Košarkarje bo na Poljskem spremljala armada navijačev. V Varšavo naj bi odšlo okoli 3.000 Slovencev. Foto: EPA
Košarkarje bo na Poljskem spremljala armada navijačev. V Varšavo naj bi odšlo okoli 3.000 Slovencev. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Slovenija je bila do zdaj na EP-jih najvišje na 6. mestu pred štirimi leti v Beogradu. Je napočil čas za korak naprej? Foto: EPA
Matjaž Smodiš
Kapetan Matjaž Smodiš ima težave s hrbtom, vendar naj bi ga na EP-ju za silo usposobili. Foto: Reuters
Jasmin Repeša, Jure Zdovc
Tik pred prvenstvom je Jure Zdovc ostal brez Bena Udriha. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Portal za prvenstvo na Poljskem (www.rtvslo.si/ep09) je štartal pred mesecem in pol, velik projekt KZS-ja pa se je začel lani novembra, ko je bil za selektorja ustoličen Jure Zdovc. Od takrat se je košarkarska evforija le še stopnjevala. Udeležbo na prvenstvu stare celine so košarkarji potrjevali iz meseca v mesec in s tem še večali apetite javnosti. Zdovc je sestavil slovenski "dream team", ki je v en glas zatrjeval: "Cilj je medalja."

Oglejte si vse postave in podrobnejše predstavitve vseh reprezentanc.


Lahko bi napisali knjigo ...
Od zbora reprezentance do danes se je zgodilo marsikaj. Že na začetku priprav sta se poškodovala Matjaž Smodiš, za katerega še vedno ni jasno, ali bo na EP-ju lahko nastopil, in Saša Vujačič, ki pa je sredi avgusta le okreval. Mir v reprezentanci je porušil porazen turnir v Sevilli, ko so Slovenci izgubili proti Veliki Britaniji. Zdovc je potegnil potezo, ki je razdelila javnost. Iz ekipe je odslovil Sašo Vujačiča, ki se je nekaj dni pozneje s "solzavim" odgovorom oglasil iz Los Angelesa. Vzdušje se je dvignilo z mariborskim turnirjem in lepo zmago nad Grčijo. Šok je reprezentanca doživela tik pred prihodom na Poljsko, ko se je na "odvečni" pripravljalni tekmi proti Nemčiji poškodoval Beno Udrih.

Navijači, pomagajte si z MMC-jevim poljskim slovarčkom!

Izjemen odziv uporabnikov
Vse te dogodke smo podrobno spremljali na MMC-ju in odziv je bil izjemen. Novice, povezane s slovensko košarkarsko reprezentanco, so bile kljub dopustniškim dnevom najbolj priljubljeno branje med vsemi dogodki na našem portalu. V preteklem mesecu in pol ste si lahko prebrali intervjuje z vsemi slovenskimi reprezentanti, pa ne samo to. Pred mikrofonom MMC-ja so bili med drugimi Ivo Daneu, Božidar Maljković, Juan Carlos Navarro, Jasmin Repeša, Roko Leni Ukić, Nikola Vujčić, Slobodan Subotič, Zmago Sagadin, David Blatt ...

Kopica intervjujev, "Slovenske tekme za zgodovino" ...
V klepetalnici smo gostili Gorana Dragiča, Matjaža Smodiša in Primoža Brezca, na KZS-ju pa so nam obljubili, da si bo na Poljskem pol ure za klepet odtrgal še kakšen izmed reprezentantov. V prispevkih, podprtih z videi, ste si lahko ogledali vse zgodovinske tekme slovenske reprezentance - od tiste, ko je Slovenija leta 1993 ugnala Hrvaško na čelu z Draženom Petrovičem, do tistih tragičnih, ki so zaznamovale "prekletstvo" na velikih tekmovanjih. Vsako je pokomentiral tudi eden izmed takratnih akterjev. Vse si lahko ogledate na www.rtvslo.si/ep2009 desno spodaj v rubriki "Slovenske tekme za zgodovino".

Na Poljskem tudi naš posebni poročevalec, gost komentator Marko Milič
Kaj smo vam pripravili za prihodnja dva tedna? Poleg tradicionalnih predstavitev vseh ekip, postav in zgodovine (statistike) bomo poskrbeli še za veliko zanimivosti, povezanimi s tekočim in preteklimi prvenstvi. Po vsaki tekmi slovenske reprezentance si boste lahko prebrali analize in mnenja strokovnjakov. Poseben gost bo nekdanji reprezentant Marko Milič, ki bo vsako tekmo ocenjeval s svojega zornega kota. Prvič do zdaj smo aplikacijo Nostradamus, v kateri uporabniki napovedujejo rezultate in ki je navdušila privržence nogometa, prenesli tudi na košarko. Da boste o vsem kar najbolje obveščeni, bo poskrbel naš posebni poročevalec Anže Blažič, ki se je na Poljsko odpravil tudi s fotoaparatom in kamero.