Janez Rajgelj je bil bolj kot ne nekonkreten s svojimi odgovori. Foto: MMC RTV SLO
Janez Rajgelj je bil bolj kot ne nekonkreten s svojimi odgovori. Foto: MMC RTV SLO
Goran Jagodnik
Goran Jagodnik je eden izmed petih igralcev s pogodbo za naslednjo sezono. Se bo vrnil še kdo izmed veteranov? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Mi smo v prvem delu sezone pokazali, v nasprotju s finalom, za od 30 do 40 odstotkov boljšo igro. To nam je manjkalo. Še stabilnejše ekipe so izpostavljene turbulencam, pri nas se je vsak tresljaj še toliko bolj poznal. Finale je bil nato temu primeren, dejstvo pa je, da bi bil lahko mnogo bolj kakovosten. Vsaj z naše strani, kar pa za nasprotnika seveda dvomim.

Janez Rajgelj
Sašo Filipovski
Sašo Filipovski naj bi bil tihi favorit za prevzem trenerske vloge v naslednji sezoni. V Romi naj zagotovo ne bi več ostal. Foto: EPA

Seveda lahko pride do nepredvidenih okoliščin, vendar je Olimpija na bistveno drugačni poti kot pred letom dni. Naš cilj je pridobiti status A v Evroligi, takrat imaš zagotovljeno Evroligo za tri leta, to lahko dosežemo v sezoni, dveh.

Janez Rajgelj
Davis Bertans
Davis Bertans je prihodnost Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat

Pri zdravniku sem bil nekajdesetkrat v svojem življenju, pa zato še nisem zdravnik. In to isto velja tudi za šport.

Janez Rajgelj
Janez Rajgelj
Janezu Rajglju prenosni telefon neprestano zvoni. Letos bo odpadel tudi tradicionalni dopust v Sibiriji. Foto: RTV SLO

Kar se sestave moštva tiče, bo pri slovenskih podprvakih veliko odvisno seveda od novega trenerja. V zaključku "izbirnega postopka" so štirje slovenski strokovnjaki, izbor bo znan "najhitreje, kot bo mogoče," poudarja direktor ljubljanskega moštva.

Sezone je konec, ob osvojenem državnem naslovu bi jo najbrž označili za rezultatsko izredno uspešno, pa zdaj? So vas osebno Top16 Evrolige, pokalni naslov ter finala DP-ja in Lige NLB zadovoljili?
Vem, kje delam. Tukaj sem še ne polno leto. Vsem je približno znano, kaj se je lani dogajalo. Kar se rezultata tiče, je to prej presežek kot ne, ne glede na vložena sredstva v prvo ekipo. Prišli smo v Top16, pokal osvojili spotoma, finale NLB-ja je bil korekten rezultat. Osvojitev DP-ja bi bila pika na i, vendar se to ni zgodilo. Dejstvo je, da imamo Evroligo zagotovljeno, kar je najpomembneje, in da smo napolnili Stožice.

O angažiranosti in bojevitosti v veliki večini finalnih tekem ni bilo dvoma, kaj pa kakovost košarkarske igre? Na kakšni ravni je po vašem mnenju na slovenskih parketih, pa tudi v Ligi NLB?
Finale je bil kar na nivoju. Nekaj ekip se tudi dviga v slovenski ligi, tako da upam, da bodo dostojno zastopali slovensko košarko v jadranski ligi. To je zelo pomembno, ker se tekmuje na nekem širšem prostoru in se tako predstavlja tudi veljava slovenske košarke zunaj meja. Mi smo po Top16, razen nekaj tekem, grozovito padli, tudi finale je bil kakovosten toliko, kolikor smo ga bili mi sposobni odigrati. Mi smo v prvem delu sezone pokazali, v nasprotju s finalom, za od 30 do 40 odstotkov boljšo igro. To nam je manjkalo. Še stabilnejše ekipe so izpostavljene turbulencam, pri nas se je vsak tresljaj še toliko bolj poznal. Finale je bil nato temu primeren, dejstvo pa je, da bi bil lahko mnogo bolj kakovosten. Vsaj z naše strani, kar pa za nasprotnika seveda dvomim.

Atraktivna ekipa in preglednost poslovanja sta dve vaši glavni vodili za podporo navijačev. Rezultatsko ste sezono ocenili kot uspešno, kaj pa poslovno? Plezate iz rdečih številk?
Tukaj smo zagotovo največji premik naredili s tem, da smo sploh igrali v Evroligi in jo tudi začeli v taki postavi. Na koncu smo kljub nekaterim kritikam nekdanjih članov kluba sorazmerno dovolj dobro organizirani. Nismo organizirani najboljše, kar je seveda naš cilj. Za to potrebujemo določen čas in finančno stabilnost, ki pa je vsakič boljša. Sanacija kluba gre v glavnem po začrtani poti, tako da strahov, da Olimpije ne bo, ni. Na čisti "ničli" bo Olimpija v štirih letih od takrat, ko smo to zastavili. Ta sanacijski načrt ni slab zato, ker ga je mogoče izvajati.

Ste nesoglasja z nekdanjimi košarkarji zdaj povsem razrešili ali ostaja še kaj odprtega?
Nekaj primerov je še, ki pa bodo rešeni v dveh, treh mesecih.

Se lahko ponovi primer Ilievski-Ožbolt iz začetka sezone?
Nemogoče. Seveda lahko pride do nepredvidenih okoliščin, vendar je Olimpija na bistveno drugačni poti kot pred letom dni. Naš cilj je pridobiti status A v Evroligi, takrat imaš zagotovljeno Evroligo za tri leta, to lahko dosežemo v sezoni, dveh.

