Košarkarji Uniona Olimpije si želijo včerajšnjo tekmo čim prej pozabiti. Najlažje bi bilo to narediti z zmago. V soboto gostujejo pri Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarji Uniona Olimpije si želijo včerajšnjo tekmo čim prej pozabiti. Najlažje bi bilo to narediti z zmago. V soboto gostujejo pri Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO
Matt Walsh
Matt Walsh je lahko ploskal le samemu sebi. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc po porazu proti Maroussiju
Maroussi Olimpiji v Tivoliju zadal poraz

Ob trdem pristanku košarkarjev Uniona Olimpije na prvi domači evroligaški tekmi (75:81) navijače vznemirja vsaj to, da je pod Rožnikom končno ameriški košarkar z dodano vrednostjo. Včeraj je bila ta zares izrazita: 32 točk (najboljši strelec kroga), za 2: 3/4, za 3: 7/9, prosti meti 5/5, 4 skoki in 1 podaja v malo več kot 35 minutah.

Vedeli, da morajo to tekmo dobiti
"Igrali so bolj agresivno kot mi. Vedeli smo, da bodo velik zalogaj, in to kljub temu, da imajo kar nekaj igralcev poškodovanih. To je veliko razočaranje. Vedeli smo, da moramo to tekmo dobiti. Dobili so vsak skok, vsako pomembno izgubljeno žogo. To je neopravičljivo! Nismo igrali na pravi način," se je za MMC po tekmi hudoval še ne 27-letni krilni igralec. Na vprašanje o enih boljših tekem kariere pa odvrnil le: "Bila je dobra tekma, vendar smo izgubili. Ta večer bo šel najbrž hitro v pozabo. Če bi zmagali, bi bila to odlična tekma."

Slovenska peterka? Zaenkrat ni udarna moč ...
Seveda se na drugi strani poraja vprašanje, kaj se je zgodilo s "slovensko peterko"? Bečirovič, Ožbolt, Klobučar, Vidmar in Slokar so skupaj dosegli 34 točk, dve več od Walsha, obenem pa izgubili kar 15 žog od skupno 22!

Matt Walsh je bil z 32 točkami najboljši strelec 2. kroga Evrolige, s statističnim indeksom 36 pa tudi najkoristnejši igralec.

Razlika v pristopu do tekme očitna
Pritisk po zmagi na eni ključnih tekem je bil očitno prevelik. Kako ugnati katero izmed večjih imen, če na domačem parketu ne zmoreš niti kvalifikanta? Ta se je v dvoboj podal brezskrbno, a organizirano. Razliko v pristopu do tekme je slikovito opisal Olimpijin trener Jure Zdovc: "Maroussi vseskozi poudarja, da je 'Pepelka' v Evroligi. Dobro poznam Grke in to njihovo sproščenost. Dejansko tako tudi igrajo. Nekateri meti, ki so jih zadevali danes, so predvsem posledica tega. Gre predvsem za dobro vodeno ekipo. Zagotovo je bila pri nas prisotna trema, veliko igralcev je novih v Evroligi, tako da je glava hotela, noge pa ne."

Polom v zadnji četrtini - 5 zapravljenih napadov
"Pepelka" iz Aten (če že vztrajamo pri Zdovčevi primeri), pred začetkom sezone ocenjena za najlažje premagljivega nasprotnika, pa doživlja pravi razvcet. Na "plesu" v Ljubljani so v nasprotju s pričakovanji zasenčili nasprotnika in odnesli zlata vredno trofejo. Žalosten (napačen?) konec pravljice za domače navijače ... Velik del krivde gre kljub vsemu pripisati šokantno izpeljani zadnji četrtini slovenskih prvakov, ki so med drugim zapravili pet napadov zapored. In to v trenutkih, ko je dvorana začutila, da se bodo gostje le zlomili. Skupno so v zadnji četrtini prejeli 28 točk.

Poslušajte še športno zgodbo Francija Pavšerja mlajšega!

"Cela tekma se mi je zdela čudna"
"Igrali smo preslabo, premehko, prepočasi. Pričakoval sem, da bomo danes še dvignili raven naše igre. Moramo dobro analizirati srečanje in se učiti na napakah. Igrali smo doma in doma moramo zmagovati. Absolutno pa to ni bilo dovolj za zmago. Cela tekma se mi je zdela čudna. Ni bilo pravega boja. Začeli smo premehko in naredili preveč začetniških napak, tudi v obrambi. Oni so izkušeni, trdi, čvrsti, umazani. Takšna je grška košarka. Temu se nismo uspeli prilagoditi, čeprav smo igrali doma," je še dodal Zdovc.

Jure Zdovc po porazu proti Maroussiju
Maroussi Olimpiji v Tivoliju zadal poraz