Veselje Beograjčanov ob osvojitvi pete zaporedne lovorike v Ligi NLB. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veselje Beograjčanov ob osvojitvi pete zaporedne lovorike v Ligi NLB. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Razočarani zmaji nad zamujeno priložnostjo. Na sliki Kenny Gregory. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Davis Bertans ni podlegel pritisku in potrdil, da se mu nasmiha svetla prihodnost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvi strele finala Curtis Jerrells je vknjižil 20 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nathan, Jawai, Vlada Jovanović
Vlada Jovanović nadaljuje zastavljeno delo Duška Vujoševića. Na sliki v objemu s statistično najboljšim posameznikom tekme Nathanom Jawaijem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija - Partizan
Proslavljanje Grobarjev v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Union Olimpija je imela zares lepo priložnost, da po desetih letih znova osvoji naslov v regionalnem tekmovanju. V svoji dvorani je pripravila zaključni turnir, v polfinalu je odpravila Krko, a Partizana ji z jadranskega prestola le ni uspelo sklatiti. Tudi po koncu ere Duška Vujoševića se nadaljuje vladavina "parnega valjka". Strojevodja nove utečene zmagovalne lokomotive pa je zdaj nekdanji "Duletov" učenec Vlada Jovanović, ki se še vedno zateče po nasvet k svojemu učitelju.

Olimpija je po nekoliko boljšem začetku hitro prepustila pobudo Partizanu, ki je imel na tribunah tudi bučno podporo zvestih navijačev Grobarjev. Beograjčanom so razliko uspelo obdržati do konca (77:74). Zmaji so se nekajkrat nevarno približali, a so Jovanovićevi varovanci hitro našli odgovor. Žogo jim je uspelo spraviti pod obroč, kjer so močni centri Partizana zlahka opravili z ljubljanskimi ali pa je z zunanjih položajev "udaril" prvi strelec srečanja Curtis Jerrells.
Jerrells na koncu celo preveč samozavesten
"Tekma je bila zelo težka. Olimpija je igrala doma. Vedeli smo, da se ne bo predala. Po zaostanku približno za deset se je vrnila v igro. Trener je vzel minuto odmora. Pametna odločitev. Zbrali smo se in zmagali tekmo. Ključen trenutek je bil vsekakor v zadnjem napadu, ko je James Gist dobil skok. Poleg tega pa smo dobro izvajali proste mete. Sam sem zadel ob koncu, a zmaga in seveda tudi zadnja akcija sta plod ekipnega dela," je ob slavju dejal ameriški organizator igre, ki je prispeval 20 točk.
"Ob koncu sem bil morda celo preveč samozavesten. Predtem sem zadel štiri proste mete, nato pa sem prvega zgrešil. Bil sem že v podobnih situacijah. Zmagal sem in tudi že izgubil. Izjemni so bili tudi naši navijači. Podpirajo nas skozi vso sezono. Zares lepo jih je bilo slišati," je pokomentiral zadnje minute, ko mu je uspelo s prostimi meti zagotoviti zmago Partizanu. Na parketu je ponosno razkazoval sicer kar nekoliko zanj prevelik šampionski prstan.
Igro s finala prenesti v državno prvenstvo
Povsem evforičen je bil ob novem naslovu za Partizan Jan Vesely: "Sem brez besed. Bila je izjemna atmosfera. Za nami je zares težak Final four. Še posebej pa finalna tekma. Odločila je verjetno naša borbenost in pa osredotočenost v skoku. Zelo smo si želeli to trofejo. Upam, da bomo formo oziroma igro s finala prenesli tudi v srbsko državno prvenstvo. Zdaj moramo lovoriko osvojiti še doma." Izjemno nadarjeni češki košarkar, kateri bo po napovedih eden izmed zvezdnikov letošnjega nabora Lige NBA, sicer ni imel najboljšega dne. V statistiko je nekdanji član ljubljanskega Slovana vpisal osem točk in šest skokov.
"Odlična tekma. Napeta je bila do samega konca. Ob zaključku srečanja smo bili morda bolj osredotočeni. Nekoliko so v teh ključnih trenutkih odločile tudi izkušnje. V zaključku smo odigrali dobro v obrambi in realizirali potrebne proste mete ter si tako priigrali prednost," je po tekmi povedal junak lanske zmage beograjske zasedbe na Final fouru v Zagrebu Dušan Kecman.
Zmanjkalo nekaj visokih igralcev
Razumljivo so vidno razočarani domači parket stoženske dvorane zapuščali košarkarji Olimpije. "Pod košem nam je zmanjkalo nekaj igralcev. Tu je Partizan najmočnejši, obenem pa so vedeli, da smo tu mi najbolj "šibki". Te luknje smo krpali z nižjimi igralci. Dobili smo premalo žog v skoku. Nerad kritiziram sodnike, a nekajkrat je bila čisto naša žoga, pa je bila dosojena nasprotniku. Pač nismo imeli te sreče," je po srečanju nekaj negodovanja glede sodniškega kriterija izrazil Samo Udrih, ki je dal 12 točk.

Športno je nasprotniku za zmago čestital junak polfinalnega uspeha nad Krko Sašo Ožbolt: "Sama atmosfera je bila fenomenalna. Srečanje smo odigrali po najboljših močeg. Dali smo vse od sebe. Zares smo po najboljših močeh opravili svoje delo. Slabo smo odigrali v prvem polčasu. Za odtenek so bili boljši. Niso nas nadigrali, vendar so zasluženo zmagali."

Ožbolt: "Zaslužena zmaga Partizana!"
"Vsekakor je odločila ta njihova čvrstost. Pod košem imajo močnejše igralce. Videlo se je, da so ves čas igrali po globini na visoke košarkarje. Bili so zelo agresivni. Tudi precej pretepa je bilo. Ne glede na vse, bom še enkrat rekel, da so zasluženo zmagali," je glavne razloge za neuspeh Olimpije navedel 30-letni branilec.

Jure Zdovc je nekaj več priložnosti ponudil mlademu latvijskemu košarkarju Davisu Bertansu. Eden najobetavnejših igralcev v Evropi je v desetih minutah pustil dober vtis. Potrdil je velik talent. V statistiko je vpisal tri točke – enkrat je zadel izza črte – in dva skoka. Poleg tega pa mu je uspelo še ukrasti dve žogi. Uspešno je igral v obrambi, kjer je solidno ustavljal dve leti starejšega Veselyja. "Seveda smo razočarani nad porazom. Vso sezono smo se trudili za to. Vsekakor je težko izgubiti v finalu," je dejal Bertans, ki je še pristavil, da kljub pomembnosti srečanja ni bil prav nič živčen: "To je košarka. Ko sem na igrišču, nisem nervozen. Ni pomembno, ali je 12 tisoč ali pa pet ljudi v dvorani."