Statistično je najboljši posameznik Lige ABA Filip Petrušev, sledita pa Jaka Blažič in Marko Simonović. Foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov
Statistično je najboljši posameznik Lige ABA Filip Petrušev, sledita pa Jaka Blažič in Marko Simonović. Foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Po uspešno končanem skupinskem delu Evropskega pokala bi morali biti zmaji zdaj v zgoščenem ritmu tekem Lige ABA. Razlog za natrpan urnik so preložene tekme, prav vse zaradi okužb tekmecev. Za nami je že polovica sezone jadranske lige, Olimpija pa je v 13. krogih na parket stopila le desetkrat. V torek naj bi bila na sporedu ena zaostala tekma, a je vmes znova posegel koronavirus, težave s katerim ima tudi Krka, ki bi morala biti tekmec zmajev v 14. krogu, toda virus je poskrbel tudi za preložitev tega dvoboja. Ljubljančani, ki so trenutno na lestvici s sedmimi zmagami in tremi porazi sedmi, bodo tako morali nadomestiti kar štiri tekme, v Ligi ABA pa jih, če ne bodo vmes vrinili kakšne preložene tekme, naslednji obračun čaka šele 23. januarja v Splitu, saj bodo vmes še en krog brez tekme, ko bi morali gostiti Primorsko. Sicer je prihajajoči konec tedna zaradi okužb Cibone prosta tudi Crvena zvezda, s katero mora ljubljanska zasedba prav tako še odigrati zaostalo srečanje.

Je pa za Olimpijo naporen teden s tremi tekmami. Leto 2020 je končala z zaporednima porazoma. Dolgo je bil edini neuspeh v Ligi ABA gostovanje v Beogradu pri Partizanu, nato je po skoraj letu dni prvič klonila na domačem parketu, ko je Stožice osvojil Mornar (8:93), zatem pa je morala znova premoč priznati v srbski prestolnici, kjer je bil boljši FMP (91:88). Medtem ko so košarkarji iz Bara z 11 zmagami in le dvema porazoma trenutno celo v vodstvu in spadajo v krog jadranskih favoritov, pa so panterji iz Železnika vpisali šele tretjo zmago. Poleg Ljubljančanov, ki merijo na prva štiri mesta, so bili boljši le še od odpisane Primorske in Borca, ki je pri dnu lestvice.

Preslaba obramba proti Mornarju in FMP-ju

Na dvoboju proti Mornarju je zmaje drago stal katastrofalen začetek tekme, kar je ekipa, ki ima toliko kakovostnih posameznikov, kot jih ima črnogorska zasedba, znala izkoristiti. Kar 33 točk so Ljubljančani prejeli v prvih desetih minutah, ko so se ob zaostanku za 18 znašli v že skoraj nerešljivem položaju. "Ko dopustiš, da nekdo tako začne tekmo, postane samozavesten in ga je težko ustaviti," je po srečanju poudaril Rion Brown, Jurica Golemac pa dodal: "Druga tekma, ki smo jo začeli s premalo energije in smo bolj razmišljali o napadu, namesto o obrambi. Tekmec je začel bolj energično in predvsem intenzivneje v obrambi, posledično pa se mu je odprlo v napadu. Ni nam ga uspelo ujeti. Prva četrtina je bila katastrofalna, smo pa potem pokazali, da se lahko kosamo z njimi."

Olimpija se je Mornarju povsem približala, se celo vrnila v igro, a ji ga ujeti ni uspelo. Nato se je odpravila na mini novoletno turnejo v Beograd, kjer je bila že teden pred obračunom z Mornarjem, a zaman, saj je bilo tedaj na dan tekme zaradi okužbe v moštvu rdeče-belih odpovedano srečanje z Zvezdo, ki pa je že dva dni pozneje v Evroligi gostovala v Sankt Peterburgu pri Zenitu. Pred koncem koledarskega leta je sledil dvoboj z FMP-jem, kjer tako kot proti Mornarju obramba ni bila na ustrezni ravni. Po besedah Golemca sta bili odločilni večji želja in agresivnost domačih igralcev, kar je nagnilo tehtnico na njihovo stran v končnici boja za dragocen par jadranskih točk. Zmaji so v Železniku lahkomiselno zapravili nekoliko višjo prednost, izgubili so skok, ko so zelo slabo zapirali pod obročem, in na drugi zaporedni tekmi dobili več kot 90 točk.

