Aco Petrović je leta 1995 Hrvaško popeljal do tretjega mesta na Eurobasketu. Foto: Aleš Fevžer
Aco Petrović je leta 1995 Hrvaško popeljal do tretjega mesta na Eurobasketu. Foto: Aleš Fevžer
Igra BiH je odvisna od Mirze Teletovića (v ozadju), ki je blestel pri Caji Laboral, v Ligi NBA pa se še ni najbolje znašel. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Petrović je kot pomemben slovenski adut izpostavil agresivno igro v obrambi, po zaslugi katere so tudi brez težav ugnali BiH. Foto: Aleš Fevžer
V bosenskem taboru pričakujejo, da bodo imeli v Podmežakli bučno podporo s tribun. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci v Podmežakli ugnali BiH

l Eurobasketa. Tekma na Jesenicah je bila za "zlate lilije" tudi prva pripravljalna pred EP-jem.

Slovenija je bila na Gorenjskem prepričljivo boljša s 70:54. Selektor Aleksandar Petrović se zaveda, da njegove varovance čaka še ogromno dela: "Vidna je bila razlika. Videlo se je, da je za Slovenijo to osma prava tekma, kar pomeni pred publiko, mi pa smo do zdaj odigrali šele dve tekmi pred zaprtimi vrati. Šele zdaj smo prišli do te normalne tekme. Seveda nisem pričakoval tak razplet, da smo se že v prvih minutah zaletel v nekakšen zid. Enostavno smo se zablokirali, kar je bil tudi dokaz v devetih zaporednih zgrešenih prostih metih. Ne spomnim se, da bi kdaj moja ekipa ali katera koli ekipa to naredila na začetku tekme. To je bil dokaz, da se na terenu enostavno nismo počutili dobro. Slovenija je prišla do višje prednosti. Z dobro in korektno obrambo smo se na začetku druge četrtine približali. Tekma je bila enosmerna, mi smo se sicer trikrat poskušali vrniti v igro, a neuspešno. Na koncu absolutno zaslužena zmaga Slovenije, ki je bila agresivnejša. Veliko lahkih košev je dosegla po naših napakah."

Do zdaj le za zaprtimi vrati z Gruzijo
54-letni Šibeničan, nekdanji jugoslovanski reprezentant, ki je leta 1987 s "plavimi" na Eurobasketu osvojil bron, dvakrat pa je s Cibono postal tudi evropski klubski prvak, je šele z Bosno in Hercegovino, pri kateri mu v štabu pomaga tudi legendarni Mirko Novosel, dobro začel priprave. V poln tekmovalni pogon naj bi izbrana vrsta prišla šele čez teden dni: "Enostavno moramo priti v ta ritem in se uigrati. To, kar so reprezentance, ki so se prej zbrale in prej začele pripravljalne tekme, že naredile. Moramo se privaditi na igro. Do zdaj smo igrali med sabo in dvakrat z Gruzijo, kar sta bili le tekmi za trening. Proti Sloveniji je bil šele prvi pravi preizkus."

"Najbolj pomembna bosta za nas dva turnirja, na katerih bomo odigrali šest tekem. To nas čaka v Nemčiji in v Atenah. Približno v tednu dni pričakujem, da bomo prišli v ta igralni ritem. V tem obdobju pa se pozna število tekem. Nekateri so pač prej začeli, nekateri nekoliko pozneje. Bomo videli, kako se bo izšlo, je pa prezgodaj, da bi delali kakršne koli sklepe. Nedvomno pa nas, recimo, v nasprotju s Slovenijo čaka veliko več dela," je dodal starejši brat pokojnega košarkarskega umetnika Dražena, nekoč znan tudi kot "Aca trica".

Na Jesenicah na domačem terenu
Bosna in Hercegovina se bo v izjemno težki predtekmovalni skupini na prvenstvu pomerila z Litvo, Latvijo, Makedonijo, Srbijo in Črno goro. Bo pa v "
jugo"-baltski skupini za bosenske košarkarje prednost jeseniška dvorana, kar je Petrović izpostavil že po lanskem žrebu v Postojnski jami: "Za nas je sama lokacija predtekmovanja idealna. Del priprav bomo opravili v Kranjski Gori in se bomo z dvorano lahko seznanili že pred prvenstvom. Znano pa je tudi, da na Jesenicah živi veliko ljudi s koreninami iz Bosne in Hercegovine, zato bomo tako imeli na svojih tekmah domač teren." Že proti Sloveniji so bili na tribunah številni bosenski navijači, ki so ves čas z glasnim navijanjem spodbujali svojo reprezentanco.

Do zdaj je Bosna in Hercegovina nastopila na sedmih evropskih prvenstvih, največji uspeh pa je dosegla prav na prvem, ko je bila leta 1993 v Nemčiji osma. Na zadnjem v Litvi je z dvema zmagama in tremi porazi zasedla 17. mesto. "Aco" je nekoliko prenovil izbrano vrsto. Vse se vrti okoli Mirze Teletovića. Košarkar Brooklyn Netsov je sicer fantastičen strelec, a kapetan reprezentance obenem tudi porabi veliko žog. Proti Sloveniji je 27-letni krilni center ob metu iz igre 6/17 dosegel 17 točk.

Slovenska agresivnost velika prednost
Igro vodita Nemanja Gordić, ki je lani igral za Partizan, in Američan Zack Wright, ki bo v novi sezoni oblekel dres nemškega Brosa. Pomemben člen je tudi nekoč eden izmed najbolj obetavnih evropskih košarkarjev, za katerega je, ko je bil star komaj 17 let, Barcelona po navedbah odštela celo okoli milijona evrov odškodnine, Nihad Đedović, ki je poleti podpisal pogodbo z novopečenim evroligašem Bayernom.

Petrović je bil že v preteklosti tudi reden gost na tekmah v Sloveniji. Pred prihajajočim Eurobasketom je pokomentiral tudi gostitelje. "Nisem pričakoval tako kakovostne igre Lakoviča po odsotnosti in tega, da bo imel tako vidno vlogo. Dobro je predvidel našo igro in izkoriščal luknje v obrambi. Dvakrat se je odlično prebil, posledično je Slovenija zadela še trojki. Videlo se je, koliko pomeni. Z njim in Goranom Dragićem, seveda, ima Slovenija dva izvrstna, če ne celo tri, organizatorja igre," je povedal Dalmatinec in dodal: "Slovenija kot ekipa igra ekstremno agresivno. To je dobra popotnica za Eurobasket. Verjamem, da bo kar nekaj reprezentanc igralo na podoben način."

Slovenci v Podmežakli ugnali BiH