Alen Omić se je po šestih letih vrnil v Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić se je po šestih letih vrnil v Stožice. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so pred premorom doživeli dve blamaži. Nadigrala sta jih ABA-ligaša, najprej Budućnost za 31 v sklopu Evropskega pokala, potem pa v regionalnem tekmovanju še Mega za 29. Zmaji so nasploh zelo neprepričljivo začeli sezono, v jadranskem tekmovanju so zdaj pri petih zmagah in štirih porazih, po teh dveh polomih pa je vodstvo kluba napovedalo spremembe. Glede na stanje, v kakšnem se je ekipa znašla, je bilo pričakovati, da jih bo več, oziroma, da bo odšel še kdo. Namreč odšel je le Žiga Dimec, ki je sam izrazil željo, da zapusti Stožice, tako ali tako pa se v dresu zmajev ni naigral. Ljubljančani ostajajo s tremi klasičnimi centri, saj je prišel Alen Omić, ki naj bi rešil težave z Olimpijinim skokom, vajeti organizacije igre pa bo prevzel Yogi Ferrell, ki je menjava za Marcusa Keena.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju!

Tekmo med Cedevito Olimpijo in Zadrom, ki bo v nedeljo ob 12.00, boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Omić: Olimpija je moj drugi dom. Tu bi rad končal kariero.

"Pred nami je prva tekma po dveh tednih in po neuspešnem obdobju za nas. Napravili smo nekaj sprememb. Trenirali smo dobro, a brez reprezentantov in novega organizatorja igre. Nestrpno pričakujemo nedeljsko tekmo, da pokažemo in dokažemo, da podoba na zadnjih dveh tekmah ni bila naša prava. Pred nami ni lahka preizkušnja, saj je Zadar odlično vodena ekipa, igra zelo hitro in fizično košarko. Tekmecu se moramo čvrsto zoperstaviti in igrati trdo obrambo, če želimo teči in dosegati lahke koše, da pridobimo samozavest," je pred naslednjim obračunom dejal trener Olimpije Jurica Golemac, ki ga zatem z varovanci čaka izjemno zahteven tekmec v Evropskem pokalu, bolonjski Virtus, ki ima zvezdniško moštvo in sodi v najožji krog favoritov tega tekmovanja.

Zmaji so absolutni favoriti nedeljskega obračuna. Zadar je namreč zadnji, do zdaj pa je premagal le Borac. Trenutno je v nizu štirih porazov, vseeno pa Ljubljančani ostajajo previdni. "Zadar je zagotovo kakovostna ekipa. V regionalni ligi sicer nima dobrega izkupička zmag, smo pa prepričani, da bodo tekmeci naredili vse, da presenetijo. Po tekmovalnem premoru komaj čakamo, da se znova vse skupaj začne, in da pred domačimi navijači pokažemo svojo boljšo podobo," je prepričan slovenski reprezentant Luka Rupnik.

Krka je letos vse tri tekme v Ligi ABA dobila na domačem parketu. Foto: Krka/Drago Perko
Krka je letos vse tri tekme v Ligi ABA dobila na domačem parketu. Foto: Krka/Drago Perko

Krko v soboto čaka zahtevno gostovanje v Beogradu pri FMP-ju, ki je najprijetnejše presenečenje sezone. Košarkarji iz Železnika imajo namreč imeniten izkupiček sedmih zmag in dveh porazov, na lestvici pa zaostajajo le za srbskima velikanoma Crveno zvezdo in Partizanom, ki imata vsak po en poraz. FMP je klonil le na gostovanjih pri Budućnosti in Partizanu, letos pa je na kolena že spravil drugi slovenski klub, Olimpijo, ki jo je ugnal v Stožicah. Krka je izgubila zadnje tri tekme Lige ABA, na 12 medsebojnih tekmah pa je panterje premagala le dvakrat.

Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA           9  8 1 +131 17
PARTIZAN                9  8 1 +119 17
FMP                     9  7 2  +20 16
BUDUĆNOST               9  6 3  +44 15
CEDEVITA OLIMPIJA       9  5 4  +53 14
CIBONA                  9  5 4  +29 14
IGOKEA                  9  5 4  +11 14
BORAC                  10  4 6  -22 14
MEGA BASKET             9  4 5  +15 13
STUDENTSKI CENTAR DERBY 9  4 5  -66 13
KRKA                    9  3 6  -95 12
SPLIT                  10  2 8 -125 12
MORNAR                  9  2 7  -48 11
ZADAR                   9  1 8  -67 10

"FMP letos igra odlično, je trenutno tretji v ligi. Prenovili so moštvo, ampak so se zelo hitro uigrali, kar kažejo njihovi rezultati. Znajo igrati tako doma kot v gosteh. Tako so v zadnji tekmi v gosteh s Cibono pokazali, da so dobri tudi v obrambi, saj se je tekma končala z 69:66. So zelo dobri skakalci v napadu. Med nosilci njihove igre so organizator igre Bryce Jones, na dvojki je dober strelec Marko Radonjić, na položaju dve in tri je Garrett Nevels, ki je ob Jonesu zadnjo tekmo glede na statistiko odigral odlično. Na štirici je Nenad Nerandžić, ki lahko igra tudi na trojki, tu pa je tudi Danilo Tasić, ki je novinec v ABA ligi, a igra odlično in je dodana vrednost v njihovem moštvu. Na položaju centra je Ebuka Izundu, ki je zelo čvrst igralec in zelo dober atlet, tu pa je je še mladi Marko Pavičević. So tudi odlično vodeni in so prijetno presenečenje lige," je tekmeca opisal trener Novomeščanov Dalibor Damjanović.

Krka se je pred premorom okrepila z Adonisom Thomasom, ki se je za zdaj izkazal kot dober nakup, v moštvo pa se vrača Jure Špan, ki je pred gostovanjem v Srbiji povedal: "Zagotovo nas čaka zelo težka tekma, saj je FMP od samega začetka sezone v zelo dobri formi. Imajo nekaj odmevnih zmag. Igrajo zelo hitro in moderno košarko, trije tujci pa vlečejo njihov voz. So zelo neugodni za vsakega nasprotnika in vsi so imeli letos težave z njimi. Ampak, mi se jih ne smemo bati, vemo, da lahko igramo z marsikom. Končno se nam je postava nekoliko popolnila, tako da imamo svoje priložnosti v Beogradu. Med reprezentančnim premorom smo tisti, ki smo ostali v Novem mestu, dobro delali, podobno je tudi s fanti, ki so bili v reprezentanci. Pomembno je, da se čim prej uigramo in spet pokažemo tisto svojo značilno igro."


10. krog:
SPLIT – BORAC
66:80 (13:18, 16:13, 16:24, 21:25)

Sobota ob 17.00:
MORNAR – MEGA BASKET

Ob 19.00:
IGOKEA – PARTIZAN

Ob 21.00:
FMP – KRKA

Nedelja ob 12.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – ZADAR
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 21.00:
BUDUĆNOST – SC DERBY

Ponedeljek ob 18.00:
CRVENA ZVEZDA – CIBONA