Na zadnjih tekmah je bilo ob napakah v obrambi v napadu preveč sebičnih akcij košarkarjev Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnjih tekmah je bilo ob napakah v obrambi v napadu preveč sebičnih akcij košarkarjev Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Če so imeli zmaji v zadnjih sezonah razmeroma srečo z zdravstvenim stanjem, so se na začetku zdajšnje znašli v začaranem krogu. Poleg poškodb jim preglavice povzročajo tudi bolezni. Najprej covid, nato še viroza, tekme pa si v neusmiljenem ritmu sledijo ena za drugo. Ob tem so v zadnjem času vsi nasprotniki kakovostni, tako da so Ljubljančani padli v (za zdaj še manjšo) rezultatsko krizo. V tej seriji štirih porazov so bili trije v Evropskem pokalu, kjer so v skupini A zdaj edini še brez zmage. V sredo zvečer je v Stožicah zlahka slavil Joventut (78:100), sicer prvi favorit za končno slavje v drugem rangu tekmovanj stare celine.

Sorodna novica Joventut s stotico zadal tretji poraz Cedeviti Olimpiji

"Joventut je celo tekmo kontroliral. V prvi četrtini, dokler smo imeli še nekaj energije in organizacije, smo lahko parirali. Ko je tekma šla in smo začeli izgubljati sapo, ni bilo več kisika v možganih, pa nismo pametno reagirali. Joventut je veliko hitrejši, fizično močnejši in pri njem žoga bolje kroži. Mi smo v tem trenutku še prepočasni in premehki za tako košarko. V tem trenutku nismo dovolj dobri, da bi lahko parirali taki ekipi," je bil jasen Golemac. Katalonci so prepričljivo dobili skok (27:40), zbrali precej več podaj (14:22) in imeli bistveno boljši odstotek meta (za dve 47 %:64 %, za tri 31 %:55 %, PM 74%:95%). Izgubili so šest žog več od gostiteljev, toda te so bile zapravljene po kar nekaj osebnih napakah v napadu oziroma v trenutkih, ko je bila tekma že praktično dobljena.

Ko je Joventut naredil razliko, zmaga ni bila več ogrožena

V prvi četrtini so zmaji še držali korak s tekmecem. Takrat je bil razigran Yogi Ferrell, ki je dal 12 od svojih 20 točk. Ameriškega organizatorja igre so v nadaljevanju košarkarji iz Badalone dobro pokrili in tudi njemu se je ustavilo. Trenutno v zmajevem gnezdu kakovostne zamenjave za svojega prvega "playa" nimajo. Njegovo podaljšanje je bila velika poletna pridobitev, s klopi naj bi ga v tej sezoni menjal Lovro Gnjidić, ki pa bo manjkal še kar nekaj časa. Če naj bi se Zoran Dragić in Karlo Matković vrnila po reprezentančnem premoru, pa naj bi bilo okrevanje prišleka iz Cibone še daljše. Da bi dodatno okrepili najpomembnejši položaj na parketu, se v Stožicah pred sezono niso odločili. Josh Adams seveda ni organizator igre, kar je opazno tudi na tekmah, ko prevzame dirigentsko palico od Yogija. Hitro rešitev so vmes sicer poiskali v Maticu Rebcu, s katerim so podpisali kratkoročno pogodbo. Na trgu so bile poleti tudi druge možnosti.

Zmaji so v 14 dneh klonili pred Joventutom, Budućnostjo, Clujem in Bursasporjem. Vmes je bila zaradi okužb s koronavirusom prestavlejna tekma s Crveno zvezdo. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji so v 14 dneh klonili pred Joventutom, Budućnostjo, Clujem in Bursasporjem. Vmes je bila zaradi okužb s koronavirusom prestavlejna tekma s Crveno zvezdo. Foto: www.alesfevzer.com

