Jaka Blažič je bil na prvi tekmi edini razigrani košarkar Cedevite Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Jaka Blažič je bil na prvi tekmi edini razigrani košarkar Cedevite Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Zmaji so s prebojem med štiri izpolnili zadani cilj pred sezono. V prvi polovici so imeli sicer ogromno težav, od novega leta dalje pa so celo najboljša ekipa regije. Redni del so končali na četrtem mestu in se na začetku končnice za mesto v polfinalu pomerili z Igokeo. Po dveh zmagah so prišli do velikega spopada z Zvezdo, ki brani naslov, je prvi favoriti in je bila z le dvema porazoma tudi najboljša ekipa rednega dela.

Prenos tekme Cedevita Olimpija – Crvena zvezda v ponedeljek od 18.20 dalje na TV SLO 2 in MMC-ju.

Beograjčani v tej sezoni v regionalnem tekmovanju na domačem parketu še niso klonili. Že štiri leta pa na svojem terenu niso izgubili obračuna jadranske končnice. Tako je bilo tudi po četrtkovem srečanju v Pionirju, ki so ga dobili s 93:82. Zvezda je sicer odigrala prvo tekmo po treh tednih, izguba tekmovalnega ritma pa se ji ni poznala. Odlično se je pripravila na ljubljanske tekmece, zaustavila njihovo značilno igro, z izjemo Jake Blažiča vse nosilce igre omejila ter jim vsilila svoj ritem, in sveža ter polna motiva zanesljivo opravila prvo polovico poti proti sedmemu zaporednemu finalu Lige ABA.

Sorodna novica Zmaji "premehki", da bi lahko v Beogradu premagali Crveno zvezdo

Tudi za dvoboj v Stožicah, kjer se obeta izvrstno vzdušje, saj je zeleni ring že nekaj časa razprodan, počasi pa se polni tudi zgornji, so imeli rdeče-beli precej več počitka. V Ljubljano so prišli v soboto dopoldne, medtem ko je morala Cedevita Olimpija zvečer odigrati prvo tekmo finala Lige Nova KBM proti Rogaški, ki jo je sicer suvereno dobila. Toda manj kot 48 ur po dvoboju v Beogradu in manj kot 48 ur pred ključnim dvobojem z Zvezdo je namesto počitka in pripravo na srbskega evroligaša morala opraviti nalogo v slovenskem prvenstvu.

Rogaška sicer ni bila kos favoriziranim državnim prvakom, a je poudarila slabost zmajev, ki jim je težave delala v prvi polovici sezone, ko so bili rezultati bistveno slabši kot od februarske renesanse dalje. Gostje so v Tivoliju zbrali kar 16 napadalnih skokov, po katerih so dali 24 točk. Ljubljančani so jih imeli le pet, iz t. i. drugih priložnosti pa so zmogli le dve točki. To sicer ob veliki kakovostni razliki med ekipama ni vplivalo na rezultat, toda tako slabo zapiranje pod obročem pa Zvezda zna kaznovati.

Prvi letošnji dvoboj v Stožicah je po nekaj sumljivih sodniških odločitvah v zaključku obračuna dobila Crvena zvezda s 83:82. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi letošnji dvoboj v Stožicah je po nekaj sumljivih sodniških odločitvah v zaključku obračuna dobila Crvena zvezda s 83:82. Foto: www.alesfevzer.com

In tudi je v četrtek v dvorani Aleksandra Nikolića, ko je bilo sicer razmerje v ofenzivnih skokih 13:10 (skupen skok 38:28), a v tretji četrtini, ko so varovanci Dejana Radonjića pobegnili tekmecu in naredili odločilen korak k zmagi, so Beograjčani v napadu ujeli osem odbitih žog. "Zvezda je visoka, močna, fizična in je seveda proti njej težje zapirati kot proti drugim ekipam. Mi nismo bili pravi oziroma kakršni bi morali biti in kot smo igrali v zadnjem času. Imamo dovolj rezerv in sem pozitiven za ponedeljkovo tekmo," je povedal Jurica Golemac, ki ni bil zadovoljen z obrambno predstavo svojih varovancev.

"Na prvi tekmi nas niso presenetili. Bili so agresivni, mi pa smo hitro imeli težave z osebnimi napakami. Potem je težko igrati. Oni so imeli veliko energije in bili intenzivni. Zadevali niso tako, kot znajo, saj niso bili v tekmovalnem ritmu, so pa veliko rotirali in s tem držali visok ritem tekme. Ko smo mi malce padli, so pobegnili in ni se nam uspelo vrniti," je prvo tekmo opisal ljubljanski trener in še dodal: "Skok in igra ena na ena sta bila odločilna. Najbolj šolske stvari. Če hočeš igrati proti njim, jih moraš bolje pokriti ena na ena. Nekaj žog se je tako odbilo, a mi nismo imeli prave energije in želje, nismo imeli krvi v očeh … V ponedeljek pričakujem več energije, ki jo bomo dobili od publike. To potrebujemo, saj se vidi, da malce fizično padamo."


Polfinale, druga tekma, ponedeljek ob 18.30:
CEDEVITA OLIMPIJA – CRVENA ZVEZDA 0:1
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na dve zmagi. Morebitna tretja tekma bo v petek v Beogradu.