14. po vrsti. Športni objekt je blagoslovil sevniški župnik Vinko Štrucelj.

Brezec zabijal v kavbojkah
Eden glavnih ambasadorjev akcije je slovenski košarkarski reprezentant Primož Brezec, ki že nekaj let nastopa v Ligi NBA. Center Toronto Raptorsov je bil v Sevnici v središču pozornosti. Zabil je z eno roko, oblečen kar v kavbojke.

Čast mi je, da sodelujem z Esadom, ki me je letos obiskal tudi v Detroitu. Mladina v zadnjih letih vse prepogosto zaide na napačna pota. Pri nas v Sežani smo se mladi in stari družili pod koši, zdaj pa najstniki vse preveč zahajajo v lokale in diskoteke. Upam, da nam bo uspelo prenoviti še vsaj dvakrat toliko igrišč,” je povedal Brezec, ki ne bo igral na julijskih kvalifikacijah za olimpijske igre v Pekingu. Za njim je sezona polna selitev, saj je igral za Charlotte, Detroit in Toronto.

Mladina iz majhnih krajev v velike klube
Še preden smo narisali črte na igrišče, so zanesenjaki že metali na koš. To je že 14. igrišče za potencialne košarkarje. Iz majhnega kluba naj bi potem v slogu Brezca odšli v velike klube. To je moj vložek v razvoj tega priljubljenega športa,” je dejal Babačić, ki je v začetku maja obiskal Kanado, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Ogledal si je tudi številna zanemarjena igrišča onstran luže in dobil še več zamisli za nadaljevanje projekta.

Novo igrišče so preizkusili tudi z revijalno košarkarsko tekmo, pomerili so se mladi nadobudneži in veterani, katerih barve so zastopali lokalni gospodarstveniki pod vodstvom sevniškega župana Kristijana Janca. ”Sevnica bolj slovi po rokometu kot po košarki. Zdaj bodo mlade generacije začele igrati tudi košarko, ki jo lahko igraš tudi sam, rokometa pa ne moreš,” je povedal župan Janc, ki je dokazal, da ima dokaj mirno roko.

10. junija je na vrsti odprtje obnovljenega igrišča v Šoštanju.

Aleš Golob