Goran Dragić in Jaka Lakovič od leta 2006 skupaj igrata v izbrani vrsti. Do zdaj nista izpustila še nobenega velikega tekmovanja. Lakovič je sicer v reprezentanci že od leta 2001. Foto: Reuters
Goran Dragić in Jaka Lakovič od leta 2006 skupaj igrata v izbrani vrsti. Do zdaj nista izpustila še nobenega velikega tekmovanja. Lakovič je sicer v reprezentanci že od leta 2001. Foto: Reuters
Beno Udrih, Jaka Lakovič
Beno Udrih in Jaka Lakovič bosta, kot kaže, skupaj odigrala tretje veliko tekmovanje. Beno je nastopil leta 2001 v Turčiji in leta 2006 na SP-ju na Japonskem. Foto: MMC RTV SLO
Marc Gasol in Mirza Begić
Po uspešni sezoni pri Realu in odpovedi Erazma Lorbka bo glavno orožje pod obročem Mirza Begić. Foto: Reuters
Gezim Morina
Presenetljivo je mesto na pripravah dobil tudi Gezim Morina. Foto: Vladimir Nikolič
Jaka Brodnik
Ob Morini je presenečenje tudi Jaka Brodnik, sin nekdanjega reprezentanta Bojana Brodnika. Foto: Vladimir Nikolič
Boštjan Nachbar
Boštjan Nahcbar je zaradi poškodbe izpustil evropsko prvenstvo v Litvi. Letos je odlično igral v Nemčiji in tudi postal državni prvak. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Centrski dvojec bo z Mirzo Begićem tvoril Gašper Vidmar, ki v Litvi ni nastopil, saj je bil poškodovan. Skupaj sta sicer v preteklosti že igrala pri Slovanu. Foto: Reuters
Maljković objavil seznam igralcev za Eurobasket

Trije izjemni "playi", ki so obenem vsi levičarji, so zagotovilo, da bo organizacija slovenskih napadov na vrhunski ravni. Goran Dragić ima za sabo individualno odlično sezono v dresu Phoenix Sunsov, točkovno gledano je bil tudi tako rekoč najboljši posameznik med 16 kandidati. Po zamenjavi kluba je v Ligi NBA dobro sezono končal Beno Udrih, ki se je med letom preselil iz Milwaukeeja v Orlando. Na Floridi je Šempetrčan, ki se po dolgem času vendarle vrača v izbrano vrsto, dobil več priložnosti in močno popravil svojo statistiko iz Bucksov. Oba sta sicer ostala brez končnice.

Lakovič se je dobro znašel v Italiji
Podobno je pozitiven vpliv imela zamenjava tudi za kapetana Jako Lakoviča, ki se v pri Galatasarayu ni naigral, nato pa pri Avellinu znova dokazal, da je še vedno sposoben sijajnih predstav. Avellino je po prihodu Lakoviča z dna prvenstvene lestvice napredoval na deseto mesto.

Na branilskem položaju so trije mladeniči. Zoran Dragić, ki je debitiral na Eurobasketu v Litvi, je prvič letos igral v tujini. V prvi polovici sezone je v Evroligi in močni španski ligi dobil kar nekaj priložnosti, nato pa se je poškodoval in igral vse manj. Unicaja je sicer razočarala v ACB-ligi, saj je ostala brez končnice.

Nachbar odličen v dresu Bamberga
Odlično sezono ima za sabo Jaka Blažič pri Olimpiji. Novopečeni član Crvene zvezde se je strelsko izkazal tako v Evroligi kot tudi v ABA-ligi in državnem prvenstvu. Tudi Klemen Prepelič je pustil dober vtis v debitantski sezoni v najmočnejšem evropskem tekmovanju, je pa mladi branilec nekoliko slabše igral v drugem delu sezone. Union Olimpija je še četrtič zapored ostala brez državnega naslova, za tolažbo pa so zmaji februarja osvojili pokal.

Na krilu je zagotovo prvo ime Boštjan Nachbar, ki se je pred sezono preselil v Nemčijo. V dresu Bamberga je odlično igral tako v Evroligi kot tudi v državnem prvenstvu, Brose pa je postal nemški prvak. Na pripravah bo sodeloval tudi Luka Lapornik, ki je bil zraven že pred dvema letoma, a na koncu ni odpotoval v Litvo. 25-letnik je dobro igral v dresu Zlatoroga in dokazal, da je čas za stopničko višje.

Uspešna vrnitev Domna Lorbka
Po izgubljeni sezoni se je uspešno v dresu Krke vrnil Domen Lorbek. Ljubljančan je bil v preteklosti že pomemben člen izbrane vrste, prav zanj pa je selektor dejal, da je bil tisti kamenček, ki je manjkal v litovskem mozaiku. Novomeščani so postali državni prvaki, pomembno vlogo pa je odigral tudi Edo Murić, ki je bil med potniki na zadnje evropsko prvenstvo. V drugi polovici je imel sicer precej težav s poškodbo, v prvem delu pa je bil z naskokom najboljši posameznik Krke.

Največje presenečenje je na položaju krilnega centra, čemur je botrovala tudi poškodba Erazma Lorbka. Jure Balažič je po uspešni sezoni v Turčiji prvič v članski konkurenci dobil mesto v izbrani vrsti. Sicer je odigral že lani dva prijateljska turnirja. Jaka Brodnik, ki je sicer bolj vajen igre na krilu, je po dobri sezoni pri Zlatorogu prestopil k Olimpiji. Laščani so sezono končali v polfinalu državnega prvenstva. Brodnika ni bilo na širšem seznamu.

