Juan Carlos Navarro in Pau Gasol - ju je sploh moč ustaviti? Foto: EPA
Juan Carlos Navarro in Pau Gasol - ju je sploh moč ustaviti? Foto: EPA
Sergio Scariolo
Sergio Scariolo je v Litvo pripeljal izjemno močno ekipo s samimi kakovostnimi posamezniki. Foto: EPA
Serge Ibaka
Letos je Španija močnejša še za Serga Ibako. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol, Rudy Fernandez, Marc Gasol, Jose Calderon
Na prvenstvu se je prva peterka, ki je priigrala visoko prednost, lahko večkrat ob zaključku tekem takole zabavala na klopi. Foto: EPA
Goran Dragić, Jose Calderon
Prvi španski organizator igre Jose Calderon v boju z Goranom Dragićem na prijateljski tekmi v Granadi. Foto: EPA

Pred začetkom so vsi strokovnjaki in vse stavnice špansko izbrano vrsto predstavljali kot glavnega kandidata za končno zmago. Varovanci Sergia Scariola, italijanskega strokovnjaka, ki od leta 2008 vodi Španijo, so z dobrimi predstavami v Litvi ta status tudi potrdili. Na prvenstvo so prišli z izjemno kakovostno zasedbo, ki je verjetno še močnejša od tiste, ki je pred dvema letoma blestela na Poljskem.

Prve tri tekme na turnirju so bile za Špance bolj kot ne ogrevanje. Najprej so premagali Pipanovo Poljsko (83:78), nato sta sledili zmagi nad Portugalsko (73:87) in Veliko Britanijo (86:69). Pravo moč so Scariolovi izbranci demonstrirali na srečanju proti gostiteljici Litvi. Bučno občinstvo so Španci hitro utišali, si v nekaj minutah priigrali visoko prednost, do konca pa so domači igralci poraz le nekoliko umilili (79:91). Da ima vsakdo nekaj šibkih točk, so dokazali Turki, ki so v zadnjem krogu prvega dela premagali aktualne prvake (57:65). Španija je katastrofalno igrala v zadnji četrtini, ko je dosegla le dve točki.
Zanesljive zmage proti močnim nasprotnikom
Uspešne igre je nadaljevala v drugem delu. V Vilni je najprej premagala Nemčijo (68:77), nato pa še nadigrala močni reprezentanci Srbije (84:59) in Francije (69:96), za katero sicer nista igrala Tony Parker in Joakim Noah, nekaj nosilcev pa je uspelo odpočiti tudi Špancem.
Španija in Slovenija sta se letos že dvakrat pomerili v pripravljalnem obdobju. V Malagi in Granadi je Španija dvakrat suvereno zmagala. Na prvi tekmi je bilo 79:57. Goran Dragić in Matjaž Smodiš sta dosegla po 11 točk, Zoran Dragić pa jih je dodal deset, na drugi je bilo 79:57, Erazem Lorbek pa je v statistiko vpisal deset točk in 11 skokov.
Pet odličij na zadnjih šestih prvenstvih
V Litvi Španija 26. nastopa na evropskih prvenstvih. Prvo odličje je osvojila že na premiernem prvenstvu leta 1935 v Švici, najkoristnejši posameznik turnirja je bil Rafael Martin. Do naslednjega se je prebila šele 38 let kasneje, ko je bilo prvenstvo v Barceloni. Španci so morali v finalu priznati premoč Jugoslaviji. Španski košarkar Wayne Brabender je bil tedaj izbran za najkoristnejšega igralca turnirja. Naziv je deset let prej prejel Emiliano Rodriguez, deset let kasneje pa Juan Antonio Corbalan, ko so bili Španci v Franciji srebrni.
Tretje mesto so Španci zasedli v Rimu leta 1991, ko je Jugoslavija zadnjič pod skupno zastavo postala evropski prvak. Leta 1999 pa se je za Španijo začela izjemna serija. Za uvod je v Franciji osvojila naslov evropskega podprvaka, dve leti kasneje v Turčiji, ko sta tudi že sodelovala Pau Gasol in Juan Carlos Navarro, je bila tretja, druga nato na Švedskem leta 2003, ostala brez odličja na četrtem mestu v Beogradu in pred domačimi gledalci razočarana osvojila srebro. Kar Špancem ni uspelo na domačem prvenstvu, pa so dosegli na Poljskem pred dvema letoma. Vmes so še na olimpijskih igrah v Pekingu osvojili srebrno kolajno, leta 2006 pa so na Japonskem celo postali svetovni prvaki.
Udarna peterka: brata Gasol, Navarro, Rudy, Calderon
Pri vseh teh uspehih sta glavni vlogi odigrala danes 31-letna Katalonca Pau Gasol in Navarro. Starejši izmed bratov Gasol - Marc prav tako blesti letos na prvenstvu, Adria, ki tudi precej obeta, pa je še najstnik - je bil dvakrat že najboljši strelec prvenstev (2003, 2009), pred dvema letoma pa je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca turnirja.
Pau Gasol in kapetan Navarro sta na prvenstvu v izjemni formi. Izkušena košarkarja se odlično ujameta, sta velika prijatelja, skupaj pa igrata že od malega. Nasploh blesti prva peterka, ki igra naravnost atomsko košarko. Poleg Paua in "La Bombe" začenjajo še Jose Calderon, Rudy Fernandez in Marc Gasol, ki je tretji strelec moštva. S klopi sta nevarna še Felipe Reyes in Serge Ibaka. Slednji prvič igra za reprezentanco. Krilni center, ki prihaja iz Konga, se je odlično znašel v Ligi NBA.

Iz Kaunasa,