Nikos Zisis je bil nerešljiva uganka za Slovenijo pred dvema letoma v Litvi. Foto: EPA
Nikos Zisis je bil nerešljiva uganka za Slovenijo pred dvema letoma v Litvi. Foto: EPA
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis je prvo ime grške reprezentance. Foto: EPA
Kostas Papanikolaou
Kostas Papanikolaou, ki je bil letos izbran za najboljšega mladega igralca Evrolige, bo v novi sezoni igral za Barcelono. Foto: EPA
Andrea Trinchieri
Selektor je Italijan Andrea Trinchieri, ki se je v zadnjih štirih letih izkazal na klopi Cantuja. Foto: EPA
Slovenski košarkarji pripravljeni na Grke
Nachbar in Zoran Dragić pred tekmo proti Grkom

Grki so po odličnih predstavah na pripravljalnih tekmah nato v koprski predtekmovalni skupini zanesljivo začeli evropsko prvenstvo, ugnali Švedsko, Rusijo in Turčijo, a potem morali premoč priznati Italiji (72:81) in skoraj senzacionalno tudi Finski (77:86). Obe reprezentanci sta se prebili v drugi del, tako da so Grki v Ljubljano prinesli le dve točki za dva poraza.

Slovenci so po koncu skupinskega dela med drugim dejali, da si ne bi želeli prve tekme drugega odigrati z nevarnimi "ranjenimi levi" Grki, in kako prav so imeli. Izkušeni varovanci Andree Trinchierija so se odlično zoperstavili Špancem, ki so do tedaj verjetno kljub porazu s Slovenijo na prvenstvu pokazali največ. Na koncu so Grki po dobrem zaključku tekme slavili z 79:75 in se vrnili v boj za uvrstitev med osem najboljših, kjer pa bodo prekaljeni košarkarji s Peloponeza izjemno nevarni.

Boleč spomin na EuroBasket leta 2007
Slovenija in Grčija sta se pomerili na vseh zadnjih štirih evropskih prvenstvih in za slovensko izbrano vrsto spomini niso lepi. Tri tekme so dobili Grki, Slovenci pa le dvoboj v skupinskem delu EuroBasketa leta 2005, ko so bili v beograjskem Pionirju, polnem Slovencev, po izjemni predstavi boljši z 68:56. Najboljša sta bila Sani Bečirović z 18 točkami in Lazaros Papadopoulos, ki jih je prispeval 15. Tudi na ta poraz imajo Grki lepe spomine, saj so pozneje v Srbiji in Črni gori drugič v zgodovini stopili na evropski vrh.

Z naskokom najbolj boleč poraz so Grki Slovencem prizadejali na EuroBasketu v Španiji. Leta 2007 sta se reprezentanci pomerili v četrtfinalu. Varovanci Aleša Pipana so igrali odlično ter še šest minut in 49 sekund pred koncem vodili za velikih 16 točk. Nato pa je sledil popoln slovenski mrk, Grki pa so preprosto "leteli" po igrišču in s nizom 21:4 dosegli neverjetno zmago. Rašo Nesterović se je pri Sloveniji izkazal s 16 točkami in 11 skoki, za Grčijo pa je junak preobrata Theo Papaloukas dosegel 17 točk.

Tudi v Litvi boljši Grki
Pred štirimi leti sta se reprezentanci pomerili na tekmi za tretje mesto. Slovenci so po težkem porazu v polfinalu proti Srbiji izmučeni morali premoč priznati še Grkom (57:56). Vrsta Jureta Zdovca ni našla prave rešitve za orjaka pod obročem Sofoklisa Schortsanitisa, ki je dal 23 točk, pri Sloveniji pa jih je Jaka Lakovič zbral 16. Tudi v Litvi sta se izbrani vrsti pomerili, tokrat v uvodu drugega dela. V Vilni so bili Grki boljši z 68:60, odličen strelski dan je imel Nikos Zisis, ki je dosegel 19 točk, pri Sloveniji pa je bil najboljši Lakovič s 14.

Grki so na evropskih prvenstvih osvojili pet medalj - zadnjo na omenjenem prvenstvu na Poljskem. Prvaki so bili tudi pred domačimi gledalci leta 1987, ko je blestel Nikos Galis, odličen pa je bil tudi Panagiotis Giannakis, ki je bil selektor ob drugem slavju leta 2005. Leto pozneje so na svetovnem prvenstvu Grki postali podprvaki, v polfinalu so presenetili ZDA, v finalu pa jim je zmanjkalo moči in nadigrala jih je Španija. V zadnjem desetletju je grška reprezentanca doživela številne uspehe z izjemno nadarjeno zasedbo, na čelu s štirimi izjemnimi branilci – Papaloukasom, Dimitrisom Diamantidisom, Zisisom in Vassilisom Spanoulisom. Slednja sta tudi v Sloveniji med glavnimi nosilci igre.

Prva violina in MVP Evrolige
Prvo ime Grčije je Spanoulis. Izjemni strelec, ki igra na položaju organizatorja igre, je bil najzaslužnejši, da je Olympiacos v zadnjih dveh sezonah osvojil naslov Evrolige. Spanoulis je s 15,3 točke v povprečju najboljši strelec Grčije, imel je nekaj težav s poškodbo, izpustil dve tekmi, a je že Španiji nasul 20 točk. Najboljši podajalec in tretji strelec je Zisis, ki s svojim velikim prijateljem Spanoulisom tvori udarno branilsko navezo.

Pod košem je ob odsotnosti poškodovanega Schortsanitisa prvo orožje robustni novopečeni član Reala Ioannis Bourousis. Prvi skakalec je sicer Loukas Mavrokefalidis, ki je sezono končal pri Barceloni, v novi pa bo igral za Panathinaikos, a EP se je zanj zaradi poškodbe že končal. Na krilnih položajih imajo Grki same orjake – Kostas Papanikolaou, Stratos Perperoglou, Georgios Printezis ... Na splošno je grška ekipa izjemno visoka, saj so le štirje nižji od dveh metrov. Selektor je italijanski strokovnjak Andrea Trinchieri, ki je nazadnje vodil Cantu, v novi sezoni pa bo sedel na čelo Unicsa.

Slovenski košarkarji pripravljeni na Grke
Nachbar in Zoran Dragić pred tekmo proti Grkom