Veselje Panathinaikosa ob osvojitvi naslova evropskega prvaka lani v Barceloni. Foto: Reuters
Veselje Panathinaikosa ob osvojitvi naslova evropskega prvaka lani v Barceloni. Foto: Reuters
Andrej Kirilenko
Prvo ime CSKA-ja je Andrej Kirilenko, ki po vrnitvi v Evropo znova igra odlično. Foto: Reuters
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je letos najboljši strelec in skakalec Barcelone v Evroligi. Foto: Sandi Fišer

Osvojitev novega naslova v Evroligi je za nas velika motivacija. Super občutek je osvojiti naslov, a vedno želiš uspeh ponoviti. Lani nam to ni uspelo in zato smo še toliko bolj veseli, da imamo novo priložnost. Ponosni smo, da smo del tega Final Foura.

Erazem Lorbek pred pričetkom zaključnega turnirja
Juan Carlos Navarro, Dimitris Diamantidis
Najboljša branilca v Evroligi Dimitris Diamantidis in Juan Carlos Navarro. Foto: EPA
Željko Obradović
Željko Obradović je s Panathinaikosom osvojil že pet evropskih naslovov. Evropski prvak je postal še s Partizanom, Joventutom in Realom. Foto: EPA
Dušan Ivković
Dušan Ivković je z uvrstitvijo na zaključni turnir znova dokazal svoje mojstrstvo. Foto: EPA

Na začetku sezone, ki so jo zaradi ustavitve vseh dejavnosti zaznamovale vrnitve nekaterih NBA-igralcev v Evropo, so za glavne favorite veljali CSKA, Barca in Pao, Olympiacos, ki je močno spremenil moštvo, pa je na stavnicah zasedel šele sedmo mesto, a Dušan Ivković je znova dokazal svoje mojstrstvo in rdeči iz Pireja bodo naskakovali drugi naslov prvaka. Prvega so leta 1997, ko so v polfinalu izločili Olimpijo, osvojili prav pod taktirko legendarnega Dude. V dvorani Sinan Erdem, ki sprejme 16. 000 košarkarskih navdušencev in je pred dvema letoma gostila zaključne boje svetovnega prvenstva, se bosta najprej ob 17.00 pomerila CSKA in Pao, tri ure kasneje pa še Barca ter Olympiacos. Finale bo v nedeljo ob 20.00.

Največje turško mesto je pred natanko 20 leti že gostilo zaključni turnir najboljših evropskih ekip. Tedaj so se pomerili v dvorani Abdija Ipekčija, ki sprejme dobrih 11.000 gledalcev. Na Final Four so se uvrstili milanska Olimpia, madridski Estudiantes, badalonski Joventut in beograjski Partizan. Črno-beli so pod taktirko Željka Obradovića prvič postali evropski prvaki. Za zmago nad Joventutom je legendarno trojko s sireno za 71:70 dosegel Saša Đorđević, ki je bil s 23 točkami za Predragom Danilovićem (25) drugi strelec finala. Harold Presley jih je pri Kataloncih dosegel 20.
"Rdeča armada" sestavila izjemno zasedbo
CSKA je po imenih sodeč morda sestavil celo najboljšo ekipo v Evroligi. Pred sezono se je v "rdečo armado" vrnil najboljši ruski košarkar Andrej Kirileno, ki je takoj navdušil in bil izbran za najboljšega obrambnega igralca Evrolige. Varovanci Jonasa Kazlauskasa so dobili vse tekme v skupinskem delu, nato serijo neporaženosti podaljšali celo na 13, za tem so klonili pred Galatasarayem, v četrtfinalu pa jih je enkrat premagal še Bilbao. Igro odlično vodi srbski organizator igre Miloš Teodosić, pod košem kraljuje njegov rojak Nenad Krstić, odličen je vsestranski Viktor Hrjapa, izjemno konkurenco na krilu še zaostruje Ramunas Šišakuskas, dobro pa letos igra tudi Aleksej Šved.
Moskovčani lovijo že sedmi naslov evropskega prvaka. Devetič v zadnjih desetih letih so se uvrstili med najboljše štiri. V tej sezoni so že osvojili regionalno VTB ligo. "Po dolgih letih je lepo biti znova na Final Fouru. Tu sodelujejo štiri najboljše ekipe v Evropi. Upam, da lahko posežemo po naslovu. Prepričan sem, da bodo moji varovanci dali od sebe vse, da dejansko osvojimo to lovoriko," je pred turnirjem povedal Kazluaskas, ki je evropski prvak postal že z Žalgirisom leta 1999.
Najboljši strelec: Nenad Krstić (14,7)
Najboljši skakalec: Andrej Kirileno (7,2)
Najboljši podajalec: Miloš Teodosić (5,2)

Ubraniti naslov bo izjemno težko
Panathinaikos je lani presenetil najprej v četrtfinalu, ko je izločil prvega favorita Barco, nato pa še na zaključnem turnirju, ko je odlično igral v dvorani Palau Sant Jordi in osvojil šesti naslov evropskega prvaka. Prav po zaslugi izjemnega Obradovića, ki je že osemkrat postal evropski prvak, je Pao tudi letos med favoriti tekmovanja. V skupinskem delu je klonil trikrat, nato še dvakrat v Top 16, za tem pa odigral epski četrtfinale z Maccabijem. Na odločilni peti tekmi so v Oaki gostitelji slavili s 86:85.

