Goran Dragić je najzaslužnejši za silovit vzpon Rocketsov. Foto: EPA
Goran Dragić je najzaslužnejši za silovit vzpon Rocketsov. Foto: EPA
Goran Dragić
Dragić je blestel tudi v Staples Centru, kjer so Rocketsi prejšnji petek ugnali LA Lakerse s 112:107. Foto: EPA
Goran Dragić in Steve Nash (Phoenix Suns)
Dragić se je največ naučil od sijajnega organizatorja igre pri Phoenixu Steva Nasha. Foto: EPA

25-letni Ljubljančan je bil prejšnji teden izbran za najboljšega košarkarja Zahodne konference, v vseh pregledih Lige NBA omenjajo njegovo ime. Rakete imajo 32 zmag in 26 porazov, do konca rednega dela pa je le še osem tekem. Obeta se ogorčen boj z Dallasom, Denverjem, Utahom in Phoenixom, dve ekipi bosta ostali brez končnice. V pogovoru za spletno stran slamonline.com je "Dragon" strnil vtise ob sunkovitem vzponu v Ligi NBA.


Kako je prišlo do vašega vzdevka "Dragon"?
Rad ga imam. Ko sem bil v Phoenixu, nihče ni znal izgovoriti mojega priimka. Stave Nash me je začel klicati Dragon in tako se je nato prijel ta vzdevek. Prihajam iz majhnega mesta Ljubljana, kjer je zmaj v mestnem grbu, zato je vse skupaj še lepše zame. Zelo sem ponosen, da lahko predstavljam zmaja v Ligi NBA, kjer je zelo malo slovenskih košarkarjev.

Kaj vam pomeni, da ste postali najboljši igralec preteklega tedna v Zahodni konferenci?
Dobro igram in tudi moji ekipi gre zelo dobro. To je odličen občutek. Trdo sem delal in sanjal o tem trenutku. Dobil sem priložnost, ki sem jo moral izkoristiti. Zdaj uživam v igri.

Ste levičar in imate veliko moči, zato vas veliko ljudi primerja z Manujem Ginobilijem.
To je lepa primerjava, Manu je sijajen igralec, ima zmagovalno miselnost, osvojil je že naslov prvaka v Ligi NBA. Oba sva levičarja, zato naju številni primerjajo, a jaz imam svoj slog igre.

Ali je res, da levičarji na treningu poskušajo še posebej neverjetne poteze?
Pri nas vse skupaj deluje drugače, saj naše akcije potekajo z druge strani. Skušam biti sproščen in tudi na tekmi odigrati kakšno akcijo za navijače.

Ko ste v polfinalu Zahoda leta 2010 San Antoniu nasuli 23 točk v zadnji četrtini, ste prvič zares opozorili nase.
Takrat sem prvič zaigral v končnici in to je bilo res nekaj posebnega. To je bila moja najboljša predstava v karieri. Uspelo mi je proti velikim tekmecem iz San Antonia. V zadnjih dveh letih sem skušal igrati bolj konstantno, saj se tako lahko izboljšam.

Vsekakor ste igrali konstantno na zadnjih 18 tekmah, ko ste vedno presegli deset točk na srečanje. Sijajno ste vodili Rocketse v času, ko je bil Kyle Lowry poškodovan.
Če dobiš več priložnosti za igro, se zares lahko izkažeš in vplivaš na potek srečanja. Meni je uspelo. Igram odlično in moji soigralci mi zelo pomagajo. Celotna ekipa je začela funkcionirati.

Rocketsi so se povzpeli na lestvici, vse kaže, da se boste prebili v končnico.
To je nora sezona. Veliko tekem se odigra v kratkem času. Na začetku sezone nismo imeli veliko časa, da bi popravili napake. Zdaj smo ujeli ritem in kemija v ekipi je prava.

Zdaj se je vrnil Lowry. Se bo vaša vloga v ekipi spremenila?
Mislim, da lahko igrava skupaj. On je dober v igri 'pick and roll', kar ustreza tudi meni. Če sva oba na parketu, bo nasprotnim obrambam zelo težko, igra bo precej hitrejša. Zelo sem zadovoljen s trenutno minutažo, tudi če bi se kaj spremenilo, je najpomembneje, da zmagamo čim več tekem.

Kako ste se znašli pod vodstvom trenerja Kevina McHala?
On je odličen trener in velika osebnost. Vsakemu igralcu nameni svobodo v igri. Že od prvega dne priprav je poudarjal, da bodo največ minut igrali tisti igralci, ki se bodo zares borili na parketu. McHale je bil izjemen igralec in zares zna voditi ekipo. Vedno nas zna še dodatno motivirati.

Mislite, da lahko dobite tudi priznanje za igralca, ki je najbolj napredoval v letošnji sezoni?
Težko je izboljšati igro, saj je na sporedu veliko tekem. Srčno sem bom boril, skušal bom dobiti vsako žogo in vedno bom mislil na soigralce. Če trdo delaš, se vedno zgodijo dobre stvari.

Kaj ste se naučili, ko ste igrali s Stevom Nashom?
Vse! Na vsakem treningu sem igral obrambo proti njemu. Naučil sem se njegov sistem 'pick and rolla'. Videl sem, kako on vodi ekipo. Najpomembnejša je bila njegova priprava na tekmo. Že uro in 15 minut pred vsakim treningom pride v dvorano, kjer dodatno meče, zares se pripravi na vsako srečanje.

Kakšni so vaši načrti po koncu letošnje sezone?
Rad imam Houston. Všeč mi je vreme, tudi ljudje so prijazni. Vse je drugače kot v Phoenixu. Mesto je tako veliko, da mi ga še ni uspelo raziskati. Po koncu sezone bom imel več časa.