Janez Rajgelj ni samo uspešen športni direktor, temveč velja tudi za zelo zanimivega sogovornika, ki ne skopari z zanimivimi primerjavami ali anekdotami. Foto: MMC RTV SLO
Janez Rajgelj ni samo uspešen športni direktor, temveč velja tudi za zelo zanimivega sogovornika, ki ne skopari z zanimivimi primerjavami ali anekdotami. Foto: MMC RTV SLO
Union Olimpija - Armani
Union Olimpija je hit jeseni tako v Ljubljani in Sloveniji kot v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovan je ena najlepših zgodb, ki sem jo doživel. Začeli smo s strašanskimi dolgovi, iz nič ... Nato pa so se začele zgodbe z Lakovičem, Maravićem ...

Slovan ima posebno mesto.
Goran Jagodnik
Z Goranom Jagodnikom se je Rajgelj dogovoril za sodelovanje v pičlih dveh minutah. Zdaj je 36-letni Primorec kapetan "zmajev" in je bil naj igralec Evrolige v mesecu oktobru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc
Rajgelj zatrjuje, da ni razmišljal o drugem trenerju, saj je imel Jure Zdovc veljavno pogodbo. Foto: Sandi Fišer

Zdaj prihaja 14-letnik iz Anglije. Jules mu je ime, "lušten" fant, "playmaker", upam, da bo uspel. Potem imamo tudi sami Tilna Kodrina - "čudo božje".

Temelji za dolgoročni uspeh Olimpije
Andrej Vorončevič in Damir Markota
Hrvat Damir Markota si je v karieri nakopal že številne preglavice in afere, a sta tako Zdovc kot Rajgelj tvegala in zadela. Foto: EPA
Jan Vesely
Jan Vesely se je za Slovan odločil na priporočilo skavta Chicago Bullsov Ivice Dukana. Podobno vlogo je pri Soumailiju Samakeju opravil Lojze Milosavljevič, ki ga je Rajglju priporočil, potem ko ga je videl na turnirju v Franciji. Foto: Drago Perko
Dakar
Leta 1996 sta se z Miranom Stanovnikom kot prva Slovenca podala na reli Dakar. Rajgelj je po padcu v 4. etapi moral odstopiti, medtem ko mlajši Stanovnik še vedno tekmuje na tem vzdržljivostnem reliju. Foto: EPA

Kranjčan je soustvaril košarkarski čudež na Slovanu, iz katerega se je v Ligo NBA podala kar deseterica igralcev, zdaj pa "čara" kot direktor Olimpije, ki namesto pogreba in sedmine doživlja preporod in serijsko razprodaja 12 tisoč sedežev v Stožicah za tekme Evrolige, kjer so "zeleno-beli" z eno nogo in pol že med 'Top 16', kar bo prvič po dolgih, sušnih in travmatičnih sedmih letih.

Še pred četrtkovo tekmo z Milanom (82:75) in novo dramatično zmago pred navdušenimi navijači je bil Janez Rajgelj gost Vala 202, kjer ga je v oddaji V sredo gostil novinar in dolgoletni radijski komentator Franci Pavšar. Spodaj si preberite nekaj najzanimivejših izjav Rajglja iz skoraj eno uro trajajočega pogovora.


O ponosu
V košarki sem najbolj ponosen na razne "Miliče, Lakoviče, Maraviće, Dragiće ..." Več kot za na dve roki prstov je šlo dobrih košarkarjev skozi sisteme, ki sem jih vodil. Kar se košarke tiče, sem daleč najbolj ponosen na to.

Zgodba z Markom Miličem in kako je njegovo mamo Metko Papler ustavil kar na ulici.
Resnično sem jo pocukal za rokav na ulici. Neko soboto dopoldne sem pazil, kdaj bo šla na tržnico. Prosil sem jo za sestanek in tako se je vse odvilo. Prišla je na kavo in s seboj pripeljala tudi Marka. Njegov uspeh je bil bliskovit. Nazaj gledano, je šlo vse zlahka.

Voznik, ki se uči košarke
Dvakrat na dan sem ga vozil iz Kranja na trening in tekme. Kakšen bi rekel, da je bila to žrtev. To ni bila žrtev, daleč od tega. Zanimanje, veselje. Rad počnem stvari, ki me zanimajo, in zelo nerad tiste, ki me ne. Užival sem v gledanju treningov. Vodil jih je Zmago Sagadin, tukaj sem se učil "basketa". Lahko rečem, da sem videl več treningov kot marsikateri trener.

Slovanova zgodba
Slovan je ena najlepših zgodb, ki sem jo doživel. Začeli smo s strašanskimi dolgovi, iz nič ... Nato pa so se začele zgodbe z Lakovičem, Maravićem ... Ko sem odšel, smo imeli skalpe vseh uglednih klubov jadranske lige.

O zdravju Olimpije
Pred poletno vrnitvijo v Olimpijo sem bil dve leti brez košarke. Če ni zdrav projekt, me tudi slučajno ne zanima. Nazaj v Olimpijo sem prišel s podporo zdravih ljudi.

Koliko poskusov je potrebnih za eno okrepitev?
V bistvu, ko se odločiš, običajno zmagaš. Bolj je problem, kaj od tega, kar pripelješ, uspe.

Kako je Jagoda prišel v Olimpijo?
Še preden sem prišel nazaj, sem govoril z Jagodnikom. On ima lepo slovensko navado, doma je iz Podgrada in vsakega vika. Bi ti bil na Olimpiji, če bi jaz bil tam? Da. Okej, če pride do tega, se bova še slišala. To je bilo vse. Ko sem bil na Olimpiji, sem ga poklical in sva šla na kavico. In en, dva, tri sva se zmenila. Bil je zadnji igralec, s katerim sem podpisal pogodbo, in prvi, s katerim sem govoril.