Prvo ime zelene Obradovićeve vojske je Dimitris Diamantidis. Odlični grški branilec je bil tudi najbolj zaslužen za zmago na peti tekmi nad Maccabijem. Pod košem je glavno orožje Mike Batiste, dobro igrajo tudi Steven Smith, Romain Sato, Nick Calathes, Kostas Kaimakoglu in Ian Vougioukas. V odločilnih trenutkih Obradović zaupa tudi Šarunasu Jasikevičiusu. Obradović napoveduje odličen turnir: "Prepričan sem, da bomo spremljali izjemen Final Four, saj so se v Carigrad uvrstile same vrhunske ekipe. Panathinaikos bo naredil vse, da ponovi lanski uspeh."
Najboljši strelec: Dimitris Diamantidis (11,3)
Najboljši skakalec: Mike Batiste (5)
Najboljši podajalec: Dimitris Diamantidis (4,9)

Zaceliti lanske rane
Barcelona, ki je pred sezono na stavnicah veljala za prvega favorita, je po lanskem razočaranju, ko je gostila Final Four, a izpadla že v četrtfinalu, še toliko bolj motivirana. V prvem delu sezone je prvi zvezdnik in MVP minulega Eurobasketa Juan Carlos Navarro imel precej težav s poškodbami, a v zadnjem času "La Bomba" že prihaja v pravo formo. Težave s poškodbo pa naj bi se prav pred turnirjem znova pojavile. V Evroligi je letos Barca izgubila le eno srečanje v skupinskem delu. V četrtfinalu je zlahka odpravila Unics. Prvi strelec moštva je slovenski krilni center Erazem Lorbek, le nekaj manj v povprečju na tekmo dosega izjemni Navarro. Katalonski ostrostrelec je bil med najbolj zaslužnimi za oba evropska naslova Barce do zdaj.
Igro uspešno vodi Brazilec Marcelinho Huertas, močni orožji pa sta še Američana Chuck Eidson in Pete Mickeal. Pascual verjame v Barcino napredovanje v finale: "Veseli smo, da smo se uvrstili v Carigradu. Dolga pot je za nami. Igrali smo veliko tekem, da smo se uvristil na Final Four. Proti Olympiacosu nas čaka težko delo, a se zavedamo, da imamo možnosti za zmago. Imajo izkušenega trenerja in igralce, a vemo, kje so naše prednosti."
Najboljši strelec: Erazem Lorbek (13,8)
Najboljši skakalec: Erazem Lorbek (4,9)
Najboljši podajalec: Marcelinho Huertas (4,6)
Že z uvrstitvijo izpolnili cilj
Olympiacos je v zadnjih letih veddno znova ogromno denarja vložil v ekipo, a pravega rezultata ni bilo. Pred letošnjo sezono pa so se tudi v Pireju znašli v finančnih težavah in tako je večina zvezdnikov zapustila dvorano Miru in prijateljstva. Ivkovićeva vrsta je slabo začela sezono v Evroligi. Skozi šivankino uho se je s tremi zmagami v zadnjih treh krogih šele prebila v Top 16, kjer je morala dvakrat premoč priznati CSKA-ju in enkrat Galatasarayu. Nato so Pirejčani s 3:1 v zmagah izločili favorizirano Sieno.
Ekipa je sestavljena okrog prvega strelca in podajalca moštva Vassilisa Spanoulisa. V napadu sta močni orožji tudi Georgios Printezis in Kyle Hines, svoje pa dodajata še Pero Antić in Martynas Gecevičius. "Čestital bi Evroligi za odlično sezono. Vsem bi pred začetkom Final Foura zaželel vso srečo. Za nas je velika čast, da smo tu v Carigradu. Od sebe bomo morali dati vse najboljše. Čaka nas izjemna Barcelona, ki ima veliko izkušenj. Pričakujem odlično tekmo," je dejal Ivković.
Najboljši strelec: Vassilis Spanoulis (16,5)
Najboljši skakalec: Richard Dorsey (5,7)
Najboljši podajalec: Vassilis Spanoulis (3,9)

ZAKLJUČNI TURNIR, Carigrad
Polfinale, petek ob 17.00:

CSKA MOSKVA - PANATHINAIKOS

Ob 20.00:
OLYMPIACOS - BARCELONA

Finale bo v nedeljo ob 20.00, tekma za 3. mesto pa ob 17.00.

Osvojitev novega naslova v Evroligi je za nas velika motivacija. Super občutek je osvojiti naslov, a vedno želiš uspeh ponoviti. Lani nam to ni uspelo in zato smo še toliko bolj veseli, da imamo novo priložnost. Ponosni smo, da smo del tega Final Foura.

Erazem Lorbek pred pričetkom zaključnega turnirja