Menda se bo ekipa za novo sezono začela sestavljati šele, ko bo znan novi trener? Kdo vse je na spisku kandidatov za novega trenerja? V medijih se pojavlja nemalo imen ...
Na spisku so trenerji. Jasno je, da so v prednosti slovenski trenerji. Pri Olimpiji je tako vedno bilo, kar je pravilno, navsezadnje gre za predstavnika slovenske košarke.

Kdaj bo znan novi trener?
Takoj, ko bo mogoče.

Na koliko imen je skrčen seznam?
Recimo "Final 4", na koncu pa finale med dvema. Tako, kot je vedno.

"Final 4" štirih Slovencev?
Ja.

Lahko postrežete vsaj s tem, koga boste od igralskega kadra zagotovo zadržali?
Dejstvo je, da tiste, ki imajo pogodbo: Bertansa, Salina, Murića in Jagodnika. Pogodbo ima tudi Špan.

Gregory?
Lahko, da bo. Smo se pogovarjali in se pogovarjamo.

Kakšen bo proračun kluba za novo sezono in kolikšen del bo namenjen za prvo ekipo?
Prej manjši kot lansko leto. Odvisno od sestave ekipe, ne more biti velik. Bodimo realni, vemo, v kakšnem času živimo. Ni pa izključeno, da bosta dva igralca dražja in preostali temu primerno cenejši.

Si boste lahko privoščili vrnitev kakšne velike slovenske zvezde? Vaše znane želje so imena, kot so Lakovič, Nesterović in Smodiš ...
To niso samo moje želje. To so igralci, ki so spet vsak zase institucija. Vsak od teh ima za seboj mnogo tega. To niso večni talenti, temveč dokazani igralci in tudi osebnosti.

S prejšnjim trenerjem Juretom Zdovcem ste imeli skozi sezono nemalo trkov. Kako zdaj komentirate njegov odhod po izgubljenem finalu Lige NLB v Ljubljani?
Ti trki so, vsaj z moje strani gledano, za lase privlečeni. Jaz delam za klub, sem v službi kluba. Če delam za klub, moram zanj delati po najboljših močeh. Smernice so mi bile pa jasno dane. Ko so se postavljali temelji zdajšnje Olimpije, predvsem po 15. avgustu lani, bom zgodbo še enkrat ponovil. Jaz in še nekaj sponzorjev smo sedeli, razmišljali, najeli tudi kakšnega svetovalca in dorekli, na katero pot naj bi Olimpija šla. Če ne bi bilo teh ljudi, ne mene, jaz sem tu izvzet, Olimpije definitivno lani ne bi bilo. Tukaj imena Rajgelj, Zdovc in še kdo ne veljajo čisto nič. Ti ljudje so nekaj dorekli, kako bo klub posloval, delal itn. Tega se bom jaz, če se le da, držal 100-odstotno in še kakšen odstotek več. Vedno znova moraš imeti "ročno" pri stroških. Tukaj je normalno, da si trenerji želijo več. Govorim za doseganje rezultata. Zdovc je korektno in v redu opravil svoje dolžnosti. Vsak trener, ki ima pogodbo z našim klubom, sprejme tudi dolžnosti, ne le ugodnosti. Tukaj se zgodba preveša včasih na eno, včasih na drugo stran. Vedno znova obstaja konflikt menedžerja kluba in trenerja ...

Je res, da ni imel dovolj podpore znotraj kluba, kot je odkrito povedal v nedavnem intervjuju?
Niti eden član kluba ga ni oviral pri delu. Z ničimer. Poskušali smo omogočiti čim boljše pogoje v danih razmerah.

Zdovc vedno znova poudarja pomembnost športnega direktorja, pri Olimpiji ga očitno še ne nameravate uvesti? Se v tej vlogi kot glavni operativec kluba vsaj delno vidite tudi vi?
Jaz se vidim v tej vlogi. Zakaj bi jaz svoje reference moral še komu dokazovati? V nekaterih klubih jih imajo, ker se menedžer noče niti se nima časa ukvarjati s tem delom. Niti nima izkušenj. Velikokrat prihajajo na čelo kluba ljudje mimo vrste. Vedno znova bom trdil, da si skozi leta in tudi skozi napake pridobiš dovolj izkušenj. Te so znane. Ne more vsak vsake stvari početi. Pri zdravniku sem bil nekajdesetkrat v svojem življenju, pa zato še nisem zdravnik. In to isto velja tudi za šport.

Zdovc vedno omenja podporo župana Jankovića, v kakšnih odnosih ste pa vi z njim?
V korektnih. Imam malo prijateljev in malim sem prijatelj. Znancev imam pa premnogo, še največji prijatelj sem postal košarki in obratno. To so zasebne stvari. Kar se pa tiče odnosa z županom, predsednikom in sponzorji, pa so na poslovni ravni. Jaz več ne potrebujem, dvomim, da oni.

Mi smo v prvem delu sezone pokazali, v nasprotju s finalom, za od 30 do 40 odstotkov boljšo igro. To nam je manjkalo. Še stabilnejše ekipe so izpostavljene turbulencam, pri nas se je vsak tresljaj še toliko bolj poznal. Finale je bil nato temu primeren, dejstvo pa je, da bi bil lahko mnogo bolj kakovosten. Vsaj z naše strani, kar pa za nasprotnika seveda dvomim.

Janez Rajgelj

Seveda lahko pride do nepredvidenih okoliščin, vendar je Olimpija na bistveno drugačni poti kot pred letom dni. Naš cilj je pridobiti status A v Evroligi, takrat imaš zagotovljeno Evroligo za tri leta, to lahko dosežemo v sezoni, dveh.

Janez Rajgelj

Pri zdravniku sem bil nekajdesetkrat v svojem življenju, pa zato še nisem zdravnik. In to isto velja tudi za šport.

Janez Rajgelj