O menedžerjih
Vedno začnejo govoriti o skrbi za igralca. Skrb za igralca običajno ne obstaja, običajno je samo dirka za denar. Zato se najraje dogovarjam z igralci brez menedžerjev, kot sta Jagodnik, Boisa ... A temu se je težko izogniti.

Prihodnost temelji na mladih
Imamo nekaj mlajših fantov. Tukaj so Latvijec Bertrans kot zadnji, domača Dino Murić in Jan Špan. Pri mladih je Gezim Morina s Kosova, ki je zelo ustrezen igralec, in upam, da bo uspel. Potem je tukaj letnik '93 Djordje Mičić, ki izredno veliko obeta. Zatem je tu letnik '94 Erjon Kastrati, ki ga kličem Katigar, izjemno obetaven igralec, ima veliko Lakoviča v sebi. Če iz šestih trije pridejo do Evrolige in jo solidno igrajo, je to za mene zelo lep rezultat.

... in še na mlajših
Zagotovo bomo tudi še kaj pripeljali. Zdaj prihaja 14-letnik iz Anglije. Jules mu je ime, "lušten" fant, "playmaker", upam, da bo uspel. Potem imamo tudi sami Tilna Kodrina - "čudo božje".

Koliko manjka Olimpiji do normalnega kluba?
Veš, da bo udarec giljotine prišel in bo treba nekako preživeti, kar se zelo redko zgodi.

Olimpija deluje in diha
Največji uspeh Olimpije je, da normalno deluje, ne ti uspehi in izidi, in da še vedno deluje ter diha. Daleč od tega, da je to moj rezultat. Zdrava sredina okoli Olimpije je tista, ki se je odločila, da bo šel klub po svoji poti. Čez leto, dve bo prišel čas, da jih bom moral javno izpostaviti. To so vsi sponzorji, ki so ostali ali se celo vrnili. Tukaj je še mesto z županom na čelu.

Kdaj bo klub rešen?
Olimpija ne ustvarja novih dolgov, to je dejstvo! Zdajšnji mandat je veliko težji kot prvi. V prvem mandatu so bili stari dolgovi in se je bilo lažje pogajati. Zdaj so to sveži dolgovi, vsi igralci imajo Fibine pogodbe, kjer so kazni in blokade določene. Vse to lahko pripelje do smrti tudi kakšnega večjega moštva, kot je Olimpija. Olimpija še ni rešena. To bo daljši proces.

Zakaj ni odgovornosti za "okostnjake"?
Sem samo direktor. Imam nadrejene, oni imajo odgovornost. Sem pa že rekel marsikomu: Če bi te mogel, bi te ovadil. Oni me pa samo gledajo.

Vera v slovensko košarko
Slovenija - Grčija v Beogradu. Dvorana Pionir je bila polna Slovencev, ki so se sami organizirali. Meni so šle kocine pokonci. "Final four" ni bil tisti mejnik, temveč Beograd. Če bomo imeli dobro organizirano prvenstvo, bomo lahko kot Slovenija upravičeno ponosni na to. Smiselno je organizirati takšne zadeve.

Letos zavestno veliko tvegal
Košarka ima tradicijo v Sloveniji in Olimpija je del te tradicije. Obstali smo na nogah. Delati je treba na mladih. Vzpostaviti je treba kvaliteten mladinski pogon, kar je zelo težko. Prihodnje leto bo morala biti ekipa Olimpije cenejša. Letos smo šli zavestno v veliko tveganje, kar se je zdaj že izplačalo. Sam osebno ne tvegam toliko. Naredili smo zelo široko zasedbo, da smo prinesli en pozitiven začetek v to okolje.

Pri Zdovcu ni bilo izbire
Sploh ni bilo izbire. Jure Zdovc je imel pogodbo. Ni bilo izbire, možnosti. Vedno sem rekel: Jure Zdovc ima pogodbo. Res pa, da smo morali tudi pri njem zmanjšati številke, tukaj pa smo se pogajali. Zelo odgovorno sva sestavljala letošnjo ekipo. Tveganje je bil Markota, ki pa zna igrati. Tukaj sva oba tvegala, pa poglejte, kako se je izteklo. Kako zdaj Markota igra, je zame občudovanja vreden dosežek.

Pobožna želja: "sveta trojica"
Moje velike tri želje so Jaka Lakovič, Matjaž Smodiš in Rašo Nesterović. Navsezadnje zakaj ne Milič, če bi bil sposoben igrati na tem nivoju. To so ljudje, ki so dokazali, da znajo.

O hobijih - Dakar in ribolov
Skupaj z Miranom Stanovnikom sva šla na reli Dakar. "Mission impossible", a sva se dobro peljala, jaz celo malce preveč dobro padel. Ribolov, ki je bil nekoč kot košarka, pa je zdaj plačal ceno.

Slovan je ena najlepših zgodb, ki sem jo doživel. Začeli smo s strašanskimi dolgovi, iz nič ... Nato pa so se začele zgodbe z Lakovičem, Maravićem ...

Slovan ima posebno mesto.

Zdaj prihaja 14-letnik iz Anglije. Jules mu je ime, "lušten" fant, "playmaker", upam, da bo uspel. Potem imamo tudi sami Tilna Kodrina - "čudo božje".

Temelji za dolgoročni uspeh Olimpije