S psihološkega vidika zelo pomembna zmaga

V novo leto so vstopili v Beogradu, saj so v soboto gostovali še pri Megi. Z zmago 88:93 so poskrbeli, da se ni ponovil lanski scenarij zaporednih porazov, ki so močno pokvarili položaj na lestvici. Podobno kot proti FMP-ju so spodbudno začeli srečanje, a prednost hitro zapravili. Dokler niso odgovorili na agresivno domačo igro in bili enakovredni v skoku, so imeli težave. Ko so vzpostavili ravnotežje predvsem v boju za odbite žoge, je po zaslugi dobrega strelskega večera – skupaj z Zvezdo je Olimpija najboljša napadalna ekipa v ligi, glavno orožje pa je odličen met izza črte – naredila razliko, s katero je bila končnica dokaj mirna. Mega je sicer zelo dobro začela sezono, saj je bil to šele njen četrti poraz ob devetih zmagah in je nekoliko presenetljivo resen kandidat za končnico. Boj za prva štiri mesta bo ob strnjeni konkurenci in vseh nepredvidljivih situacijah, ki jih prinaša pandemija, neizprosen. Tekmeci Olimpije se še krepijo oziroma so napovedani prihodi novih igralcev, kot je v primeru Mornarja in Partizana, ki je s šestimi porazi korak za glavnimi tekmeci, a s kakovostno zasedbo še vedno zelo nevaren.

Olimpija mora odigrati še zaostale tekme z Zadrom, Zvezdo in Budućnostjo, preložen pa je tudi dvoboj s Krko. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija mora odigrati še zaostale tekme z Zadrom, Zvezdo in Budućnostjo, preložen pa je tudi dvoboj s Krko. Foto: www.alesfevzer.com

"Čestital bi fantom za zelo pomembno zmago, predvsem iz psihološkega vidika. Za nami je naporen ritem in dva poraza. Fantje so pokazali pravi značaj in željo po zmagovanju. Zavedati se moramo, da je Mega v vrhu lige, igra odlično in ima dva prihodnja NBA-igralca. Sedem dni so se pripravljali na nas. Ključ je bil v drugem polčasu, ko smo dvignili raven obrambe in bolje branili "pick and roll" igro. Odigrali smo bolj fizično in dobili obrambni skok, ki nam je v prvem delu delal težave," je bil po zmagi nad Mego zadovoljen Golemac, ki bo kmalu prebil eno leto na ljubljanski klopi. Konec januarja lani je zamenjal nekdanjega sodelavca in dobrega prijatelja Slavena Rimca. Pod njegovim vodstvom je Olimpija dobro začela Ligo ABA in bila po 13 krogih (lani je bilo v ligi 12 klubov, letos pa jih je 14) pri desetih zmagah in le treh porazih, a bila neuspešna v Evropskem pokalu. Leto 2019 je končala z dvema srečnima zmagama nad Mego in Cibono, nato pa je zelo slabo vstopila v novo leto, saj je klonila štirikrat zapored, od tega kar trikrat na domačem parketu in precej pokvarila stanje na jadranski lestvici.

Največ težav je Olimpija proti Megi imela z obema visokima mladeničema, ki sta skupaj z Jako Blažičem, najboljša posameznika regionalnega tekmovanja, Filipom Petruševom in Markom Simonovićem, ki je sicer uradno še vedno član zmajev, a je drugo sezono posojen Megi. 211 in 210 centimetrov visoka košarkarja veliko časa preživita skupaj na parketu, Ljubljančanom pa sta beograjska "twin towers" delala precej preglavic in izpostavila vrzel pod Olimpijinem obročem, kjer manjka zares kakovosten center, posameznik, kakršne imajo Ljubljančani na drugih položajih. Že vso sezono je največja težava prav tu, kjer bi moral kraljevati Mangok Mathiang. Prave zamenjave za nesrečno poškodovanega avstralskega orjaka ni. Mikael Hopkins ni klasična petica, a je po sili razmer nosilec na položaju centra, kjer korektno opravlja svojo nalogo, Ivan Marinković je v zelo skromni formi in na trenutke precej izgubljen, Žiga Dimec, ki se vrača po težavah, zaradi katerih je bil odsoten dalj časa, pa v tej sezoni praktično ni pokazal še nič konkretnega. Visokih dobrih slovenskih košarkarjev ni veliko, vseeno pa se glede na njune predstave postavlja vprašanje, ali sta zadnja dva dovolj kakovostna za tako visoko raven, kot jo zahteva boj za najvišja mesta v Ligi ABA in drugi del Evropskega pokala.

