Jurica Golemac si je močno v moštvu želel Mangoka Mathianga, toda avstralski center je po težki poškodbi izgubil vso lansko sezono, sanacija pa še ni končana. Po prekinitvi pogodbe je Cedevita Olimpija našla v Zachu Augustu odlično zamenjavo. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac si je močno v moštvu želel Mangoka Mathianga, toda avstralski center je po težki poškodbi izgubil vso lansko sezono, sanacija pa še ni končana. Po prekinitvi pogodbe je Cedevita Olimpija našla v Zachu Augustu odlično zamenjavo. Foto: www.alesfevzer.com

Tako kot lani sta moštvi sezono odprli s superpokalnim dvobojem in medsebojnim obračunom na začetku jadranskega tekmovanja. Tudi letos so bili obakrat boljši Ljubljančani, ki pa so tokrat zdaj že večne domače tekmece ugnali s kar 88:56. Krka je korak držala le v prvi četrtini. Po nekoliko zadržanem začetku gostiteljev je v četrti minuti v Stožicah povedla z 10:3, a že dve minuti pozneje je bilo 12:12. Ko se je Olimpiji odprlo v napadu, hkrati pa je dobro zaigrala tudi v obrambi, je razlika ekspresno rasla. Tik pred koncem tretje četrtine je celo dosegla še enkrat več točk od nasprotnika, ko je bilo 68:33, kar je bila tudi najvišja prednost na tekmi.

Razliko so domači košarkarji začeli eksponentno poviševati v drugi četrtini. Predtem so v prvih desetih minutah zgrešili vseh šest metov za tri, nato pa je Marcus Keene zadel dve trojki zapored in prednost je bila dvomestna. Krka se zatem ni več vrnila v igro. Ameriški organizator igre je drugo četrtino sicer odprl z lepo podajo Jackieju Carmichaelu za atraktiven "alley-oop". Ljubljančani so poskrbeli še za nekaj domiselnih potez. Podobno akcijo sta ob koncu izpeljala tudi Luka Rupnik in Luka Ščuka, pred tem pa je Keene za izjemen "alley-oop" v protinapadu asistiral še Zachu Augustu, ki je zabil prek Roka Stipčevića.

Prava energija v ljubljanski obrambi

Če je bil Keene, ki je bil pripeljan kot zamenjava za lani odličnega Kendricka Perryja, na prvih tekmah še nekoliko zadržan, pa je tokrat dokazal, da gre res za izvrstnega strelca (17 točk), bil je zelo soliden tudi obrambno, obenem pa je zbral še šest podaj. "Ker je začel na klopi, mogoče ni bil takoj na začetku tako obremenjen. Hkrati Luka Rupnik igra na začetku sezone odlično, prav tako odlično tudi trenira in ni bila težka odločitev, da bo on začel tekmo. Sicer pa sploh ni pomembno, kdo začne, saj imamo to sezono res dolgo klop. Morda je bil kdo skeptičen glede Marcusa, ko je imel nekaj slabših tekem. Je mlad igralec, v katerega vsi verjamemo. Takšni igralci potrebujejo samozavest," je povedal Jurica Golemac.

Marcus Keene je bil s 17 točkami prvi strelec tekme. Dvomestno število točk sta dosegla še 15 Zach Auguste in 12 Jacob Pullen. Foto: www.alesfevzer.com
Marcus Keene je bil s 17 točkami prvi strelec tekme. Dvomestno število točk sta dosegla še 15 Zach Auguste in 12 Jacob Pullen. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski trener je bil razumljivo zadovoljen s predstavo svojih varovancev, ki so suvereno vstopili v novo sezono. Stoženska ekipa postaja vse boljša, saj ima dovolj časa za treninge. Tako je bil viden napredek že v primerjavi s superpokalnim srečanjem, še tri tedne pa bo imela z Ligo ABA le eno tekmo na teden. Zatem se torej v drugi polovici oktobra začne naporen urnik, ko bo startal tudi Evropski pokal: "Takšen ritem nam odgovarja, saj imamo dovolj časa za treninge in analize. Seveda nam manjkajo tekme in to se je tudi videlo na začetku, ko smo bili malce v krču. Nismo igrali veliko tekem in to je potem normalno. Toda stvari moramo postaviti na svoje mesto in osvojiti principe v obrambi. Fantje se morajo dobro spoznati. To ne gre čez tekme, oziroma je veliko lažje s treningi. Vsak trening snemamo in ga potem analiziramo."

"V obrambi smo imeli pravo energijo. Pomembno je, da smo dobro brali individualne karakteristike. Na superpokalni tekmi ni bilo tako. Hkrati so se igralci med sabo še bolje spoznali. Moram biti zadovoljen. Krka je bila brez nekaterih igralcev in ni zdržala ritma. Manjkala sta dva pomembna visoka košarkarja in to ni prava slika Krke, ki bo v nadaljevanju sezone zagotovo boljša," je dodal prvi mož Olimpijine stroke.

