Božidar Maljković je že izbral končno ekipo, ki bo branila slovenske barve na Eurobasketu. Foto: Aleš Fevžer
Božidar Maljković je že izbral končno ekipo, ki bo branila slovenske barve na Eurobasketu. Foto: Aleš Fevžer
Na turnirju v Kopru je odlično igral Goran Dragić, ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca v Bonifiki. Foto: Aaleš Fevžer
Jaka Lakovič je na turnirju v Kopru pokazal, da počasi prihaja v pravo formo. Italijanom je slovenski kapetan, ki si sicer trenutno kruh služi tudi na Apeninskem polotoku, ostal v spominu po izjemni zmagoviti trojki v zadnji sekundi, s katero je odločil tekmo predtekmovanaj na Eurobasketu v Španiji leta 2007. Foto: Aleš Fevžer
V Kopru predstavili medalje za EuroBasket
Zgodovina dvobojev med Slovenijo in Italijo

dober teden priprav in ena prijateljska tekma pred začetkom Eurobasketa. Prihajajo ključni trenutki, ko bo treba odpraviti glavne pomanjkljivosti.

Zmaga nad Italijo (92:84) je bila ob enem porazu proti Srbiji že deseta v pripravljalnem obdobju. Tudi v Bonifiki je Slovenija dobila obe tekmi in tako ostaja na domačih tleh še brez poraza. Brez dvoma je to izvrstna popotnica za domače evropsko prvenstvo. Na prejšnjih tekmah je bil ključ do zmage v trdi obrambi, največ točk pa so Slovenci dosegli iz protinapadov. Azzurri so se na glavno slovensko napadalno orožje dobro pripravili in niso dopustili veliko "konter", so pa zato varovanci Božidarja Maljkovića imeli odličen strelski večer.

Kljub razpoloženim strelcem pa kapetan Jaka Lakovič, ki je drugo polovico lanske sezone prvič zaigral v Italiji, poudarja, da bo na Eurobasketu odločala obramba: "Imeli smo res dober strelski dan. Italijani so individualno zelo dobri. V nekaj minutah so nam dali 20 točk, kar je za našo ekipo nesprejemljivo, saj na evropskem prvenstvu ne bomo mogli z nasprotniki tekmovati "piko za piko", ampak jih bomo morali premagovati z obrambo. To je bil morda en tak minus te tekme. Drugače gledano pa je bilo napadalno super, in to že drugo tekmo zapored."

Vsi igralci poznajo sistem
Lakovič igra vse bolje, tokrat pa sta na parketu nekaj časa skupaj prebila tudi oba slovenska organizatorja igre: "Tokrat je bila prva možnost, da sva z Goranom igrala skupaj. Vsi vemo, kakšni so naši sistemi, ne glede na to, kdo je na terenu. Ni nobenih problemov." Goran Dragić iz tekme v tekmo dokazuje svoje široko znanje in na koncu je bil tudi izbran za najboljšega košarkarja koprskega turnirja Slovenije, Italije in Črne gore.

"Mislim, da smo tekmo kar v redu igrali, čeprav smo imeli v petek proti Črni gori že kar težke noge. Vseeno smo se borili. Italijani so zelo neugodni in lepo igrajo. Podajajo si z leve na desno in iščejo višek igralca. Na začetku smo imeli kar nekaj težav z rotacijo, ampak v drugi četrtini smo vzpostavili obrambo. Vidim, da smo zelo lepo delili žogo – štirje več kot deset točk in dva po osem. Žoga je lepo krožila. Zelo všečna tekma. Bo pa treba še kar nekaj stvari popraviti, a jaz sem kar zadovoljen s to tekmo. Morda tokrat nismo odigrali toliko protinapadov, nismo mogli razviti take igre, a smo pokazali, da lahko igramo tudi na polovici igrišča," je po tekmi povedal starejši izmed bratov Dragić, ki je proti Italiji vpisal 19 točk in osem podaj.

Prostora za napredek je še dovolj
Košarkar Phoenix Sunsov glavne pomanjkljivosti vidi še v določenih malenkostih, sicer pa je s trenutno pripravljenostjo kar zadovoljen: "Mislim, da je glavna komunikacija. Tokrat smo prvič igrali proti ekipi, ki je nekoliko več časa igrala cono. Mislim, da nam je šlo kar v redu. Čaka nas popravljanje malenkosti. Recimo zapiranje igralca, skok, včasih, ko centri dobijo žogo, čim hitreje podati 'playu' in odigrati protinapad, ampak če bomo borbeni, lahko te napake tudi skrijemo. Se pa da še precej izboljšati."

27-letni Ljubljančan, ki se je pred delom priprav na Obali tudi poročil, je proti Italiji zadel dve trojki. Slovenija jih je iz 25 poskusov kar 12. Štiri je prispeval Boštjan Nachbar, ki je bil z 19 točkami skupaj z Gogijem tudi prvi strelec tekme, tri je dodal Edo Murić, ki je povsem pozdravil poškodbo in je na zadnji tekmi zbral 13 točk, 12 točk pa je pristavil še Gašper Vidmar, ki je znova navdušil s silovitimi zabijanji.

Znana že končna postava
"
Ko smo igrali dobro obrambo, so imeli Italijani veliko težav pri zadevanju našega koša, ko pa smo le malce popustili in si mislili, bo že, so gostje pokazali, da so kakovostna in izkušena ekipa, ki zna poiskati prostega igralca. Želim, da bi to dobro obrambo držali vseh štirideset minut, a kot sem že večkrat povedal, je to le predigra in potrditev dobrega dela v pripravah, nič drugega. Septembra se bo začelo pravo tekmovanje, nekaj povsem drugega," je po novi zmagi dejal selektor.

Deset dni pred začetkom Eurobasketa je Boža tudi že izbral 12 košarkarjev, ki bodo na domačem prvenstvu zastopali slovenske barve. Na koncu se je po prikazanem tudi povsem pričakovano zahvalil še Gezimu Morini, Luki Laporniku in Klemnu Prepeliču, Jaka Brodnik, ki je bil tudi vpoklican na priprave, pa je z izbrano vrsto preživel le prvi teden. "Ocenil sem, da je to 12 najboljših igralcev, ki jih ima Slovenija v tem trenutku," je ob razkritju končne selekcije dodal Maljković. Pred začetkom turnirja Slovenijo čaka še obračun s Francijo, ki bo prihodnji konec tedna v Stožicah.

V Kopru predstavili medalje za EuroBasket
Zgodovina dvobojev med Slovenijo in Italijo