Vodji francoske reprezentance kapetan Boris Diaw in njegov najboljši prijatelj Tony Parker. Foto: EPA
Vodji francoske reprezentance kapetan Boris Diaw in njegov najboljši prijatelj Tony Parker. Foto: EPA
Francija z veliko zmago v finale
Analiza po tekmi Francija - Španija
Francozi izločili branilce naslova Špance

Na EuroBasketu leta 2009 je Španija v četrtfinalu ugnala Francijo (86:66), na lanskih olimpijskih igrah je prav tako v četrtfinalu končala francoske sanje o medalji (66:59), na zadnje evropskem prvenstvu pa je v finalu Juan Carlos Navarro poskrbel, da so si Španci priigrali visoko prednost, ki so jo do v zadnje četrtini brez težav zadržali (98:85) ter prišli do drugega zaporednega naslova evropskega prvaka, toda v Sloveniji so Francozi v polfinalu prekinili manjši španski urok (75:72).

Parker je bil pred dvema letoma prvi strelec prvenstva, toda v finalu ga je zasenčil Navarro, ki je blestel v izločilnih bojih. Podobno je letos s prvim zvezdnikom EuroBasketa, ki v prvem in drugem delu ni posebej blestel, potem pa je že v četrtfinalu proti Sloveniji igral sijajno, tudi Španci pa za organizatorja igre Spursov niso našli prave obrambe: "Občutek je izjemen in sem zares zelo vesel, a se obenem zavedam, da je glavna naloga še pred nami. Naš cilj je zlata medalja. To moramo še osvojiti. Litva ima dobro ekipo. Moramo biti pripravljeni. Pred dvema letoma smo dobili dobro lekcijo. Bili smo izjemno veseli preboja v finale, potem pa je Španija dominirala. Iz tega se moramo naučiti in od začetka v finalu zaigrati na polno."

Parker ponosen, da je reprezentant
Parker je s San Antoniem osvojil že tri šampionske prstane, z izbrano vrsto ima dve medalji z evropskih prvenstev, a manjka mu najbolj žlahtna. Do reprezentančne upokojitve, ki naj bi bila leta 2016, bi rad zbirko dopolnil: "Z zlato medaljo bi izpolnil reprezentančni cilj. Zato tudi igram na prvenstvih. Sem zelo ponosen, da sem francoski reprezentant. Pred upokojitvijo bi rad osvojil en naslov."

Ob Parkerju je drugi vodja Francije Boris Diaw, ki je v slačilnici med polčasom skupaj z velikim prijateljem in soigralcem pri Spursih s povzdignjenim glasom motiviral soigralce. V drugem polčasu so proti Španiji Francozi nadomestili 14 točk naskoka in prekinili špansko prevlado v evropski košarki: "Pogledali smo na rezultat in smo se zavedali, da lahko zmagamo. Bil je nizek rezultat, 34:20. Naša obramba ni bila slaba. Ugnali smo Španijo, ki je odlična ekipa v napadu. Zavedali smo se, da smo imeli ogromno rezerv v napadu. Nismo bili dovolj agresivni, smo se pa med polčasom odlično odzvali. Vsilili smo jim ritem, s tem pa smo pridobili tudi na samozavesti."

V preteklih letih Španci enostavno boljši
"V prejšnjih letih so nas ugnali, ker so bili enostavno boljši. Zasluženo so nas premagovali in dominirali v evropski košarki. Vesel sem, daje Francija iz leta v leto napredovala. Končno smo zmagali. Predvsem sem ponosen na fante zaradi tega napredka," je pristavil kapetan izbrane vrste.

Pred prvenstvom so bili Španci na pripravljalnih tekmah boljši od Francozov in zdelo se je, da dobivajo galski petelini že pravi kompleks proti za zdaj še aktualnim prvakom, toda ko je bilo najbolj treba, so zmagali. "Premagati Španijo v tej fazi tekmovanja je nekaj posebnega. V preteklosti smo se mučili proti njim, so nas premagovali, zdaj pa nam je vendarle uspelo in smo v finalu," je povedal Nicolas Batum, ki je največji dolžnik pri Franciji, čeprav je drugi strelec ekipe, pa svojih najboljših predstav še ni pokazala, in dodal: "Tekma je bila izjemno naporna. Prava agresivna tekma, boj za vsako žogo, kot se spodobi za polfinale evropskega prvenstva. Prava moška igra in oboji smo prikazali odlično košarko. V podaljšku sta bili izjemni obe obrambi. Nihče ni popuščal, ali se vdal tudi ob zaostanku."

Francija z veliko zmago v finale
Analiza po tekmi Francija - Španija
Francozi izločili branilce naslova Špance