Sreča Olimpije, da je bil Auguste še prost

Državni prvaki so bili boljši v vseh elementih igre. Čeprav so gostje v napadu ujeli 11 odbitih žog, je skok pripadel Ljubljančanom, ki so ob tem zbrali še enkrat več podaj, obenem izgubili še enkrat manj žog – po protinapadih je Olimpija dala 15 točk več – in potrdili, da so preprosto kakovostnejša ekipa od novomeške. Pokalnim prvakom se je močno poznala odsotnost treh košarkarjev – Marka Arapovića, Jana Kosija in Jureta Špana. Predvsem pod obročem brez prvih dveh niso mogli konkurirati močni Olimpijini zasedbi, ki je v raketi dosegla kar 46 točk, Krka pa le 22. Tako kot na superpokalu je bil statistično najboljši posameznik Auguste, ki je ob stoodstotnem metu iz igre prispeval 15 točk, srečanje pa končal z indeksom 25.

"Imeli smo srečo v nesreči, da je bil po odhodu Mangoka Mathianga še na trgu. O njem smo razmišljali že prej, ko smo dobili neke informacije, da poškodba Mathianga še ni sanirana. Zach je vedel za naš interes. Na začetku poletja je bila cena tudi precej višja. Ko ni imel kluba, je bil zainteresiran za prihod. O nas je dobil dobre informacije. Srečni smo, da je prišel. Je še mlad igralec in zelo pozitivna oseba. Prišel je z družino in je maksimalno osredotočen na delo. Hoče biti redni evroligaški igralec. Zelo pomembno je, da imamo košarkarje, ki želijo priti na višjo raven," je o prvem Olimpijinem centru pristavil Golemac.

Novomeščani nemočni v Ljubljani

Lani je bilo glavno ljubljansko orožje met z razdalje, letos pa ima ekipa precej večjo širino in je bolj raznovrstna. V minuli sezoni so veliko izza črte metali tudi visoki košarkarji, letos pa takih centrov Olimpija nima, saj so v prvi vrsti pri sestavi ekipe gledali na obrambne karakteristike igralcev: "Ko se je poškodoval Mathiang, je bil Jarrod Jones lani eden redkih visokih igralcev, ki je bil še na trgu. Odločili smo se, da vzamemo štirico in ne petico. Letos imamo tri centre. V prvi vrsti smo gledali na obrambo. Dimec lahko odgovori na močne centre, Carmichael lahko prevzema vsakega igralca, Auguste pa je hiter in lahko hitro ustavlja na primer "pick and roll" nasprotnika. Napadalno imamo z Blažičem, Keenom in Pullenom dovolj orožij, da ne potrebujemo še visokih igralcev, ki bi metali z razdalje."

"To ni realna slika Krke"

Olimpija bo naslednjo tekmo igrala v nedeljo, ko bo gostovala v Čačku, Krko pa pred drugim krogom Lige ABA – v soboto v Novo mesto prihaja Mornar – čaka še začetek državnega prvenstva, saj se bo v torek pomerila z Zlatorogom. Po dobrem odporu na superpokalni tekmi vrsta Daliborja Damjanovića tokrat preprosto ni bila kos zmajem. Z dobro obrambo so gostitelji popolnoma odrezali Stipčevića, poznala se je odsotnost omenjene trojice in posledično skrajšana rotacija, Američana sta bila povsem razglašena in preprosto ni bilo igralca, ki bi potegnil ekipo za sabo. Zares razigranega posameznika dolenjska zasedba ni imela, zagotovo pa si najvišjo oceno od vseh Krkinih košarkarjev zasluži obetavni Andrej Stavrov.

Dalibor Damjanović je moral drugič v dobrem tednu čestitati Jurici Golemcu za zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Dalibor Damjanović je moral drugič v dobrem tednu čestitati Jurici Golemcu za zmago. Foto: www.alesfevzer.com

"V najavi pred tekmo sem dejal, da bo zelo težko, saj zadnji teden enostavno nismo mogli trenirati. Poleg poškodovanih Arapovića in Špana je čez noč zbolel še Kosi. Olimpija je pritisnila na "playmakerja" Stipčevića. S tem smo izgubili organizacijo igre. V prvi četrtini smo še nekaj odigrali, potem pa nismo imeli pravega ritma v napadu. Tudi v obrambi smo popustili. Imamo hendikep zaradi poškodb in zato na določenih položajih nimamo rotacije kakovostnih igralcev. Mislim, da to ni realna slika Krke. Treba bo veliko delati in upati, da se manjkajoči čim prej vrnejo, saj se brez treninga na tej ravni ne da delati. Ta teden smo naredili le en skupen trening, kar je za takšno ligo bistveno premalo," je dejal Damjanović.

Pomočnik slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića je dodal, da naj bi Špan začel naslednji teden s treningi brez kontakta. Arapović ima težave z mišico na nogi, naj bi bilo pa v naslednjem tednu podrobneje jasno, kaj je z njim in kdaj se bo lahko vrnil. "Ekipo imamo sestavljeno v okviru zmožnosti. Vsak igralec oziroma že pol igralca, če manjka, je veliko za naše moštvo. Imamo mlado ekipo, sestavljeno na novo in s sedmimi novimi igralci. Ne glede na rezultat te tekme potrebujemo čas, da stvari postavimo na pravo mesto. Potrebujemo treninge in upamo lahko le, da ostanemo zdravi," je zaključil Kranjčan na novomeški klopi.