Yvan Mainini (levo) je predsednik Fibe od leta 2010. Foto: EPA
Yvan Mainini (levo) je predsednik Fibe od leta 2010. Foto: EPA

Prihodnje evropsko prvenstvo bo gostila Slovenija, leta 2015 pa Ukrajina. Od prvenstva 2017 naprej bodo na sporedu vsaka štiri leta. "Novi tekmovalni sistem evropskih prvenstev bo poskrbel za boljše priprave moštev na svetovna prvenstva, ki bodo tako po novem imela še večjo ekskluzivnost," so pri Fibi zapisali v sporočilu za javnost.

Po Španiji 2014 SP-ja ne bo pet let
V "izpraznjeni" termin bodo prestavljena svetovna prvenstva. Naslednje bo leta 2014 v Španiji, nato bo na sporedu šele leta 2019 in nato s premorom vsaka štiri leta. Na svetovnih prvenstvih bo po novem igralo po 32 reprezentanc (zdaj 24).

Med kvalifikacijami ne bo večjih turnirjev
Kvalifikacijski ciklus za SP se bo zdaj raztegnil prek dveh let, v katerih ne bo večjih mednarodnih košarkarskih tekmovanj. Reprezentance bodo razdeljene v dve diviziji in s skupinami s po tremi ali štirimi moštvi. Igrali bodo po sistemu neposrednega napredovanja in dodatnih kvalifikacij. Udeleženci olimpijskih iger 2020 bodo znani po SP 2019 in dodatnih štirih kvalifikacijskih turnirjih.

Mainini: "Košarka se mora razvijati"
"Košarka mora doseči čim več ljudi in se mora razvijati. To se lahko zgodi samo, če vsaka država razvija svojo košarko in redno igra pred svojim občinstvom. Vesel sem, da je skupščina pozdravila spremembe, saj je bilo naše vodilo uskladiti svetovni koledar in košarko razviti po vsem svetu," je ob tem dejal predsednik Fibe Yvan Mainini.