Goran Dragić je z obema rokama zagrabil priložnost, ki se mu je ponudila po bolezni Kyla Lowryja. Foto: EPA
Goran Dragić je z obema rokama zagrabil priložnost, ki se mu je ponudila po bolezni Kyla Lowryja. Foto: EPA
Goran Dragić
Naslednja postaja Raket je Los Angeles in obračun z Los Angeles Lakersi. Tekma bo v noči na soboto. Foto: EPA

Goran je drugouvrščeni po deležu točk, ki jih doseže v protinapadih po izgubljenih žogah nasprotnikov.

via Koperboy
Goran Dragić
"Gogi" je postal najbolj nenadomestljiv košarkar Houstona. Foto: EPA
Goran Dragić in Kobe Bryant
Navijači v Phoenixu so bili lani proti njegovi menjavi. Zdaj se je izkazalo, da so Sunsi naredili veliko napako, ko so Dragića zamenjali za Aarona Brooksa. Ta je za Phoenix zaigral le na 22 tekmah, letos pa igra na Kitajskem. Foto: EPA

"Revolucija" v Houstonu se je začela na začetku marca, ko so Rakete v nekaj dneh ostale brez udarnega branilskega para. Najprej je zaradi bakterijske infekcije obležal prvi organizator igre Kyle Lowry, nekaj dni zatem se je poškodoval Kevin Martin. Houstonu, ki se je po slabem začetku sezone pobral in prišel v boj za končnico, so napovedovali strmoglavljenje. Toda situacija se je obrnila.

Pod dirigentsko palico Dragića, ki mu je na položaju branilca strelca pomagal Courtney Lee, so Rocketsi oživeli. "Gogi" je stopil na veliko sceno 10. marca po seriji petih porazov in Houston na 14 tekmah popeljal do osmih zmag, vključno z gostujočim skalpom Oklahome in domačim Lakersov.

Učinkovita naveza Dragić-Lee
Njihova igra je postala veliko bolj "pretočna" in učinkovita. "Če gledamo številke, je Houston veliko boljši z Dragićem in Leejem, kot je bil z Lowryjem in Martinom," je v zapisal bloger New York Timesa Rob Mahoney. Drzno bi bilo trditi, da sta Dragić in Lee individualno boljša od Lowryja in Martina, toda njuna sinergija je drastično zvišala napadalno učinkovitost Houstona. To dokazuje tudi statistika. Peterka Dragić, Lee, Luis Scola, Chandler Parsons in Samuel Dalembert dosega izjemnih 117,8 točke na 100 napadov.

Igra Houstona dobila novo dimenzijo
Vodilna vloga Dragića navdušuje tudi soigralce. Center Dalmbert pravi: "To je velika stvar. Vedno ko naredimo najmanj tri podaje, se zgodi nekaj dobrega. Postajamo resno moštvo. Končno smo se začeli spoznavati." Tudi Parsons je podobnega mnenja: "Žoga kroži. Igramo tako nesebično in se ob tem zabavamo. Vsak večer bi bil lahko kdo drug najboljši strelec. Ko streljamo iz vseh cilindrov, nas je težko zaustaviti." V marčevskih zmagah je imel Houston povprečje 25,4 podaje na tekmo, dve več od sezonskega povprečja vodilnih v tej kategoriji Boston Celticsov. Rocketsi imajo izkupiček 29:25 in so na 7. mestu Zahodne konference.

Številke navdušujejo, očitki se rušijo
Dragić pa ni poskrbel samo za renesanso v igri Houstona, impresivne so tudi njegove osebne številke. Na 14 tekmah, odkar je prvi "play" Houstona, v povprečju dosega 18 točk, 8,6 podaje in ima 1,9 ukradene žoge na srečanje. Kot domine pa padajo tudi očitki o njegovem metu, pomanjkanju samozavesti in šibkosti v desnem prodoru, ki so jih naštevali lani ob menjavi na relaciji Phoenix-Houston in ob tem omenjali, da nikoli ne bo več kot "solidna rezerva" oziroma "vodilni organizator igre v slabem moštvu". Dragićev met na zadnjih 14 tekmah je 53-odstoten, za tri 44-odstoten. Številki Dragića rezervista sta bili 42 oziroma 26 odstotkov.

Kot prvi "play" prekaša Lowryja ...
Goran "starter" v vseh kategorijah prekaša tudi Lowryja. Prvi organizator igre Houstona, ki je najverjetneje izgubljen vsaj za redni del sezone, je v letošnji sezoni v povprečju dosegal 15,9 točke, 7,2 podaje in imel 1,8 ukradene žoge na tekmo. Iz igre je metal 41,8-, za tri pa 38,8-odstotno.

... v primerjavi sezon pa tudi Nasha
Ponuja se tudi primerjava z najboljšo belopolto enko tega tisočletja Stevom Nashom, ki je bil v Phoenixu Dragićev tutor. Nash je imel v svoji četrti sezoni v Ligi NBA povprečje 8,6 točke in 4,9 podaje, Dragić pa 10,2 točke in 4,7 podaje. Zdajšnje povprečje Dragića "starterja" je po točkah dosegel v deseti, po podajah pa v osmi sezoni. Še bolj kot gole številke ameriško javnost navdušujejo Goranova igrivost na parketu, pregled nad igro, nesebičnost in spektakularne poteze, zaradi katerih je reden gost rubrike "naj akcije večera".

Houston ima denarja dovolj, toda ...
Ljubljančan bo nedvomno eden najbolj zaželenih igralcev poletne NBA-tržnice, ko bo postal "nezaščiteni" prosti igralec in si bo lahko sam izbiral klub. Cena mu je v zadnjem mesecu skokovito narasla, kar se zavedajo tudi v Houstonu. Rakete bodo poleti kar 25 milijonov pod "salary capom", tako da denar za Dragića imajo. A porajajo se druga vprašanja. Je pametno imeti na isti poziciji dva igralca z bogatimi pogodbami? Lahko Lowry in Dragić igrata skupaj ali si bosta le odžirala minute? Kako porazdeliti minutažo, da bosta oba prispevala optimalni delež? Bosta oba zadovoljna? Zakaj ne bi, denimo, naložili denar v kakovostnega centra? Ali pa vprašanje, ki se je še pred mesecem dni zdelo nepredstavljivo, "bogoskrunsko": ali na tržnico postaviti ikono kluba Lowryja in moštvo graditi okoli "bodočega Steva Nasha"? Odgovor bo padel kmalu po 1. juliju, ko se bo uradno začel prestopni rok.

Nekaj pa je jasno že zdaj. Dragić se je izstrelil med zvezde v najbolj pomembnem trenutku svoje kariere.

Goran je drugouvrščeni po deležu točk, ki jih doseže v protinapadih po izgubljenih žogah nasprotnikov.

via Koperboy