Jure Zdovc je Slovenijo na Poljskem popeljal do 4. mesta, kar je najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Jure Zdovc je Slovenijo na Poljskem popeljal do 4. mesta, kar je najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Memi Bečirovič
Memija Bečiroviča omenjajo kot najverjetnejšega naslednika Jureta Zdovca. Foto: KZS
Jure Zdovc
Zdovc: Delo je bil preveč stresno. Foto: Reuters
Matej Avanzo
Matej Avanzo: Pogovori s kandidati za naslednika Jureta Zdovca še potekajo. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

"Enostavno je neodgovorno voditi oba tako velika projekta in glede na to, da si kruh služim pri Unionu Olimpiji, imam obveznosti do nje. Vodenje reprezentance je bila izkušnja, za katero ne bi mogel reči, ali je bila uspešna ali ne, a dejstvo je, da cilja nismo izpolnili. Veseli me, da so ti igralci pokazali velik karakter, hrabrost in borbenost, zaradi česar smo prišli do te zgodovinske uvrstitve, na žalost pa so nam poškodbe preprečile, da bi prišli do medalje," je povedal Zdovc.

Odločitev padla že po Eurobasketu
Zdovc, ki je Slovenijo na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem popeljal do 4. mesta, je svojo odločitev nakazal že takoj po koncu Eurobasketa. "To je velik stres, ki ga ne privoščim nikomur. Morda sem si tudi sam kriv, saj sem si zadal tako visok cilj, a če nimaš visokega cilja, ne moreš priti niti blizu. V tem trenutku ne želim biti več selektor. Že nekaj časa poudarjam, da je nemogoče, da bi deloval tako v klubu kot v reprezentanci," je septembra govoril Zdovc. Očitno dane besede ni prelomil.

Bečirovič, Mahorič ali Filipovski?
Kdo bo Zdovčev naslednik? "Zagotovo bo Slovenec," pravijo na Košarkarski zvezi Slovenije, ki se Zdovcu zahvaljuje za opravljeno veliko delo v preteklem letu. Izbor lahko oklestimo na tri imena. Največkrat se v javnosti omenja Memi Bečirovič, ki trenutno deluje pri belgijskem Ostendeju. 48-letni strokovnjak naj bi bil najverjetnejša zamenjava Zdovca. Potem je tu še Tomo Mahorič, dozdajšnji Juretov pomočnik in strateg, ki se lahko pohvali z osvojitvijo Pokala Uleb. Ne smemo pozabiti Saša Filipovskega, ki je uspešno deloval na Poljskem, zdaj pa se je dobro znašel tudi v Rusiji.

Memi Bečirovič je svojo trenersko kariero začel pri Braniku, nadaljeval pa v Rogli in Elektri. Sedel je tudi na klopi italijanskega Riminija, "ime" pa si je ustvaril pri domžalskem Heliosu, s katerim je leta 2007 osvojil naslov državnega prvaka in slovenski pokal. Junija 2007 je postal trener Uniona Olimpije, kjer pa je zdržal manj kot pol leta. Po veliki evroligaški zmagi nad moskovskim CSKA-jem je sledil niz porazov, ki so temeljito načeli njegov stolček. Odstopil je prve dni leta 2008. Pot ga je nato vodila v Ukrajino k Azovmašu, letos pa je prevzel Ostende, ki je v belgijskem prvenstvu s 50-odstotnim izkupičkom na 5. mestu.

Vse bo znano do božiča
Ime novega trenerja bo mogoče znano že ta teden, najpozneje pa do božiča, kar je potrdil tudi vodja reprezentanc Matej Avanzo: "Cilj vodstva KZS-ja in izbrane vrste je bil, da Zdovca zadržimo na mestu selektorja, kar pa se je ob dejstvu, da Jure pravi, da dveh tako zahtevnih in psihično obremenjujočih projektov, kakršna sta reprezentanca in Union Olimpija, enostavno ne zmore voditi naenkrat, izkazalo za neizvedljivo. Zdaj je čas, da obrnemo nov list in nadaljujemo slovensko košarkarsko pravljico tudi na svetovnem prvenstvu 2010 v Turčiji in evropskem prvenstvu 2011 v Litvi, ta ciklus pa zaokrožimo s prebojem na olimpijske igre, ki jih bo leta 2012 gostil London. S kandidati za mesto novega selektorja se že pogovarjamo, kdo bo prevzel slovensko košarkarsko reprezentanco, pa bomo še pred božičem razglasili na novinarski konferenci."

Do zdaj sedem selektorjev
Slovensko reprezentanco so poleg Zdovca do zdaj vodili Janez Drvarič, Zmago Sagadin (dvakrat), Andrej Urlep, Boris Zrinski, Slobodan Subotić in Aleš Pipan.