Matjaž Smodiš je pokazal, zakaj je eden izmed najboljših evropskih košarkarjev. Foto: Reuters
Matjaž Smodiš je pokazal, zakaj je eden izmed najboljših evropskih košarkarjev. Foto: Reuters
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek se je pod košem ruval z bistveno močnejšim centrom LA Lakersov Ronyjem Turiafom in ga v eni izmed napadalnih akcij popolnoma osmešil. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Slovenija je zmagala, čeprav Jaka Lakovič ni doosegel niti ene točke. Foto: Reuters
Košarkarji brez poraza v Madrid

Pot od Alicanteja do Madrida je trajala v nedogled, tako da so reprezentanti odšli na počitek šele ob 4.30. Na letališču v španski prestolnici je slovenska delegacija skupaj z Italijani in s Francozi na prtljago čakala več kot pol ure, in to v trenutku, ko je bilo to na letališču edino letalo.

Težave po prihodu v Madrid
Zatem je organizatorjem v avtobusih zmanjkalo prostora za prtljago, čakanje na dodatne kombije pa se je zavleklo še za dodatnih 20 minut. A to še zdaleč ni bilo vse. Avtobusi s tremi moštvi od letališča do hotela so se namreč na obvoznici kljub precej višjim omejitvam ves čas marljivo držali vožnje s 50 kilometri na uro. Za konec so v hotelu pozabili na dva člana slovenske delegacije, ki sta tako sobo dobila šele po daljših pogajanjih. Danes zvečer čaka reprezentanco že prvi trening.

V Sloveniji navijaška evforija
Tri zmage, predvsem pa nepopustljiva in srčna igra pomlajene čete Aleša Pipana, niso pustile hladnega nobenega športnega navdušenca. Če lahko zmago proti Italiji označimo za srečno, pa je ekipa proti Franciji dokazala, da ima karakter. Igralci se niso predali tudi po zaostanku 15 točk, spornih sodniških odločitvah in izključitvi kapetana Raša Nesteroviča.

Tekma kariere Domna Lorbka
Vodja na parketu je bil Matjaž Smodiš (15, 6 skokov), poletni Goran Dragič je garal v obrambi, svoj delež je prispeval izkušeni Goran Jagodnik (12, 5 skokov), v zaključku pa je svoje dodal še Uroš Slokar. Posebno poglavje sta izvrstna brata Lorbek, še posebej Domen (15 točk, met iz igre 5/5, 4 skoki, 3 podaje), ki je v sredo odigral tekmo kariere in bil na koncu zbran tudi s črte prostih metov (4/5). Dolžnik je ostal le Jaka Lakovič, pa še to le zaradi igre v napadu (0 točk, 6 izgubljenih žog).

Je čas za poravnavo računov?
Slovence zdaj čakata dva dni počitka, v soboto ob 21.30 pa obračun s Turčijo. V ponedeljek ob 21.30 bo njihov nasprotnik Nemčija, v sredo ob 16.30 pa Litva. Z vsemi reprezentancami imamo neporavnane račune. Turki so nas izločili v osmini finala svetovnega prvenstva, Nemci v četrtfinalu evropskega prvenstva, Litva pa je za Slovenijo že tradicionalno najbolj neugoden nasprotnik.

V četrtfinale izmed šestih ekip v skupini F napredujejo štiri. Slovenija ima izvrstno izhodišče, saj je poleg Litve v drugi del edina prenesla 4 točke. Četrtfinale je res na dosegu roke ...

Sobota ob 16.30:
FRANCIJA - NEMČIJA
Ob 19.00:
ITALIJA - LITVA
Ob 21.30:
TURČIJA - SLOVENIJA

Ponedeljek ob 16.30:
LITVA - FRANCIJA
Ob 19.00:
ITALIJA - TURČIJA
Ob 21.30:
NEMČIJA - SLOVENIJA

Sreda ob 16.30:
NEMČIJA - ITALIJA
Ob 19.00:
FRANCIJA - TURČIJA
Ob 21.30:
SLOVENIJA - LITVA


Lestvica:                      
LITVA           2  2 0  4 točke
SLOVENIJA       2  2 0  4      
NEMČIJA         2  1 1  3      
FRANCIJA        2  1 1  3      
ITALIJA         2  0 2  2      
TURČIJA         2  0 2  2

R. K.
Košarkarji brez poraza v Madrid