Prvič je na evropskem članskem prvenstvu zaigral leta 2001 v Turčiji in že takoj odnesel bron. Od takrat ni izpustil niti enega reprezentančnega tekmovanja. Foto: GIGANTES
Prvič je na evropskem članskem prvenstvu zaigral leta 2001 v Turčiji in že takoj odnesel bron. Od takrat ni izpustil niti enega reprezentančnega tekmovanja. Foto: GIGANTES

Nikoli mi ni bilo žal, da sem zaigral v NBA-ju, mi pa tam ni bilo prav všeč. Je pa res, da je zelo pomembno kje igraš, če bi bil član drugega kluba, bi zdaj morda govoril drugo zgodbo.

Juan Carlos Navarro
Juan Carlos Navarro je bil na evropskem prvenstvu v Španiji nekoliko poškodovan, zaradi česar v prvem delu ni igral. Najboljšo tekmo je odigral proti Grčiji v polfinalu, ko je vpisal 23 točk, 4 skoke in 2 podaji, medtem ko je v finalu v 17 minutah njegova statistika ostala dokaj prazna (le ena podaja in osebna napaka). Foto: GIGANTES

Mislim, da se najbolj pozna odsotnost Bernija, saj je moral odpovedati nekaj dni pred pripravami, za vse druge smo vedeli že bistveno prej. Odpovedi se bodo poznale, a novi košarkarji prihajajo z veliko želje po delu in brez strahu.

Juan Carlos Navarro
V minuli sezoni Evrolige je Barcelona prilezla do polfinala, kjer je bil boljši CSKA. 29-letnik pa je postal najkoristnejši igralec tekmovanja. Foto: EPA

Malo je še prezgodaj govoriti o tekmecih. Veliko se piše o reprezentancah in njihovih odsotnostih. Za nas je zdaj pomembna le prva ekipa, s katero se bomo pomerili - Srbija.

Pau Gasol
Pau Gasol in Juan Carlos Navarro sta bila dolga leta soigralca in sta se drug na drugega zelo navezala. Foto: EPA
Ricky Rubio, Sergio Scariolo
Španijo bo na 36. evropskem prvenstvu vodil Sergio Scariolo, s katerim se da po Navarrovem mnenju pogovoriti vse. Levo od italijanskega trenerja tudi Ricky Rubio, tarča katalonske Barcelone. Foto: EPA

Zvezdnik Barcelone, ki je letos v polfinalu Evrolige izgubila s CSKA-jem, v finalu državnega prvenstva (Lige ACB) pa je ugnala Tau Cerámico (zdaj Caja Laboral), je strnil vtise na preteklo sezono in pogledal v bližnjo prihodnost in nastop na EP-ju na Poljskem. Vesel je, da se je vrnil h katalonskemu velikanu, kjer je spet postal nosilec igre, in da se je španski reprezentanci tudi letos pridružil Pau Gasol.


Osvojili ste naslov v španskega prvaka, v Evroligi pa je bil srečnejši CSKA. Kako bi ocenili letošnjo sezono?
Letošnja sezona se nam je dobro izšla, osebno pa sem osvojil že peti naslov državnega prvaka. Škoda, da nam ni uspelo tudi v Evroligi, a vseeno sem vesel, da sem se vrnil k Barceloni. Vrnil sem se, da bi bil spet pomemben igralec in da bi spet osvajal naslove. Vsi na svetu radi zmagujemo in nihče se od tega ne utrudi.

Bi lahko rekli, da so bile vseeno najboljše predstave vašega kluba v četrtfinalu Evrolige proti Tau Ceramici, ko je Jaka Lakovič igral izjemno?
Celotna ekipa je napredovala skozi leto, od slabših predstav do najboljših. Končnico smo odigrali v izredni formi in z ritmom, kar se je tudi poznalo. Zagotovo pa je bil finale državnega prvenstva najboljši trenutek.

Barcelona ima že od nekdaj odlične igralce, igra dobro, letos ste sami dejali, da igrate najboljšo košarko v Evropi. Zakaj je klub potem po toliko nastopih na sklepnih turnirjih Evrolige slavil le enkrat?
Ja, statistika je na teh sklepnih turnirjih res slaba. Na takih tekmah moraš biti popolnoma osredotočen, igraš pa s težkimi nasprotniki, ki so že prej osvojili veliko lovorik in katere se enako spoštuje kot nas. S tem se učimo, da se lahko učiš, pa moraš priti do tja.

Bi ostali v Ligi NBA, če bi igrali za boljšo ekipo? Ekipo, ki bi se bojevala za končnico?
Nikoli mi ni bilo žal, da sem zaigral v NBA-ju, mi pa tam ni bilo prav všeč. Je pa res, da je zelo pomembno kje igraš, če bi bil član drugega kluba, bi zdaj morda govoril drugo zgodbo. Želel sem poskusiti v ZDA, a sem zdaj zelo zadovoljen v Barceloni.

Tudi v prihodnji sezoni boste imeli zelo dobro ekipo, enako tudi Real Madrid. Kako vidite možnosti obeh ekip v Evroligi in Ligi ACB?
Real dela izredno ekipo, a mene ne zanima, kaj pripravljajo drugje. Zanima me le moja ekipa.