Presenetljivo med reprezentanti tudi Morina
Veliko presenečenje je nedvomno tudi Gezim Morina, ki ima za seboj zelo skromno sezono pri Heliosu, a je vseeno dobil povabilo v izbrano vrsto. Košarkar, ki prihaja s Kosova, a igra kot Slovenec, je pod taktirko Zmaga Sagadina v drugi polovici sezone praktično igral vse manj, skromna pa je tudi njegova statistika.

Centrsko trojko sestavljajo trije "preverjeni" Mirza Begić, ki je z Realom postal španski prvak in evropski podprvak, v belem dresu pa je odigral kar nekaj dobrih tekem, Gašper Vidmar, ki je moral zaradi poškodbe izpustiti zadnje prvenstvo in je dobro letos igral za Bešiktaš v Evroligi in turškem prvenstvu, kjer pa so branilci naslova razočarali, in Uroš Slokar, ki je igral v Španiji, se z Gran Canario prebil celo v polfinale, a imel kar nekaj težav s poškodbami in tako ni igral vidne vloge.

Manjka jih šest iz Litve
Izkušeni Primož Brezec, Matjaž Smodiš in Sani Bečirović, ki so bil tudi na seznamu, so nastop že prej odpovedali. Od naturaliziranih košarkarjev je Begić dobil prednost pred Aleksandrom Ćapinom, Alenom Omićem in Hasanom Rizvićem. Nekoliko presenetljivo ni Mihe Zupana, ki je dobro igral v močnem turškem prvenstvu. Od potnikov v Litvo pa ni tudi izkušenih Saša Ožbolta, Gorana Jagodnika, Sama Udriha, poškodovanega Erazma Lorbka ter obetavnega Luke Rupnika, ki je kapetan mlade izbrane vrste.


Seznam reprezentance in njihov učinek v pretekli sezoni (v oklepajih so klubi, za katere so igrali v lanski sezoni)
Organizatorji igre:
Beno Udrih
(Orlando Magic/Milwaukee Bucks)
(NBA: 66 tekem, 8,2 točke, 2,1 skoka, 4,6 podaje)
Goran Dragić (Phoenix Suns)
(NBA: 77 tekem, 14,7 točke, 3,1 skoka, 7,4 podaje)
Jaka Lakovič (Sidigas Avellino/Galatasaray)
(Eurocup: 4 tekme, 3,3 točke, 0,5 skoka, 1,3 podaje)
(DP Turčije: 5 tekem, 1,6 točke, 0,6 skoka, 0.4 podaje)
(DP Italije: 13 tekem, 13.7 točke, 2.5 skoka, 4,8 podaje)

Branilci:
Jaka Blažič (Union Olimpija),
(Evroliga: 10 tekem, 12,4 točke, 4 skoki, 1,9 podaje)
(ABA: 26 tekem, 13,7 točke, 3,4 skoka, 1,8 podaje)
(DP: 16 tekem, 15 točk, 4,3 skoka, 1,7 podaje)
Zoran Dragić (Unicaja Malaga),
(Evroliga: 22 tekem, 4,5 točke, 3 skoke, 0,5 podaje)
(DP: 29 tekem, 5,2 točke, 2,4 skoka, 0,6 podaje)
Klemen Prepelič (Union Olimpija)
(Evroliga: 10 tekem, 8,8 točke, 1,6 skoka, 2 podaji)
(ABA: 26 tekem, 11,4 točke, 2,4 skoka, 2,5 podaje)
(DP: 16 tekem, 7,3 točke, 2,5 skoka, 2,3 podaje)

Krila:
Domen Lorbek (Krka),
(Eurochallenge: 6 tekem, 11,3 točke, 1,5 skoka, 3,7 podaje)
(ABA: 24 tekem, 11,4 točke, 2,5 skoka, 2 podaji)
(DP: 16 tekem, 10,5 točke, 2,3 skoka, 1,9 podaje)
Boštjan Nachbar (Brose Baskets),
(Evroliga: 23 tekem, 16,1 točke, 3,4 skoka, 1,1 podaje)
(DP: 45 tekem, 13,4 točke, 3,6 skoka, 1,9 podaje)
Edo Murić (Krka),
(Eurochallenge: 6 tekem, 14,5 točke, 4,3 skoka, 2,3 podaje)
(ABA: 18 tekem, 10,6 točke, 4,9 skoka, 1,4 podaje)
(DP: 8 tekem, 6,6 točke, 2,9 skoka, 0,8 podaje)
Luka Lapornik (Zlatorog Laško)
(DP: 30 tekem, 10,9 točke, 3,9 skoka, 2,1 podaje)

Krilni centri:
Jure Balažič (Erdemir)
(DP: 30 tekem, 11,6 točke, 5,6 skoka, 0,9 podaje)
Jaka Brodnik (Zlatorog Laško),
(DP: 28 tekem, 8,8 točke, 2,9 skoka, 1 podaja)
Gezim Morina (Helios Domžale)
(DP: 28 tekem, 5,9 točke, 3 skoki, 0,6 podaje)

Centri:
Mirza Begić (Real Madrid),
(Evroliga: 23 tekem, 5 točk, 3,4 skoka, 0,3 podaje)
(DP: 44 tekem, 5,7 točke, 3,1 skoka, 0,2 podaje)
Uroš Slokar (Gran Canaria)
(DP: 31 tekem, 4,3 točke, 2,6 skoka, 0,7 podaje)
Gašper Vidmar (Bešiktaš)
(Evroliga: 22 tekem, 9,1 točke, 5,1 skoka, 0,8 podaje)
(DP: 31 tekem, 8,4 točke, 6,3 skoka, 1 podaja)

Maljković objavil seznam igralcev za Eurobasket