Uradna predstavitev španskih košarkarjev, ki veljajo za prve favorite prvenstva. Foto: Gigantes
Uradna predstavitev španskih košarkarjev, ki veljajo za prve favorite prvenstva. Foto: Gigantes
Pau Gasol
Zaradi poškodbe prsta se bo Pau Gasol priključil reprezentanci tik pred prvenstvom. Foto: EPA
Pau Gasol in Sergio Scariolo
Pred dvema letoma so Španci pred svojimi navijači presenetljivo klonili proti Rusiji. Foto: EPA
Jorge Garbajosa
Jorge Garbajosa je pred dnevi podpisal pogodbo z Real Madridom. Foto: EPA
Sergio Scariolo
Trener Sergio Scariolo bo imel na Poljskem sanjsko moštvo. Foto: EPA
Za razliko od Slovencev bodo Španci v pripravljalnem obdobju odigrali malo tekem. Foto: FEB

Osem dni po začetku priprav slovenskih košarkarjev so priprave začeli tudi Španci, ki so se predstavili v Madridu. Na novinarski konferenci, organizirani v dvorani Madrid Arena, kjer v dresu Estudiantesa igra Samo Udrih, so organizatorji poskrbeli za veliko predstavitev, ki jo je vodil nekdanji košarkar Fernando Romay. 49-letni nekdanji dolgoletni center Reala (za kraljevi klub je igral 17 let), je leta 1984 s Španci osvojil srebro na olimpijskih igrah, zdaj pa se preizkuša tudi kot komentator. Na predstavitvi se je zglasil tudi Rudy Fernández, ki je priprave začel nekoliko bolan.

Po porazu z Litvo se bo Slovenija na turnirju v Sevilli danes ob 20.30 pomerila z gostitelji Španci. Igral bo tudi Beno Udrih. Prenos si lahko ogledate na MMC-kanalu, posnetek pa ob 22.55 na TV SLO 2.
Halo Španija, kje je Gasol?
Že takoj naslednji dan pa so se začele priprave v idilični obmorski okolici San Fernanda, mesteca v neposredni bližini Cádiza, kjer so varovanci Sergia Scariola prvi teden pogrešali največjega zvezdnika ekipe Pauja Gasola, ki je zaradi poznega slavja v Ligi NBA z Lakersi dobil dodaten teden počitka. Nekdanji košarkar Barcelone se je spočil nekje na Iberskem polotoku, kje točno, pa ni znano. Da bi se kar najbolje oddahnil, ga je namreč španska košarkarska zveza tako skrila, da zanj ni vedel nihče.

Prenos s komentarjem Mihe Žibrata si lahko prek našega spletnega predvajalnika www.rtvslo.si/play/ ogledate le s slovenskih IP-naslovov.

Zakaj ogled videa ni mogoč izven Slovenije?
Lastniki avtorskih pravic prodajajo pravice za predvajanje posameznih video vsebin v različne države. Pri tem od vsakega kupca zahtevajo, da zagotovi t.i. ''Geolocation'' (vidnost vsebin izključno v državi, za katero so pravice kupljene). V našem primeru torej velja, da moramo omejiti predvajanje na teritorij Slovenije. V kolikor pride do kršitve, moramo plačati kazen, lahko pa nam celo izklopijo signal, ki ga predvajamo v Sloveniji.

Pau okreva dobro
Pau je na španski jug prispel v petek, 7. avgusta, s špansko reprezentanco opravil štiri treninge, ko si je poškodoval prst, vodilni možje zveze pa so ga takoj odpeljali v bolnišnico na šivanje. Okrevanje 29-letnika, ki je ob poškodbi celo bruhal, očitno poteka odlično: "Z ekipo bom preživel teh osem dni v Sevilli z željo, da že lahko začnem delno trenirati. Lahko počnem vse, kar ne vključuje levega prsta," je dejal Pau Gasol.

Povezava do MMC-kanala; za celozaslonski način ogleda kliknite z desno miško in izberite "Switch to fullscreen". V primeru težav si preberite Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ).

Ne gre brez navijačev in otrok ...
Tako kot slovenska reprezentanca, ki se je tega naučila prav od Špancev, se je tudi furia večkrat predstavila svojim navijačem, obenem pa je v sklopu priprav organizirala tudi poseben tabor, na katerem so sodelovali španski in izraelski otroci. Nekaj dni pozneje se je v San Fernandu, pred kratkim pa tudi v Sevilli zgodil tudi poseben turnir tri na tri za otroke imenovan Tribasket.

... in tudi ne poškodb
Poleg Gasolove težave so se tudi iberski košarkarji srečevali z manjšimi poškodbami, med katerimi sta izstopali tisti Felipeja Reyesa in Alexa Mumbrúja z začetka priprav. Prvega je bolela roka, drugega noga, zdravniška diagnoza pa ni pokazala hujšega.

Ugnali Kubo in začeli iskati četverico
V dozdajšnjem delu priprav so svetovni prvaki odigrali le dve tekmi, v petek so na Kanarskih otokih ugnali Kubo (94:57), prvi dan turnirja v Sevilli pa zlomili Veliko Britanijo (84:63). Na obeh srečanjih je najbolj blestel Marc Gasol s skupno 30 točkami, medtem ko mu je sledil Juan Carlos Navarro s 27. Bolj kot zmaga Špancev pa je na tekmi s Kubo odmevalo dogajanje po njej, ko so izginili štirje gostujoči košarkarji (Taylo García, Georvis Elías, Grismay Paumier in Geoffrei Silvestre, baje eden večjih revolucionarjev na Kubi). Soigralci in vodstvo reprezentance so se v domovino vrnili brez njih, »aktivisti« pa so že zaprosili za politični azil v Španiji.

DJ Jorge in videoigrice za mlajše
Visoke cilje čete 48-letnega Italijana ne potrjujejo le kvaliteta in rezultati, ampak tudi vzdušje v moštvu. "Ta ekipa ima veliko občutka in kdor koli pride, se popolnoma vključi", je v intervjuju za MMC dejal Navarro. Medtem ko se mlajši člani Ricky Rubio, Carlos Suárez in Víctor Claver večinoma merijo v videoigricah, pa za glasbo skrbi Jorge Garbajosa, ki je skupaj s fizioterapevtom skomponiral tudi reprezentančno pesem poletja.

Ostal bo Sergio Llull
Medtem ko bo Jure Zdovc dvanajsterico igralcev za EP očitno izbral tik pred prvenstvom, pa je Scariolo nekaj črtanja s seznama že opravil. Slaba dva tedna po začetku priprav se je pogovoril s Saúlom Blancom, Carlosom Suárezom in Antoniom Buenom, ki jih ne bo na Poljskem (zadnji je na priprave prišel pozneje zaradi poškodbe Pauja), medtem ko je zagotovo izbral Sergia Llulla. Guillem Rubio bo na treningih prisoten le, dokler si največji španski zvezdnik ne opomore.

Garbajosa podpisal, Rubio ostaja
Medtem ko so imeli košarkarji večinoma prosto, pa je Jorge Garbajosa ponedeljek izkoristil za podpis pogodbe z Real Madridom. Nov klub si je že pred zborom reprezentance našel Carlos Cabezas (podaja se v Rusijo k Himkiju, ki ga vodi prav španski selektor), počasi pa se zjasnjuje tudi prihodnost Rickyja Rubia, ki po burnem poletju, kot kaže, le ostaja pri Joventutu.

Anže Blažič