V zadnjem krogu Lige ABA bi se morali v Novem mestu pomeriti Krka in Cedevita Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
V zadnjem krogu Lige ABA bi se morali v Novem mestu pomeriti Krka in Cedevita Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com

Kot se navaja v sporočilu za javnost, so sodelujoči na sestanku analizirali trenutni položaj ob izbruhu pandemije novega koronavirusa, a kakšnih drastičnih odločitev niso predlagali, saj tega razmere še ne dovoljujejo. "V izredno konstruktivnem ozračju, ob upoštevanju vseh relevantnih faktorjev, so se klubi strinjali, da je treba najti možnost, da bi se sezona, ko bodo to dovoljevale razmere, končala na igrišču, a bo treba upoštevati vse ocene zdravstvenih in državnih organov," so sporočili iz regionalnega tekmovanja, ki si želi ligo končati po prvotnem in že obstoječem formatu.

Če to ne bo mogoče, bodo analizirali vse morebitne predloge za modifikacijo tekmovanja in jih na skupščini sprejeli ali zavrgli. Še naprej bodo spremljali položaj, vsi pa so se strinjali, da mora biti zdravje na prvem mestu in da morajo klubi aktivno nadaljevati boj z novim koronavirusom.

Črnogorski center Marko Simonović, ki je letos kot posojeni igralec Cedevite Olimpije, kjer je preživel lansko sezono, zelo dobro igral za Mego Bemax, se je prijavil na nabor Lige NBA. Lani je od zmajev kot 19. San Antonio izbral Luko Šamanića, pred dvema letoma pa je Washington kot 44. izbral Jusufa Sanona.

Direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec, ki je od slovenske trojice še v igri za preboj med najboljše štiri, je znova poudaril, da je usoda Lige ABA odvisna tudi od odločitve vodstva Evrolige, saj se jadranska moštva borijo za mesto v najmočnejšem klubskem tekmovanju na celini: "Kot ves čas poudarjamo v zadnjih dneh, je zdravje vseh sodelujočih v Ligi ABA na prvem mestu. Dokler ne bodo vzpostavljene možnosti za igranje v vseh državah, sodelujočih v regionalnem tekmovanju, in dokler možnosti ne bodo enake za vse, ne moremo govoriti o nadaljevanju lige. Prav tako moramo počakati, kakšno odločitev o nadaljevanju tekmovanja bo sprejelo vodstvo Evrolige. To je podalo informacijo, da bodo v maju poskušali najti rešitev za nadaljevanje tekmovanja, če bodo to seveda zdravstveni pogoji dovoljevali. Zatem se bo tudi v Ligi ABA odločalo, ali se bo tekmovanje nadaljevalo. Imamo dovolj časa, da najdemo način, kako sezono končati – in tisto, kar je najpomembneje, je to, da si vsi klubi želijo, da se tekmovanje konča na igrišču."

Sorodna novica Občutki ob prihodu v reprezentanco enaki kot na prvi šolski dan

Liga ABA se je po razglasitvi epidemije prekinila. Vsi tujci so odšli domov. Medtem ko pri Krki in Kopru Primorski še v miru čakajo odločitev Lige ABA, pa so v Ljubljani že zelo dejavni pri načrtovanju naslednje sezone. Prekinili so sodelovanje s peterico košarkarjev – štirimi tujci, od katerih so nedvomno zmaji pričakovali več, Maikom Zirbesom, Filipom Krušlinom, Andrijo Stipanovićem in Dominicom Artisom, ter slovenskim organizatorjem igre Domnom Bratožem, ki resne priložnosti v Stožicah ni dočakal. Misli so usmerjene tudi k sestavi moštva za naslednjo sezono. Na radarju Olimpije se je znašel Jordan Morgan, ki je v Ljubljani že preživel eno sezono, zadnji dve pa je uspešno igral v Turčiji. Po poročanju tamkajšnjih medijev je vodstvo ljubljanskega kluba že konkretno stopilo v stik z agentom naturaliziranega reprezentanta.

Klubi so proti širitvi na 14

Ekipa
ZPRToč.
Partizan2117421638
Budućnost2115619636
Crvena Zvezda2114719635
Mornar211382034
Cedevita Olimpija211385034
Koper Primorska21129-4733
FMP2110113831
Igokea21714-10928
Cibona21714-12828
Krka21615-17927
Mega Bemax21615-13927
Zadar21615-11427

Portal Nova.rs medtem poroča, da sta imela na videokonferenci verbalni spopad predsednik Budućnosti Dragan Bokan in prvi mož Partizana Ostoja Mijailović. Bokan je namreč dejal, da želi beograjski klub jadranski naslov doseči za zeleno mizo, Budućnost pa je medtem predlagala, da se sezona konča s sklepnim turnirjem četverice v Podgorici. Partizan je trenutno v Ligi ABA v vodstvu, Budućnost pa je druga. Svojo računico ima tudi tretja Crvena zvezda, aktualni prvak in udeleženec letošnje Evrolige.

Cilj trojice je nastop v najelitnejšem evropskem tekmovanju. Partizan je še vedno v igri tudi v Evropskem pokalu, kjer spada v krog favoritov za končno slavje, kar prinaša vstopnico za Evroligo, Budućnosti pa edino možnost predstavlja osvojitev jadranske lige. Termin naslednjega sestanka ni znan, čakajo pa klubi smernice Evrolige. Hkrati so pri Nova.rs zapisali, da je večina klubov tudi proti širitvi z 12 na 14, kar bi se zgodilo, če bi med elito napredovala najboljša dva iz Lige ABA 2, nobeden pa ne bi izpadel.