Erazem Lorbek je v bil v prvi četrtini razpoložen, nato ni več veliko igral, da ne bi tvegal poškodbe. Foto: MMC RTV SLO
Erazem Lorbek je v bil v prvi četrtini razpoložen, nato ni več veliko igral, da ne bi tvegal poškodbe. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je zaradi poškodbe Bena Udriha dobil priložnost na branilskem položaju in na položaju 3, vendar je bil precej neopazen. Foto: MMC RTV SLO

Najpomembneje je, da ni bilo nobene poškodbe, potem ko je Beno Udrih po sredinem merjenju moči z Nemci odpadel s seznama potnikov na Poljsko. Slovenci, ki so bili še vedno brez pomoči kapetana Matjaža Smodiša, se niso preveč naprezali in so po začetnem zaostanku počasi višali prednost. V obrambi so le na trenutke igrali res agresivno, v napadu pa so se izkazali z zelo natančnim metom za tri točke. Prvi strelec tekme je bil Samo Udrih s 14 točkami. Zdaj sledita odhod na Poljsko in piljenje zadnjih podrobnosti pred uvodno tekmo - v ponedeljek proti Veliki Britaniji.

Z nizom 1:11 prevzeli pobudo
Selektor Jure Zdovc je na parket spet poslal začetno peterko brata Erazem in Domen Lorbek, Primož Brezec, Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar. Na prvo vodstvo je bilo treba počakati do izida 10:11, ko je zadel Erazem Lorbek. Zabijanje Eliasa Harrisa je razvedrilo gledalce v Karlsruheju, toda pobudo so počasi vendarle prevzemali Slovenci, ki so zaigrali agresivneje v obrambi. Po zaostanku 26:23 je sledila serija 1:11. Ob odmoru je bila prednost enajst točk: 32:43.

Na manj kot tri točke zaostanka Nemci niso prišli
V drugem polčasu je bilo treba več kot tri minute čakati na prve točke slovenske reprezentance, vendar se Nemci niso približali na manj kot sedem točk. V nadaljevanju so z nekaj atraktivnimi potezami (Primož Brezec se je moral sprijazniti z dvema blokadama) vztrajno iskali priključek. V 27. minuti je pri 43:46 Jaka Lakovič zadel trojko in spet prinesel dokaj varno razdaljo.

Četrta zaporedna zmaga
Zadnja četrtina, v kateri so priložnost dobili zlasti rezervisti, se je začela s trojko Uroša Slokarja za 51:60, nato je zadel še Samo Udrih. Gašper Vidmar je prednost povišal na 11 točk, štiri minute pred koncem pa je mladi center zadel za 58:74, s čimer je bil dvoboj odločen. Popotnica za Poljsko je torej četrta zaporedna zmaga na prijateljski tekmi, skupno pa deveta od trinajstih tekem.

Selektor Jure Zdovc je po tekmi povedal: "Nemci so igrali trdo in čvrsto, tako da smo se jim morali prilagoditi. Veseli me, da so fantje ostali pri stvari in niso postali depresivni, potem ko smo izgubili enega zelo pomembnega igralca."

Litovci nadigrali Špance
Na prijateljski tekmi v Vilni so prvi favoriti za naslov evropskega prvaka Španci visoko izgubili z Litvo (94:72). To je bila edina pripravljalna tekma Špancev v gosteh. Razočaral je Juan Carlos Navarro (6 točk). Na turnirju v Sevilli je bila Litva brez moči proti svetovnim prvakom (100:74). Predtem Španci niso izgubili prijateljske tekme v zadnjih štirih letih. Za gostitelje sta Kleiza in Deliminkaitis dosegla po 19 točk, pri Špancih je M. Gasol prispeval 15 točk, Garbajosa pa 13. Od svetovnega prvenstva 2006 so samo na štirih izgubili več kot za 11 točk.

NEMČIJA - SLOVENIJA
62:74 (16:17, 16:26, 19:14, 11:17)

  
Benzing 13 S. Udrih 14
Schaffartzig 9 Dragič 12
Pleiss 7 Lakovič 10
Harris 7 Slokar 8
Greene 5 Jagodnik 6
Hamann 4 Brezec 6
Jagla 4 Vidmar 6
Ohlbrecht 4 E. Lorbek 5
Staiger 3 D. Lorbek 5
Schultze 3 Golemac 2
Femerling 3

Prosti meti: 16/22; 10/14
Met za dve: 14/22; 14/26
Met za tri: 6/22; 12/23
Skoki: 26; 23