Jaka Blažič, kapetan Cedevite Olimpije, lahko že v nedeljo dvigne pokal za naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič, kapetan Cedevite Olimpije, lahko že v nedeljo dvigne pokal za naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je Krkin trener Dalibor Damajnović obljubil po prvi in v kratkem pogovoru pred drugo tekmo, je dolenjska zasedba na drugem dejanju finala pokazala drugačen obraz. Jasno je bilo, da razlika s prve tekme, ko so zmaji nadigrali zdaj že kar večne domače tekmece za kar 52 točk, ni bila realna. Gostitelji druge tekme serije so se v dvorani Leona Štuklja pogumno zoperstavili favoriziranim Ljubljančanom, ki so jih pred tednom dni presenetili v polfinalnem pokalu in jim preprečili naskok na dvojno krono, vendarle pa je Olimpija, ki je tokrat ob boljši nasprotni obrambi naredila precej več napak kot na prvem dejanju finala, tako rekoč ves čas nadzirala potek srečanja, na osmem medsebojnem obračunu sezone še sedmič slavila – tretjič v Novem mestu – in si kljub boljšemu odporu vseeno zanesljivo priigrala vodstvo v seriji z 2:0, kar pomeni, da je lahko klubske sezone konec že v nedeljo.

Po izključitvi Daliborja Damjanovića je Krko vodil Matic Šiška. Foto: www.alesfevzer.com
Po izključitvi Daliborja Damjanovića je Krko vodil Matic Šiška. Foto: www.alesfevzer.com

"Dva dni smo govorili, da pričakujemo veliko boljšo Krko, ki bo igrala z veliko večjo energijo, saj nima več česa izgubiti, in tako je tudi igrala. Nismo ujeli napadalnega ritma, v prvem polčasu pa smo bili v obrambi kar dobri. Ofenzivno nam preprosto ni steklo, kot nam je na prvem obračunu. Normalno je, da je bila tekma nervozna. Na koncu lahko čestitam fantom, v nedeljo pa nas čaka nov dvoboj in zavedamo se, da ni še nič odločeno," je povedal ljubljanski trener Jurica Golemac, ki je po zvoku zadnje sirene roko ob parketu namesto Damjanoviću stisnil Maticu Šiški. Domači trener je bil namreč zaradi burnega odziva po nedosojeni osebni napaki Eda Murića nad Rokom Stipčevićem in vstopa na igrišče tik pred koncem prvega polčasa izključen.

Novomeščani zadovoljni s prikazanim

Tedaj so si zmaji prek Jake Blažiča, ki tokrat sicer ni našel strelskega ritma, v kakršnem igra tako rekoč vso sezono, in Kendricka Perryja, ki je bil znova učinkovit s 15 točkami, priigrali prednost devetih točk. Krka ni več povedla, najbližje pa je prišla 14 minut do konca, ko je po trojki Nejca Bariča znižala na -2, organizator novomeške igre pa je z natančnim metom izza črte sedem minut pozneje znova dal nekaj upanja Krki, ko je zadel za 54:58. "Eden in edini naš cilj je bil, da se vrnemo in oddolžimo za tistih -52 v Stožicah. Preprosto smo se morali stepsti. Čestitam soigralcem in vsem skupaj, da nam je uspelo. Več kot to nismo mogli. Zadnjih pet minut smo naredili preveč napak, a vseeno smo lahko zadovoljni s prikazanim," je povedal Barič, ki je bil s 15 točkami najboljši strelec domače zasedbe, v zadnji četrtini pa jo je kar nekaj časa ohranjal v igri.

Sorodna novica Cedevita Olimpija po zmagi v Novem mestu v finalu povedla z 2:0

Toda potem je do izraza prišla Olimpijina kakovost. Tokrat so bile ključne poteze Mikaela Hopkinsa, ki je bil brez konkurence igralec tekme. Američan pod ljubljanskim obročem je v statistiko vpisal 18 točk in najvišji indeks na tekmi 20. Po znižanju zaostanka je na Barićevo trojko s košem našel odgovor, ko pa je Stipčević tri minute pred koncem izza črte približal na -5, je Hopkins po skoku v napadu zadel, zatem pa, ko je ostala še dobra minuta, atraktivno zabil za +9 in tudi odločil srečanje. Če je Olimpija pred tednom dni v pokalu zapravila podoben naskok v vsega 53 sekundah, pa je tokrat za zaključno nedeljsko žogo suvereno zadržala priigrano razliko.

