Janez Rajgelj je pred novinarje prišel nepričakovano dobre volje. Čeprav se zdi, da je klub na robu zloma, je prepričan, da Union Olimpija dobro dela in da sledijo zastavljenim ciljem. V prvi vrsti je to finančna sanacija kluba. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Janez Rajgelj je pred novinarje prišel nepričakovano dobre volje. Čeprav se zdi, da je klub na robu zloma, je prepričan, da Union Olimpija dobro dela in da sledijo zastavljenim ciljem. V prvi vrsti je to finančna sanacija kluba. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Janez Rajgelj in Sašo Filipovski
Sašo Filipovski ima vso podporo klubskega vodstva, vseeno pa mu ni lahko izgubljati za 30 točk. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Janez Rajgelj
Rajgelj poudarja, da so lani Union Olimpijo rešili mesto in sponzorji. Prav dejstvo, da je ljubljanska ekipa preživela kljub 4,5 milijona evrov dolga, je tisto, kar vliva upanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jaka Blažič in Sašo Filipovski
Jaka Blažič je povedal, da igralci ne stavkajo več in obljublja, da bodo poskušali popraviti slab vtis s sobotne tekme proti Širokemu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Medtem ko si je Dino Murić poškodoval nogo, je Damir Markota naslednji, ki ima dovolj neizpolnjenih denarnih obveznosti in že išče novega delodajalca (to naj bi bil Türk Telekom), vendar Olimpije še ni zapustil, ampak se pogaja z upravo. "Pogovori tečejo. Na Poljsko ne potuje, to je dejstvo, več ne morem komentirati. Za prejšnjo sezono mu dolgujemo dve plači, vendar to ni bil problem pri podpisu nove pogodbe," je na novinarski konferenci povedal direktor Uniona Olimpije Janez Rajgelj.

Na Jankovićevo pomoč ne računajo
Rajgelj zatrjuje, da klub normalno deluje in verjame, da bodo do konca sezone vsem igralcem izplačali zaostale obveznosti. Pri tem ne računa na pomoč politike in verjetnega novega predsednika vlade Zorana Jankovića: "Ukvarjamo se s športom, ne s politiko in politike ne morem komentirati." Neporavnanega dolga do igralcev je trenutno za okrog 700 tisoč evrov.

Cilj: sanirati klub in obstati v Evroligi
Sliši se spodbuno, saj je bilo še lani dolga za 4,5 milijona evrov, toda treba je vedeti, da je klub najel kredit, tako da v resnici dolg ni bistveno nižji, zaradi gospodarske krize pa so sponzorski prihodki ogroženi. "Finančni tokovi, ki bi morali priti do nas, niso prišli. Kljub vsemu je Olimpija v dobrem stanju, če se spomnimo, kako je bilo lani. To je tisto, kar vliva optimizem. Naš cilj je preživeti obdobje štirih sezon, ostati evroligaš in se približati finančni ničli. Seveda so težave, ki izvirajo iz vsega, kar je bilo."

Filipovski ima vso podporo
Kljub slabemu stanju blagajne, zaradi česar so odšli Danny Green, Ben Woodside in Ratko Varda, klub išče nove igralce, vendar Rajgelj ni želel razkriti, ali gre za slovenske ali tuje igralce. Sašu Filipovskemu, ki je pred sezono podpisal triletno pogodbo, še vedno zaupa: "Trener ima podporo in dela izjemno kvalitetno."

Jagodnik po sili razmer na Poljsko
Filipovski mora medtem na silo skrpati ekipo pred naslednjim dvobojem v Evroligi, sredinem obračunu za 5. mesto v skupini D proti Prokomu. Na klopi bo Goran Jagodnik, čeprav zaradi poškodbe ne bo mogel igrati. Iz mladinske ekipe se bosta pridružila 17-letni Erjon Kastrati in leto starejši Djordje Mičić. Ob takšnih razmerah je nesmiselno razmišljati o morebitni uvrstitvi v 2. del Evrolige, ki je teoretično še dosegljiv.

Dino Murić poškodovan
"Tisti, ki so se vključili iz mladinske ekipe, se morajo v dveh dneh naučiti naš sistem igre. Pomembno je, da strnemo vrste in da se položaj umiri. S kadrom, ki ga imamo, želimo izvleči maksimum. Murić ima poškodovano nogo in ne bo igral, Rothbart pa je dobil udarec, vendar bo potoval z nami. Seveda ni prijetno izgubljati za 25 točk, ampak v Rimu sem imel podobno izkušnjo, saj igralci tudi niso dobili denarja in sem imel le sedem igralcev na treningu."

Deseterica igralcev za tekmo proti Prokomu:
Erjon KASTRATI (letnik 1994)
Djordje MIČIĆ (1993)
Aleksandar ČAPIN (1982)
Robert ROTHBART (1986)
Jaka BLAŽIČ (1990)
Deon THOMPSON (1988)
Goran JAGODNIK (1974)
Sasu SALIN (1991)
Davis BERTANS (1992)
Gezim MORINA (1992)

8. krog, sreda ob 20.45:
ASSECO PROKOM - UNION OLIMPIJA

Lafayette     188 cm Kastrati    197
Sikora 193 Mičić 199
Seweryn 196 Ćapin 186
Blassingame 175 Rothbart 217
Motiejunas 213 Blažič 196
Dmitrijev 205 Thompson 203
Frasunkiewicz 202 Jagodnik 203
Lapeta 217 Salin 192
Zamojski 186 Bertans 205
Szczotka 196 Morina 204
Kuebler 195
Hrycanjuk 206
Trener: Pačesas Trener: Filipovski


Četrtek ob 19.00:

GALATASARAY - MONTEPASCHI SIENA

Ob 20.45:
BARCELONA - UNICS KAZAN

Lestvica:                          
BARCELONA *          7  7 0 +155 14
MONTEPASCHI SIENA *  7  5 2  +50 12
UNICS KAZAN *        7  5 2  +19 12
GALATASARAY          7  3 4  -30 10
UNION OLIMPIJA       7  1 6 -107  8
ASSECO PROKOM        7  0 7  -87  7
     * - v drugem delu tekmovanja