Okužbe s koronavirusom tudi pri Krki

Naslednji obračun bi morala torej Olimpija odigrati v torek, ko bi se v Tivoliju v prestavljenem dvoboju 5. kroga Lige ABA pomerila z Budućnostjo. Prvotno bi moral biti dvoboj 1. novembra, a je podgoriška zasedba na dan tekme sporočila, da zaradi naraščanja okužb v moštvu ne bo pripotovala v Slovenijo. Črnogorska ekipa je zadnji teden v svojih vrstah znova potrdila štiri okužbe, tako da je napovedani dvoboj še enkrat preložen. Sicer se bodo zmaji z Budućnostjo srečali tudi v Evropskem pokalu. Drugi del tekmovanja se začenja naslednji teden. Najprej bo Olimpija v sredo, 13. januarja, ob 18.30, gostovala v Bologni pri prvem favoritu skupine Virtusu, zatem v torek, 19. januarj,a v Ljubljano prihaja Budućnost (18.30), v sredo, 27. januarja, pa še Bourg, ki se je zadnji pridružil tej skupini. V francoskem moštvu igra nekdanji košarkar Olimpije in slovenske reprezentance Alen Omić.

Še pred nadaljevanjem evropske sezone bi morali Ljubljančani v soboto gostovati v Novem mestu, toda znova je vmes posegel virus. Najuspešnejša slovenska kluba sta se sicer dvakrat pomerila na začetku letošnje sezone. Superpokal v Kranju, na katerega je Krka vskočila namesto Primorske, so zmaji dobili 78:67, v uvodnem krogu Lige ABA pa slavili s 77:69. Po srečanju v Stožicah sta obe moštvi zaradi okužbe Alena Hodžića morali v desetdnevno karanteno. Zdaj je koronavirus vdrl v novomeško slačilnico, kjer so po prvi okužbi potrdili še štiri primere, zaradi česar je bila tudi preložena tekma 13. kroga Lige ABA, ko bi morala Krka gostiti FMP. Novomeščani so sicer v jadranski ligi odigrali 12 tekem, s petimi zmagami in sedmimi porazi pa so do zdaj dobro opravili svoje delo in zanesljivo izpolnjujejo začrtan cilj mirnega obstanka med regionalno elito.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

12. krog ABA: Budućnost–Krka 70:62

/

/

/

/

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

13. krog ABA: Mega–Olimpija 88:93

6. krog ABA: FMP–Olimpija 91:88

12. krog ABA: Olimpija–Mornar 88:93

31

29

34

17 (7/11 za dve, 0/3 za tri)

17 (2/4 za dve, 2/7 za tri)

24 (5/9 za dve, 3/8 za tri)

2

3

9

7

7

5

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

15. krog DP: Tamiš–Dynamic 104:103

10

5 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

2

0

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Minnesota–Denver 109:124

Denver–Phoenix 103:106

Sacramento–Denver 125:115

Denver-Houston 124:111

Denver–LA Clippers 108:121

Denver–Sacramento 122:124

/

/

/

4

/

/

/

/

/

0 (0/1 za dve)

/

/

/

/

/

0

/

/

/

/

/

0

/

/

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

13. krog ABA: Mega–Olimpija 88:93

6. krog ABA: FMP–Olimpija 91:88

12. krog ABA: Olimpija–Mornar 88:93

9

/

/

4 (1/2 za dve)

/

/

0

/

/

0

/

/

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Chicago-Dallas 118:108

Dallas–Miami 93:83

Dallas–Charlotte 99:118

LA Clippers–Dallas 73:124

LA Lakers–Dallas 138:115

Phoenix–Dallas 106:102

/

36

24

26

34

36

/

27 (6/12 za dve, 3/10 za tri)

12 (4/5 za dve, 0/5 za tri)

24 (8/13 za dve, 0/5 za tri)

27 (7/14 za dve, 2/5 za tri)

32 (11/20 za dve, 0/6 za tri)

/

15

2

9

4

8

/

7

5

8

7

5

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Dallas–Miami 93:83

Miami–Milwaukee 119:108

Miami–Milwaukee 97:114

Miami–New Orleans 111:98

Orlando–Miami 113:107

29

27

10

27

26

10 (3/5 za dve, 0/6 za tri)

26 (5/10 za dve, 4/7 za tri)

2 (1/2 za dve)

18 (6/7 za dve, 0/4 za tri)

20 (7/9 za dve, 1/4 za tri)

