S Sanjo Modrić bomo odštevali dneve do evropskega košarkarskega prvenstva v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
S Sanjo Modrić bomo odštevali dneve do evropskega košarkarskega prvenstva v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragić in Jose Calderon
Goran Dragić v Ligi NBA dobiva veliko priložnosti in bo med ključnimi igralci slovenske reprezentance. Foto: EPA
Božidar Maljković
V oddaji Košarko čutim bo sodeloval tudi selektor Slovenije Božidar Maljković in obujal spomine na svoje številne uspehe. Foto: EPA
Sani Bečirović
Sani Bečirović bi si zaslužil, da bi igral na evropskem prvenstvu 2011, toda Maljković ga ni vpoklical v reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Kako je nastajala oddaja Košarko čutim?

V sredo bo na sporedu prva oddaja Košarko čutim, s katero bomo na TV Slovenija odštevali dneve do septembrskega evropskega prvenstva. Oddaja bo na sporedu vsako zadnjo sredo v mesecu ob 20. uri na TV Slovenija 2. Pogovarjali smo se z voditeljico Sanjo Modrić.


Lahko na kratko predstavite oddajo Košarko čutim? Na kakšen način boste poskušali prepričati gledalce?
Oddaja bo dolga 45 minut. Ne bomo le objavljali starih, arhivskih posnetkov, ampak bomo poskušali biti čim bolj aktualni in čim več na terenu. Obiskali bomo nosilce igre slovenske reprezentance in iskali zanimive zgodbe. Za prvo oddajo smo bili v Nemčiji, na Poljskem in v Makedoniji. V sodelovanju s priljubljeno otroško oddajo Male sive celice bomo v Abecedi gostili osem košarkarjev, ki se bodo med seboj pomerili v priljubljenem kvizu. Na sporedu bo šest oddaj, zadnja bo konec junija, ker bomo poleti prenašali pripravljalne tekme slovenske reprezentance, ki jih bo spremljali studijski del. Omenila bi rada tudi nagradno igro, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije. Odziv je za zdaj odličen. Čeprav je bilo pred prvo oddajo bolj malo časa za promocijo, smo do ponedeljka prejeli že več kot 1.500 odgovorov. Nagrade so očitno dovolj mikavne, saj bomo podarjali vstopnice za slovenske tekme evropskega prvenstva.

Koga od slovenskih košarkarjev boste obiskali? Boste odšli tudi v ZDA?
Prva želja je bil kapetan Jaka Lakovič, toda ker se še ni vedelo, kje bo igral oz. kako se bo razpletla zadeva z Galatasarayem, smo rekli, da raje še počakamo. V uvodni oddaji bo osrednji gost Boštjan Nachbar, ki odlično igra v Nemčiji, potem februarja sledijo španski legionarji. V sredo tja potuje novinarka Maja Hrvatin s snemalcem. V Madridu, Barceloni in Malagi bosta skupaj približno en teden in tam obiskali slovenske reprezentante. Obenem pa posneli zanimive zgodbe, povezane s špansko košarko. Upamo, da bomo odšli tudi k obema slovenskima NBA-jevcema in ju posneli v njunem okolju. O vsakem košarkarju bomo pripravili dva prispevka s terena za rubriko "Na obisku", eden bo košarkarski del, v drugem pa bomo razkrili delček njegovega zasebnega življenja.


Bodo igralci dovolili, da bodo kamere prižgane v njihovih stanovanjih oziroma hišah?
Nihče jih seveda ne bo v to silil, upam pa, da ne bo težav, saj bi gledalcem radi pokazali tudi njihovo zasebno plat. V prvi oddaji bo tako prvič pred kamere stopila tudi žena Boštjana Nachbarja. Če ne bodo pustili snemati doma, bomo pa zagotovo našli takšno okolje, ki bo za gledalce dovolj zanimivo. Pri tej oddaji imamo veliko podporo Košarkarske zveze, ki je pripravljena pomagati z navezovanjem stikov, ne samo s košarkarji, ampak tudi s predstavniki tujih klubov in zvez.

Menda bo v oddaji sodeloval tudi Božidar Maljković in obujal spomine na številne uspehe. V komentarjih pod novico pred prvo oddajo Košarko čutim, ki smo jo objavili v ponedeljek, je bilo kar nekaj posmehljivih izjav "forumašev", češ da selektorjeve zgodbe niso nič novega ...
To je bil predlog urednika oddaje Miha Mišiča. Mislim, da ni slab. Če imaš Maljkovića rad ali ne, je dejstvo, da je trener z bogatimi izkušnjami. Veliko je dosegel v svoji karieri, poleg tega je dober pripovedovalec. Z njim se je pogovarjal naš novinar in reporter Miha Žibrat. Mislim, da bosta imela marsikaj zanimivega povedati. Se zavedam, da je veliko ljubiteljev košarke skeptičnih glede njegovega vodenja reprezentance, ampak tega ne bi komentirala.

Pa reciva, da ste selektor Slovenije in da je pred vami polfinale. Kdo bo prvi organizator igre slovenske reprezentance?
Težko vprašanje. Vsekakor si Jaka Lakovič zasluži biti del reprezentance in čeprav je izpustil prvi del sezone, je v dresu Avellina že dokazal, da je še vedno v dobri formi. A trenutno bi izbrala Gorana Dragića, sploh zaradi njegove srčnosti in borbenosti. V tej sezoni igra odlično, problem pa je, da je njegova ekipa v zares slabi seriji. Ob tem ne smemo pozabiti še Bena Udriha. Morda bi lahko bila tudi oba hkrati na igrišču.

Kako komentirate, da naj bi bil na širšem seznamu za nastop na letošnjem EP-ju tudi Sani Bečirović, ki o selektorju Maljkoviću verjetno nima ravno najboljšega mnenja?
Sani je izjemen človek in izjemen košarkar. Kar je naredil po operaciji kolena, je medicinski fenomen. Neverjetno, da se je vrnil. Privoščim mu dobre igre v Iranu. Z izkušnjami in znanjem lahko pripomore tudi reprezentanci. Mislim, da ni zamerljiv človek, je pa res, da tisti seznam ni uraden in niti ne vemo, kdo ga je sestavil. Vsekakor KZS februarja pred finalnim turnirjem Pokala Spar obljublja novinarsko konferenco, na kateri bi razkrila več. Nikogar pa ne bi smeli prositi, da igra za reprezentanco. To bi morala biti za vsakega športnika čast. Neprimerno je, da kdo postavlja svoje pogoje. Za zgled so lahko rokometaši, pri katerih je bilo na pravkar končanem SP-ju čutiti kemijo. V ospredju mora biti rezultat, dobra igra, ne pa to, koliko minut bo kdo igral.

Kaj pa večna tema - Saša Vujačić? Kdo je kriv, da ne igra za Slovenijo? KZS?
Ne vem, nikogar ne morem obtožiti, ker me ni bilo zraven. Dokler ne poznaš obeh plati zgodbe, nočem soditi, kdo ima prav. On je svoje povedal in pač ne želi igrati za reprezentanco. Nima smisla, da ga silimo, čeprav je odličen igralec. Upam pa, da se afera z Emirjem Preldžićem ne bo ponovila in da bo tisti, ki bo dobil slovensko državljanstvo in bo vpoklican v reprezentanco, znal to ceniti in spoštovati.

Kako je nastajala oddaja Košarko čutim?