Sašo Filipovski je bil februarja v Stožicah kot trener Lottomatice, ki je Union Olimpijo premagala s 76:87. Foto: EPA
Sašo Filipovski je bil februarja v Stožicah kot trener Lottomatice, ki je Union Olimpijo premagala s 76:87. Foto: EPA
Trenersko vprašanje je rešeno, zdaj pa bo zanimivo spremljati, kdo od igralcev se bo poslovil in kdo bo prišel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Filipovski novi trener Uniona Olimpije

Presenečenja torej ni bilo, saj je Filipovski veljal za glavnega kandidata, da se usede na vročo klop, poleg tega nikoli ni skrival želje, da se vrne k Olimpiji. Potreben je bil le še dogovor z Lottomatico, ki jo je 36-letni Domžalčan prevzel januarja in podpisal pogodbo do konca naslednje sezone. Ovir zdaj ni več in naslednik Jureta Zdovca oziroma Mira Alilovića, ki je vskočil po nenadnem Zdovčevem odhodu, je znan že en teden po koncu sezone.

Na Poljskem dvakrat trener leta
Sašo Filipovski se je že leta 1996 začel kaliti v Tivoliju in se "obrti" učil od Zmaga Sagadina. Med letoma 2003 in 2005 je za dve sezoni postal glavni trener, bil nato za kratek čas spet Sagadinov pomočnik, preden je izzive začel iskal v tujini. Zlati pri poljskem Turowu se je zelo izkazal. Dvakrat je bil izbran za najboljšega trenerja na Poljskem. V zadnji sezoni je bil pomočnik Duška Vujoševića pri CSKA-ju, januarja pa se je preselil v Rimu k Lottomatici, ki je pod njegovim vodstvom začela igrati veliko boljšo košarko.

Izjemna jesen, slabša pomlad
Union Olimpija je v zadnjem obdobju preživljala težke čase. Pred lansko sezono je zaradi velike dolga kazalo že na propad, toda v zadnjem trenutku je direktor Janez Rajgelj za silo uredil razmere, trener Jure Zdovc pa zbral posrečeno zasedbo domačih in tujih igralcev, ki so bili jeseni v Evroligi veliko presenečenje. Pomladanski del sezone ni bil tako uspešen, vseeno pa je Olimpija igrala v finalu Lige NLB in osvojila slovenski pokal. V finalu državnega prvenstva je bila boljša Krka.

Žreb skupin za Evroligo 7. julija
"Izredno vesel sem, da se vračam v klub, kjer sem deloval deset let. Imam zelo lepe spomine in veselim se dela in izzivov. Dobro je, da smo zastavili srednjeročno triletno sodelovanje in mislim, da lahko v tem času naredimo veliko. Zaenkrat sem še v Italiji, v Slovenijo se vračam v ponedeljek, ko bom nemudoma začel delo," je povedal Filipovski. Čeprav je sezone konec, bodo tudi naslednji dnevi za Union Olimpijo pestri: v petek, 24. junija bo redna letna skupščina kluba, 7. julija pa bodo že znani nasprotniki v prihodnji sezoni Evrolige, saj bo v Barceloni žreb skupin.

Okostje letošnje ekipe se ne bo spremenilo
Zadovoljen z izborom novega trenerja je tudi Janez Rajgelj, ki je v intervjuju za MMC ta teden povedal, da so bili v igri štirje trenerji: "Klub je v Sašu Filipovskem dobil trenerja z bogatimi evropskimi izkušnjami, ki dobro pozna naše okolje. Čakajo nas zahtevni izzivi v Evroligi in regionalnih tekmovanjih. Zavedamo se, da bo minulo sezono rezultatsko težko ponoviti, a gotovo ciljev ne bomo zniževali. Mlado okostje letošnje ekipe ostaja v Ljubljani, skupaj s trenerjem pa bomo v prihodnjih mesecih morali doma in v tujini najti ustrezne okrepitve, ki bodo ustrezale trenerjevemu konceptu in košarkarski filozofiji, seveda pa bodo morale biti tudi finančno dosegljive."

Filipovski novi trener Uniona Olimpije