Na tretji tekmi, kot da je prva v seriji

"Lahko rečem, da je bila tekma od začetka ves čas zelo čvrsta. Mogoče ne tako gledljiva, a gre za finale. Bilo je narejenih veliko napak, a mislim, da je to tudi posledica dobre in čvrste obrambe. Vesel sem, da smo se odzvali vsakič, ko so se približali. Vedno smo naredili serijo, tako da ni bilo izenačene končnice. Na koncu smo dosegli to, po kar smo prišli v Novo mesto. Zmagali smo in serijo v nedeljo nadaljujemo v Stožicah. Gremo lepo počasi. Najprej se moramo spočiti, potem pa iti v tekmo, kot da je prva v seriji. Upam, da se bomo na koncu veselili naslova," je bil zadovoljen kapetan Olimpije Blažič.

Mikael Hopkins je bil tokrat najboljši posameznik srečanja. Foto: www.alesfevzer.com
Mikael Hopkins je bil tokrat najboljši posameznik srečanja. Foto: www.alesfevzer.com

Ko je moral domačo klop tik pred polčasom zapustiti Damjanović, je taktirko prevzel komaj 23-letni Šiška, sicer avtor akcije za odločilno polfinalno akcijo v pokalu Luke Lapornika. Kapetan Krke je imel na drugi finalni tekmi precej omejeno minutažo, saj si je že do polčasa prislužil štiri osebne napake. "Smo v zelo zahtevnem ritmu in tekma je bila zares težka. Poleg tega smo ostali še brez glavnega trenerja. Lahko rečem le vsa čast fantom, še posebej Juretu Škifiću (prvo tekmo je zaradi udarca na finalu pokala izpustil, tokrat pa večkrat pokazal, kaj pomeni za ekipo Krke, op. a.), ki je igral v neznosnih bolečinah. Pred tekmo je pojedel ne vem koliko tablet. Naredili bomo vse, da v nedeljo zmagamo in igramo še četrto tekmo. Mogoče pa nam uspe," je razkril Šiška.

Sprva se je zdelo, da je kar malce šokiran, ker je prevzel takšno odgovornost. Nemudoma se je k njemu presedel direktor Krke in nekdanji kapetan Jure Balažić, Šiška pa je bil v drugem delu vse dejavnejši in predvsem vse glasnejši ob igrišču: "Tega res nisem pričakoval, a ni druge. Vem, da mi fantje zaupajo, da mi zaupa Damjanović in da mi zaupa celoten klub. Naredil sem, kar sem lahko, in mislim, da sem korektno opravil delo. Dal sem vse od sebe, a se žal ni izšlo. Menim, da mora biti trener poleg navijačev nekakšen šesti igralec. Dal sem vse od sebe, da sem bil z ekipo in ji pomagal, kolikor sem lahko."

Olimpijo moraš pretepsti in jo spraviti v nervozo

Cedevita Olimpija še zmago oddaljena od 18. naslova

V nedeljo – tekma se bo začela ob 17.30 – je torej že lahko okronan naslednik Primorske. V Novem mestu vedo, kakšen je recept za konkurenčnost Olimpiji. "Poraz s prve tekme smo morali čim prej pozabiti. Vemo, da nismo favoriti. Vemo, kdo je Olimpijo in kako igra. Navsezadnje kakšen ima proračun. Oni so pod pritiskom, a na prvi tekmi preprosto nismo bili moški. Po domače povedano nismo pokazali jajc, zato je bila razlika tako velika. To je finalna serija, kjer se ne igra lepa košarka, in naš cilj je bil, da se na drugi tekmi stepemo, kar nam je tudi uspelo. To je edini način, kako lahko igraš z Olimpijo. Torej, da jih pretepeš in jih spraviš v neko nervozo. So favoriti in morajo zmagovati, naša naloga pa je, da se tepemo in igramo sproščeno v napadu. V nedeljo mora biti pristop enak kot tokrat – "fajt" in mogoče malo več osredotočenosti ter manj napak," je dodal Barič.

"Skozi vso sezono se ves čas nekako vračajo. V Ligi ABA jih je že marsikdo odpisal, pa so recimo odigrali fenomenalno tekmo proti Splitu. Ne smemo jih nikakor podcenjevati. V pokalu smo ob koncu vodili za osem, pa so prišli nazaj in zmagali. Imajo pravi značaj, so nepopustljivi in zagotovo bodo v Ljubljano prišli zmagat. Ne smemo se sprostiti, na naslednjem obračunu moramo odigrati našo najboljšo tekmo v seriji," je dodal Blažič, ki je dvoboj končal z osmimi točkami.