5

5

0

2

4

7

2

1

9

7

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

18. krog DP: Bask.–Andorra 84:67

17. krog EL: Baskonia–Valencia 71:70

16. krog DP: Zaragoza–Bask. 89:92

15

7

13

0 (0/3 za tri)

0 (0/1 za tri)

3 (1/1 za dve, 0/1 za tri)

1

0

0

0

0

1

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

15. krog DP: Tamiš–Dynamic 104:103

41

17 (3/7 za dve, 2/8 za tri)

5

3

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

13. krog ABA: Mega–Olimpija 88:93

6. krog ABA: FMP-Olimpija 91:88

12. krog ABA: Olimpija–Mornar 88:93

12

15

13

0 (0/1 za dve, 0/2 za tri)

2 (0/3 za tri)

0 (0/1 za tri)

1

0

0

0

0

0

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

/

/

/

/

/

Jan Kosi (Krka)

12. krog ABA: Budućnost–Krka 70:62

4

0 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

0

0

Luka Lapornik (Krka)

12. krog ABA: Budućnost–Krka 70:62

34

6 (0/1 za dve, 2/4 za tri)

2

3

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

/

/

/

/

/

Jurij Macura (FMP/SRB)

/

/

/

/

/

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

6. krog DP: Podčetrtek–Helios 76:73

13. krog DP: Šentjur–Helios 71:87

/

17

/

6 (0/1 za dve)

/

2

/

2

Blaž Mesiček (Split/HRV)

13. krog ABA: Split–Partizan 74:86

15. krog DP: Alkar–Split 69:92

12. krog ABA: Borac-Split 90:69

30

27

25

16 (1/3 za dve, 2/5 za tri)

13 (0/2 za dve, 3/5 za tri)

16 (4/5 za dve, 1/3 za tri)

3

3

4

3

7

0

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

VTB: Unics–Avtodor 94:65

VTB: Unics–CSKA 76:83

21

26

2 (1/6 za dve)

3 (1/5 za dve)

3

1

1

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

13. krog ABA: Mega–Olimpija 88:93

6. krog ABA: FMP–Olimpija 91:88

12. krog ABA: Olimpija–Mornar 88:93

24

17

23

3 (1/1 za tri)

11 (0/1 za dve, 3/5 za tri)

5 (1/2 za tri)

2

3

3

1

0

0

Aleksej Nikolić (Partizan/SRB)

poškodovan

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

7. krog EC: Joventut–Bourg 90:75

15. krog DP: Dijon–Bourg 80:71

37

18

10 (5/9 za dve)

6 (2/5 za dve, 0/1 za tri)

7

9

2

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

18. krog DP: V.-Gran Canaria 101:85

17. krog EL: Baskonia–Valencia 71:70

16. krog DP: Val.-Gipuzkoa 101:75

20

22

16

14 (4/6 za dve, 2/5 za tri)

10 (1/1 za dve, 2/6 z tri)

12 (4/6 za dve, 1/3 za tri)

1

0

3

3

4

2

Matic Rebec (Rouen Metropole/FRA, 2. liga)

/

/

/

/

/

Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

13. krog ABA: Mega–Olimpija 88:93

12. krog ABA: Olimpija–Mornar 88:93

13

7

10 (1/1 za dve, 2/3 za tri)

4 (0/1 za tri)

0

0

4

0

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

18. krog DP: Fuen- Barcelona 67:83

16. krog DP: Betis–Fuen. 86:79

15

5

4 (2/4 za dve)

2 (1/1 za dve)

2

0

4

1

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

11. krog DP: Alba–Bayern 85:72

17. krog EL: Bayern–Barcelona 90:77

9. krog DP: Bayern–Bamberg 84:70

/

2

/

/

0

/

/

0

/

/

0

/

Miha Škedelj (Krka)

12. krog ABA: Budućnost–Krka 70:62

3

0 (0/1 za dve)

2

0

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

18. krog DP: Bilbao–Gipuzkoa 81:80

17. krog DP: Gip.–Manresa 71:78

16. krog DP: Valencia–Gip. 101:75

25

29

18

5 (0/1 za dve, 1/7 za tri)

13 (3/6 za dve, 2/5 za tri)

6 (0/2 za dve, 2/4 za tri)

1

1

1

2

2

1

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

14. krog DP: Treviso–Venezia 86:88

7. krog EC: Venezia–Partizan 59:79

13. krog DP: Fortitudo–Ven. 76:72

20

/

/

9 (4/6 za dve)

/

/

4

/

/

2

/

/