Veliko se govori o Rickyju Rubiu, ki bi znal podpisati za Barcelono. Bo Lakovič zaradi tega igral kaj manj?
Vsak igralec si želi imeti Rubia v svoji ekipi. To je igralec, ki ima ne glede na svojo mladost veliko izkušenj. Upam, da bo podpisal, to je vse, kar lahko povem.

Španska reprezentanca ima za sabo velike uspehe, za katere je zelo zaslužen nekdanji selektor Pepu Hernández. Nikoli ni lahko imeti 10 ali 12 zvezdnikov v ekipi in uspeti, kako je to uspelo njemu?
Ta ekipa ima veliko občutka in kdor koli pride, se popolnoma vključi.

Kakšna je razlika med španskimi selektorji Hernándezom, Renesesom in Scariolom?
Vsak trener ima svoj, različen način dela. S Scariolom treniram malo časa, a dela veliko na tem, da igralec ni sebičen, da se podaja več in da dobro brani. Je tudi trener, s katerim se lahko veliko pogovarjaš.

Kako se pozna odsotnost Bernija Rodrigueza, Joseja Manuela Calderóna, Frana Vázqueza in Carlosa Jiméneza?
Mislim, da se najbolj pozna odsotnost Bernija, saj je moral odpovedati nekaj dni pred pripravami, za vse druge smo vedeli že bistveno prej. Jiménez je bil zgled za vse nas, tako na igrišču kot zunaj njega, Calderón je izreden organizator igre, Berni pa ima izredne lastnosti. Odpovedi se bodo poznale, a novi košarkarji prihajajo z veliko želje po delu in brez strahu.

Nastop Pau Gasola na EP na Poljskem je dolgo časa visel v zraku. Koliko pomeni za ekipo njegova potrditev?
To je zelo pomembno. Poleg tega kar naredi na igrišču, ga cel svet izredno spoštuje. To, da igralec njegovega kova še vedno želi igrati za reprezentanco, pove veliko.

Bili ste tudi član reprezentance U-18 (evropski prvaki) in U-19 (svetovni prvaki). Zdaj v članski ekipi igrajo ti košarkarji, a državna vrsta še vedno ni bila evropski prvak. Je to pomanjkanje sreče ali česa drugega?
Ekipa je zagotovo sposobna biti prvak, in to bomo tudi poskušali biti. Na priprave smo vsi prišli z veliko želje, morda je razlog tudi, ker se je Pau odločil, da bo tudi letos zraven. Še vedno pa ne moremo trditi, da bomo prvaki letos, saj nismo odigrali še niti ene tekme.

Sta se z Lakovičem kaj šalila glede srečanja v predtekmovalni skupini C?
Govorila sva le, da se bova poleti videla, drugega nič. Vesel sem, da je tudi on član slovenske reprezentance in da se bomo pomerili.

Strokovnjaki trdijo, da se bosta Slovenija in Španija v prvem delu pomerili za prvo mesto, mnogi pa menijo, da se bosta udarili tudi v finalu. Pa vi?
Malo je še prezgodaj govoriti o tekmecih. Veliko se piše o reprezentancah in njihovih odsotnostih. Za nas je zdaj pomembna le prva ekipa, s katero se bomo pomerili - Srbija. Slovenija je zagotovo dobra reprezentanca, enako tudi Grčija in Francija, ki že lep čas trenira. Evropsko prvenstvo je turnir, na katerem lahko slavi marsikdo.

13. junija 1980 rojeni Katalonec je otrok Barcelone, pri kateri nastopa že enajst sezon, medtem pa se je za leto dni podal v Memphis h Grizlijem. V letošnji sezoni Lige ACB je povprečno dosegal 16 točk in 4 podaje na srečanje, v Evroligi pa 14,7 točke in 3,6 podaje. Njegov seznam lovorik je dolg, z Barcelono je bil 5-krat državni in 3-krat pokalni prvak, osvojil je eno Evroligo (2003) in Pokal Korać (1999). Kot reprezentant Španije je bil leta 1998 mladinski (U-18) evropski prvaki in leta 1999 (U-19) še svetovni, kot član pa je bil svetovni prvak (2006), enkrat drugi na olimpijskih igrah (2008) ter dvakrat drugi (2003, 2007) in enkrat tretji (2001) na evropskih prvenstvih.

Nikoli mi ni bilo žal, da sem zaigral v NBA-ju, mi pa tam ni bilo prav všeč. Je pa res, da je zelo pomembno kje igraš, če bi bil član drugega kluba, bi zdaj morda govoril drugo zgodbo.

Mislim, da se najbolj pozna odsotnost Bernija, saj je moral odpovedati nekaj dni pred pripravami, za vse druge smo vedeli že bistveno prej. Odpovedi se bodo poznale, a novi košarkarji prihajajo z veliko želje po delu in brez strahu.

Malo je še prezgodaj govoriti o tekmecih. Veliko se piše o reprezentancah in njihovih odsotnostih. Za nas je zdaj pomembna le prva ekipa, s katero se bomo pomerili - Srbija.