Košarkarji bodo spet poskrbeli za lepo gesto, saj bodo dnevnice dali v dobrodelne namene. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarji bodo spet poskrbeli za lepo gesto, saj bodo dnevnice dali v dobrodelne namene. Foto: MMC RTV SLO
Matej Avanzo
Matej Avanzo je pohvalil svoje sodelavce, ki so letošnji projekt zastavili zelo resno. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Matjaž Vezjak
Matjaž Vezjak je že pred časom za MMC povedal, da na dan opere 70 kg opreme. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Slobodan Macura, Marijan Kraljevič, Matej Avanzo
Marijan Kraljević v reprezentanci skrbi za dobro vzdušje, kot kaže, mu to zelo uspeva. Foto: MMC RTV SLO
Navijači
Slovenskih navijačev bo na Poljskem več kot 2.500. Nekateri si bodo tako kot v Atenah izdelali svoje majice, drugi pa bodo oblečeni v tiste, ki jim jih bo razdelil KZS. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Navijači
Podoben prizor bomo videli že kmalu. Dvorana Torvar bo že v ponedeljek zaradi Slovencev pokala po šivih. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Je pa zato požrtvovalnost, pripravljenost na delo in energija pri Košarkarski zvezi Slovenije toliko večja, organizacija pa (prvič) letos res na vrhuncu. Eden največjih rutinerjev je šele 23-letni tehnični asistent, sicer pa še aktivni košarkar Maribora Matjaž Vezjak, ki z reprezentanco sodeluje že tri leta: "Naredi ogromno, vse, kar mu rečemo. Nikoli mu ni težko poprijeti za kako stvar. Čeprav ima le 23 let, je že pravi rutiner, vodja ekipe v senci," je le nekaj let mlajšega člana ekipe pohvalil vodja reprezentance Matej Avanzo.

Bodite obveščeni o dogajanju na Poljskem! Spremljajte posebni portal evropskega prvenstva.


Tiskalnik eden bolj trpežnih članov odprave
Ta je poskrbel in to še vedno počne, da so bili reprezentanti dobro in pravočasno obveščeni o svojem dnevnem oziroma tedenskem urniku. Vse to je naredil iz svoje potujoče pisarne, kot ji sam pravi: "S seboj sem letos povsod poleg računalnika nosil tudi tiskalnik, ki je zelo trpežen in je prestal vse udarce na letalih. Če imaš svoj tiskalnik, ti ni treba iskati hotelskega ali kakršnega drugega."

Oglejte si vse postave in podrobnejše predstavitve vseh reprezentanc.


Ni jih bilo veliko, ki so želeli spati sami

"Reprezentantje, ki so imeli letos prvič možnost spati v enoposteljnih sobah (to pravico so izkoristili redki), lahko razmišljajo le o košarki, za kar se lahko zahvalimo tudi Alenki Škreblin in Poloni Sok, ki sta organizirali marsikatero navzen neopazno stvar," je dejal nekdanji tiskovni predstavnik, ki zagotavlja, da bo skupaj s sodelavci naredil vse, da bo Slovencev čim več tudi v drugem delu tekmovanja.

Si upate napovedati izide na Eurobasketu 2009? Sodelujte v MMC-jevem košarkarskem Nostradamusu!

Suhadolnik veča možnosti za nastop Smodiša
Poleg velikega koraka pri trženju, KZS je namreč podpisal nekaj novih sponzorskih pogodb, prvič po dolgih letih pa je bil uspešen na področju trženja TV-pravic in prodaje vstopnic (pet razprodanih tekem v Sloveniji), pa je bila zveza uspešna tudi pri reševanju nenadnih težav. Tako je ob poškodbi Matjaža Smodiša k sodelovanju hitro privabila Gašperja Suhadolnika, ki bo na Poljsko pripotoval skupaj z Marijem Kraljevićem in Iztokom Remsom. Suhadolnik je Dolenjcu pomagal pri terapijah in individualnih treningih, kar bo počel tudi na Poljskem: "Obvlada delo s posebno napravo, s katero bo še povečal možnosti nastopa Smodiša."

Slovenski navijač zadovoljen in viden
Zvezo veseli podpora slovenskih navijačev, ki jih bo opremila že prvi dan v Browarmii. "Želimo, da je slovenski navijač zadovoljen in tudi viden. Zato bomo prvim 1.500 obiskovalcem v slovenskem lokalu razdelili majice. Zavedamo se, da smo tam, kjer nas podpira bučna publika, za eno četrtino boljši." V Varšavi bo zabava potekala v Browarmii, če bo veliko Slovencev tudi v Lodžu in Katovicah, pa se bo v "slovensko hišo" preoblikoval tudi eden izmed tamkajšnjih lokalov.

Tona prtljage in voznik Tone
Čeprav KZS ne razpolaga z majhnim proračunom, pa ta ni tako velik kot pri največjih košarkarskih državah. Da bi logistično izboljšali in racionalizirali uporabo sredstev, so angažirali sodelavca Toneta Pavliča, ki je opremo namesto z letalom s kombijem odpeljal v Bonn, pozneje pa še v Karslruhe in Varšavo. "S tem bomo prihranili od 5.000 do 7.000 evrov. Dodatne opreme je namreč nekje okoli 450 kg. Na letalo smo je vzeli še 600 kg, tu je seveda šteta tudi osebna prtljaga vsakega člana ekipe. Skupaj to nanese več kot tono."

Dunajskega zrezka in pomfrija ne jedo
Izredno dejavni so tudi fizioterapevti in zdravstvena služba, ki se je zopet izkazala, saj so bili košarkarji v vseh bolnišnicah, tudi v Nemčiji, hitro na vrsti za magnetno resonanco ali pa ultrazvok. Oboji skrbijo tudi za prehrano, da bi igralci poleg hotelskega menija pridobili tudi dovolj potrebnih ogljikovih hidratov in vitaminov. "V vseh hotelih je navada, da postrežejo s standardnimi meniji, kjer na vrsto pride veliko testenin, zelenjave, jogurtov in sadja, torej tipične prehrane za športnike. Naših reprezentantov ne boste videli jesti dunajskega zrezka in pomfrija," je dodal Avanzo, ki je poudaril velik pomen Kraljevićeve prisotnosti, saj v ekipi poleg preostalih stvari skrbi za dobro vzdušje. Lahko bi ga poimenovali kar "lepilo reprezentance".

Valter je ponudil svojo dvorano
O atašeju slovenske reprezentance Valterju Jeklinu in njegovem dolgoletnem delu na Poljskem smo že govorili, o tem, da pomaga med pripravami tudi, ekipi pa je dal na uporabo tudi dvorano svojega kluba Polonia 2011 v Varšavi: "Termini nekaterih treningov so precej slabi, zato bomo v bolj normalnih urah trenirali v dvorani Jeklinovega kluba."

Ponovili bodo Beograd
Za najlepšo gesto pa so spet poskrbeli košarkarji, ki bodo ponovili potezo iz EP-ja 2005 v Beogradu. Takrat so v dobrodelne namene namenili premije, ki so jih dobili za končno 6. mesto, tokrat se bodo v isti namen odpovedali dnevnicam. Kam bodo poslali denar, se še niso odločili, bo pa romal v prave roke. Denarja bo več, če bo več tudi uspehov.