Joventut je medtem že v prvi četrtini zbral kar 11 podaj, tudi v nadaljevanju pa z lepim kroženjem žoge iskal prostega igralca. Z vrhunskim odstotkom so gostje zadeli 12 trojk, toda dober strelski večer je bil posledica slabe ljubljanske obrambe, ki je zlahka padala iz igre in se je ustvarjal višek. Na drugi strani so ponovno našteli bistveno preveč napadov, ki so bili zaključeni iz neizdelanih oziroma posiljenih akcij. Vrsta energičnega Carlesa Durana je pobudo prevzela v drugi četrtini, ko je naredila delni izid 11:0. Tedaj so se pojavile stalne napake zadnjih tekem Cedevite Olimpije. V manj kot minuti so namreč Katalonci ujeli tri odbite žoge v napadu, na drugi strani pa je tedaj recimo Adams vse poskušal na silo postoriti sam. Zapravil je tri napade zapored, dvakrat je v tem času izgubil žogo in razlika je bila kar naenkrat 15 točk. V nadaljevanju domača zasedba ni več resneje ogrozila vodstva Joventuta, ki je rutinirano nadzoroval rezultat in plul proti zanesljivi zmagi.

"Moti me, da ne igramo timske košarke. Moti me, da se ne držimo stvari, ki se jih dogovorimo. Če rečemo, da nekdo ne sme v desno, potem ne sme v desno. Če gre v levo in bo dal, je to na štabu, v desno pa je krivda igralca. To me moti in zato sem jezen. Ne zaradi poraza, ampak da delamo neumnosti. Tudi v napadu. Neumnosti delamo v individualni pripravi. Če je nekdo levičar, potem ne sme zaključevati. To so malenkosti, ki delajo razliko," je razlagal ljubljanski trener, ki verjame, da lahko zmaji popravijo napake, a to jim lahko uspe le s treningom: "Napredek je mogoč. Da se zberemo, treniramo in smo boljši. To je edini cilj. Da se pozdravimo in nas je čim več na treningu. Analiziramo in se izboljšamo. To je edina popotnica."

Individualne rešitve pridejo, ko nisi dovolj spočit

Cedevita Olimpija visoko izgubila proti Joventutu

"Zagotovo bomo boljši, a moramo trenirati skupaj. Vsi smo bili v torek srečni, ker smo imeli prvi trening po desetih dneh. Imeli smo veliko energije, a to žal ni dovolj. Trening pred tekmo delaš z manjšo intenziteto, to pa ni dovolj, da se dvigne fizična priprava igralca," je dodal Golemac, ki je spregovoril tudi o vzdušju v moštvu: "Ko imaš toliko smole, ni negative v ekipi. Nekakšna letargija. Vse je nek alibi. Ni tega, ta bruha, ta ima covid, tisti je poškodovan … Po dolgem času smo trenirali 5 na 5. To so vse alibiji, ki jih imajo. Nočemo tega poudarjati, a, ko je na treningu devet igralcev, so težave."

Zmaji so sicer dobro začeli sezono. Ob uvodnih treh zmagah je bil napad bistveno bolj povezan, tudi zbirali so precej več podaj, nato pa so se začele zdravstvene težave, ki so vse skupaj presekale. Hkrati so prišli tudi kakovostnejši nasprotniki … "Igramo proti boljšim obrambam. Veliko bolj agresivnim in imamo težave, kot poudarjam. Tudi na tej tekmi, ko je žoga krožila, smo imeli nekaj dobrih situacij. Žal smo nekaj odprtih metov zgrešili. Če bi jih zadeli, bi nam mogoče dodalo samozavest. Potem smo začeli z individualnimi rešitvami. Fizično nismo pripravljeni za košarko na tej ravni. Individualne rešitve pridejo, ko nisi dovolj spočit in potem delaš napake," je sklenil Golemac, ki ga naslednja preizkušnja z ljubljanskimi košarkarji čaka v soboto, ko v Tivoli prihaja povratnik med jadransko elito skopski MZT. Nato v Evropskem pokalu sledi nov zahteven test – gostovanje v Benetkah.