Slovenski igralci se zavedajo, da jih letos čaka neprimerno težje delo kot za mesto v Tokiu, a so hkrati prepričani, da jim lahko z Luko Dončićem na čelu uspe nov podvig. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski igralci se zavedajo, da jih letos čaka neprimerno težje delo kot za mesto v Tokiu, a so hkrati prepričani, da jim lahko z Luko Dončićem na čelu uspe nov podvig. Foto: www.alesfevzer.com

"Tukaj v Pireju smo opravili dva treninga, za mano je prijateljska tekma v Stožicah z Brazilijo, tako da se počasi privajam na vrnitev pod evropske koše. Vendarle je nekaj razlik, žoga je drugačna, trojka je bližje, pa tudi določena pravila se razlikujejo," je v uvodu slovenskim novinarjem v Grčiji povedal najboljši strelec rednega dela Lige NBA.

Hrvaška ima visoke in močne igralce pod košema, a tudi mi imamo letos precej čvrstih fantov, ki se bodo lahko borili z njimi. Zagotovo bo hud boj za zmago, obljubljam pa, da bomo dali vse od sebe, da uspešno začnemo turnir.

Edo Murić

"Vsi vemo, po kaj smo prišli v Pirej, to so olimpijske igre, nič drugega nas ne bo zadovoljilo," je nadaljeval Dončić. Na olimpijske igre v Pariz se bo uvrstila le prvouvrščena ekipa s turnirja.

"Prva naloga ne bo lahka, saj ima Hrvaška nekaj izvrstnih posameznikov, ki jih dobro poznamo. Mario Hezonja iz madridskega Reala ter Dario Šarić in Ivica Zubac iz Lige NBA so njihova glavna orožja. Ključno bo ustaviti omenjeno trojico, seveda pa ne smemo pozabiti niti na druge igralce Hrvaške. Želimo zmagati, saj je vsaka tekma pomembna," je dodal 25-letni Ljubljančan.

Po torkovem dvoboju Slovenijo v četrtek v skupinskem delu čaka še obračun z Novo Zelandijo, v primeru uvrstitve v polfinale pa Grčija, Dominikanska republika ali Egipt.

Kapetan Slovenije priznava, da mu misli že uhajajo proti dvoboju z Grčijo, kar naj bi bil finale turnirja v Pireju po mnenju košarkarskih strokovnjakov in tudi lestvice Fibe (power rankings), poudarja pa, da je treba razmišljati kratkoročno in iti tekmo po tekmo.

Nastopiti proti takšnemu igralcu, kot je Luka Dončić, je izjemna priložnost za osebno dokazovanje. Zavedamo se, da bo Luka zaključil približno 80 odstotkov vseh napadov Slovenije, zato imamo zanj pripravljenih več možnosti. V vsakem primeru moramo omejiti njegov učinek.

Selektor Hrvaške Josip Sesar o Luki Dončiću
Sorodna novica Sweeney: Vidi se, koliko Dončiću pomeni igranje za Slovenijo

"Spominjam se tiste tekme iz Kaunasa v kvalifikacijah za prejšnje olimpijske igre. Igrali smo pred nabito polno dvorano Litovcev in zmagali. Lepo bi bilo to ponoviti v tej dvorani pred glasnim grškim občinstvom. A do tedaj nas čaka dolga pot. Razmišljati moramo le o naslednji tekmi, najprej Hrvaška, nato Nova Zelandija, potem pa bomo videli," meni Dončić.

Slovenija bo v Pireju nastopila z osmimi igralci, ki so igrali tudi v Kaunasu. Poleg Mihe Cerkvenika, Leona Stergarja in Luke Ščuke je novinec tudi naturalizirani Američan Josh Nebo, ki je nadomestil Mika Tobeyja.

"Čeprav sem Miku že pisal, bi se mu rad še enkrat zahvalil za vse, kar je naredil za slovensko reprezentanco. Z njim smo se uvrstili na olimpijske igre. Tudi Josh je super dečko, ki se je hitro vklopil v ekipo in sistem dela," je dejal Dončić. In dodal: "Vzdušje v ekipi je odlično. Igralci se veliko družimo, zabavamo, predvsem pa komaj čakamo, da se začne zares in da pokažemo svojo moč."

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
TURNIR V PIREJU

Skupina A, torek ob 20.00:
SLOVENIJA – HRVAŠKA

Sreda ob 16.30:
HRVAŠKA – NOVA ZELANDIJA

Četrtek ob 16.30:
NOVA ZELANDIJA – SLOVENIJA


Skupina B, torek ob 16.30:
EGIPT – DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Sreda ob 20.00:
DOMINIKANSKA REPUBLIKA – GRČIJA

Četrtek ob 20.00:
GRČIJA – EGIPT