Vladimir Panić je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme Union Olimpija - Zlatorog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Panić je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme Union Olimpija - Zlatorog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rado Trifunović, Laško
Rado Trifunović je lani Helios vrnil v Ligo ABA, pred novo sezono pa prevzel Zlatorog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Filipovski
Sašo Filipovski bo primoran več priložnosti dati mladim košarkarjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Markota je bil statistično najboljši posameznik srečanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zmaji so odigrali drugo tekmo sezone. Po porazu v superpokalu so uspešno začeli Ligo ABA, kjer branijo drugo mesto. Trener gostiteljev Sašo Filipovski je bil zadovoljen predvsem z uvodom v srečanje, ko so si uspeli hitro priigrati prednost: "Najpomembneje, da smo prebili led in Ligo ABA začeli z zmago. Poznata se neuigranost in neizkušenost. V ekipi imamo kar nekaj košarkarjev, ki nimajo izkušenj iz Lige ABA, kaj šele iz Evrolige."

"Zadovoljen sem z začetkom tekme in pristopom, s kakršnim smo šli v tekmo. Vedel sem in opozarjal, da bo Zlatorog v drugem polčasu zaigral agresivneje in bo potrebno odigrati pametno v obrambi. Ekipa mora dati skozi te "otroške bolezni" in se mora naučiti, kako držati rezultat in obrambo, ko se nasprotnik približuje. Upam, da se bomo iz tekme v tekmo hitro učili. Zadovoljen sem z zmago, tudi z napadom, saj smo pokazali, da lahko podajamo in dosegamo koše, nisem pa zadovoljen z obrambo v tretji četrtini. Da bomo 40 minut odigrali kvalitetno na zelo visokem nivoju, bo potrebnega še veliko dela."

Bo proračun preprečil novo okrepitev?
Dolgo časa je Filipovski poudarjal, da ekipi še manjka en igralec na položaju "dve". Za enkrat ni nič novega v tej smeri, morda pa se celo zgodi, da nove okrepitve sploh ne bo, čeprav v Ligi NBA "lock-out" še traja: "Okoli "dvojke" ni nič novega in glede proračuna verjetno tudi ne bo nič novega. Nameravam hrabro igrati z ekipo, ki jo imam. Treba je spoštovati vodstvo kluba. Čaka nas veliko trdega dela. Imamo veliko potenciala v tej ekipi. Igrajo igralci, ki lani tudi niso igrali. Čakamo, da se Davis Bertans vrne. Proti Zlatorogu smo poskusili, da smo videli, kje je. Saniramo njegovo poškodbo. Sasu Salin je zelo delaven. Je odličen strelec, a je v njegovi igri še veliko nihanj. Tudi drugi igralci so tu. Dino Murić recimo in pa Jaka Blažič, ki je proti Zlatorogu pokazal, da je potencial. Imamo veliko neizkušenih igralcev, zato bi prosil publiko in medije, da stojijo za nami. Ti fantje bodo težko brez podpore rasli iz tekme v tekmo."

S podobnim pristopom v nove tekme
Tudi Laščani so uvodno srečanje nove sezone že odigrali. Po porazu z Maccabijem so se v Stožicah prikazali v boljši luči in bili v drugem polčasu povsem dostojen tekmec favorizirani Olimpiji. Z drugim delom je bil po srečanju zadovoljen tudi novi trener Zlatoroga Rado Trifunović: "Olimpiji bi čestital za zasluženo zmago. Mi smo tekmo pričeli preveč "mehko". Začeli smo povsem neodločno in premalo hrabro. V drugem polčasu smo zaigrali bolje, predvsem smo bili bolj čvrsti v obrambi. Tako se nam je nekoliko odprlo in smo lahko igrali boljšo košarko. Želim, da bomo s takim pristopom, kot smo odigrali drugi polčas, igrali na naslednjih tekmah."

Najboljši strelec tekme je bil z 20 točkami Vladimir Panić. "Za nami je težka tekma. Olimpija je povsem zasluženo zmagala. Regionalna liga je novost za nas, zato se še iščemo, ali lahko igramo ali ne. Sam sem prepričan, da zmoremo," je bil kratek in jedrnat najboljši strelec Zlatoroga v lanski sezoni.

Pri Olimpiji je bil najbolj razpoložen Damir Markota s 16 točkami. Hrvaški reprezentant se je izkazal z vsestransko predstavo in bil s statističnim indeksom 25 tudi najboljši posameznik srečanja. V statistiko je vpisal še štiri podaje, osem skokov in po dve ukradeni žogi ter blokadi. Iz igre je zgrešil le en met za tri točke.

Zmaji še neuigrani, prihajajo še težje tekme
Pomembno vlogo je tokrat imel tudi Jaka Blažič. Obetavni košarkar, ki je pred sezono k zmajem prišel iz Slovana, je prispeval 11 točk. "Led je torej prebit. Za nami je prva tekma. Morda se je na začetku tekme čutilo nekoliko nervoze. Sicer smo srečanje dobro odprli. V drugem delu, predvsem v tretji četrtini, smo naredili preveč napak v obrambi in dobili preveliko število točk. Čutila se je živčnost. Ekipa še ni uigrana. Treba je trdo trenirati še naprej, da se sestavi ta mozaik. Potrebno se je dobro pripraviti za naslednje težke tekme. Že v torek nas čaka Cedevita," je dejal 21-letni branilec, ki je sodeloval tudi na reprezentančnih pripravah.

Pri Olimpiji je zaradi težav s kolenom na klopi tekmo presedel kapetan Goran Jagodnik. Poškodoval se je na treningu, vendar pa naj ne bi šlo za kaj hujšega.