Stephen Curry je postal MVP rednega dela sezone, tudi v končnici je prikazal izjemne igre in dosegel že rekordnih 73 trojk. Foto: Reuters
Stephen Curry je postal MVP rednega dela sezone, tudi v končnici je prikazal izjemne igre in dosegel že rekordnih 73 trojk. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je dobil kar 17 od zadnjih 19 serij v končnici. Leta 2011 je z Miamijem klonil v finalu pred Dallasom, lani pa je Vročico ohladil San Antonio. Foto: Reuters
Klay Thompson
Klay Thompson je dobil zeleno luč zdravnikov in bo lahko zaigral na prvi tekmi finala. Foto: Reuters
Kyrie Irving
Kyrie Irving na drugi in tretji tekmi finala Vzhoda proti Atlanti zaradi poškodbe kolena ni igral. Foto: Reuters
Steve Kerr
Trener Warriorsov Steve Kerr je v rednem delu prejel največ tehničnih napak izmed vseh trenerjev, v končnici se je popolnoma umiril. Pomočnik Alvin Gentry mu je dal številne nasvete. Kerr bo ostal brez svoje desne roke, saj Gentry po koncu sezone odhaja v New Orleans. Foto: Reuters
David Blatt
David Blatt, ki je lani v velikem slogu osvojil naslov evropskega prvaka z Maccabijem, je poleti sprejel izziv in pri 55 letih prvič sedel na klop ekipe iz Lige NBA. Ko je podpisal pogodbo, še ni bilo jasno, da bosta za Cavalierse igrala tudi LeBron James in Kevin Love. Začetek sezone je bil povprečen (19 zmag in 17 porazov), naposlušal se je številnih kritik. V končnici mu gre vse po načrtih, Cleveland je pometel s tekmeci na Vzhodu. Foto: Reuters
V Ligi NBA se začenja finale

Warriorsi na šampionski prstan čakajo vse od leta 1975, medtem ko Cavaliersi še nikoli niso postali prvaki. Leta 2007 so v finalu z 0:4 izgubili proti San Antoniu. Takrat je bil James star le 22 let, zdaj jih je dopolnil 30 in v velikem finalu bo nastopil že petič zapored.

V rednem delu 1:1
Moštvi sta se v rednem delu sezone srečali dvakrat. 9. januarja v Oracle Areni je bil Golden State boljši s 112:94. James na tej tekmi ni igral, naveza "Splash Brothers" pa je nasula Cavsom kar 47 točk. 26. februarja v Quickem Loans Areni je Cleveland slavil s 110:99, LeBron je dosegel kar 42 točk in dodal še 11 skokov.

Obe ekipi sta zanesljivo zmagali v serijah konferenčnih finalov, zato je letos odmor do finala celo najdaljši v zgodovini. Večina strokovnjakov daje prednost Warriorsom, ki so že vso sezono v izjemni formi, v rednem delu so nanizali kar 67 zmag, v končnici so izgubili le trikrat.

Cavaliersi brez Lova, tudi Irving ni 100-odstoten
Cleveland je v končnici doživel le dva poraza proti Chicagu, pometel pa je z Bostonom in z Atlanto. V uvodnem krogu končnice se je poškodoval Kevin Love, ki je moral na operacijo ramena in naj bi znova zaigral na začetku prihodnje sezone. Kyrie Irving ima velike težave s kolenom, vendar bo stisnil zobe, a čaka ga izjemno težko delo proti ostrostrelcu Curryju. V zadnjem tednu je bil predvsem na terapijah, stanje pa je vsak dan boljše.

Smith, Shumpert in Dallavedova v sijajni formi
J. R. Smith
in Iman Shumpert v New Yorku nista prišla do izraza, v Clevelandu pa sta v izjemni formi. Trojke zadevata v serijah in sta velika aduta Cavsov. Matthew Dellavedova je pravo odkritje končnice, s svojo agresivnostjo je že spravil ob živce tekmece. Taj Gibson (Chicago) in Al Horford (Atlanta) sta bila izključena, po nesrečnem trčenju pa se je huje poškodoval še sijajni strelec Kyle Korver. Tristan Thompson je izjemen zbiralec skokov, odlično je nadomestil poškodovanega Andersona Varejaa. Tudi Timofej Mozgov je prerojen v letošnji končnici. James Jones je na ključnih finalnih tekmah zadel številne trojke že v Miamiju.
LeBron že odločil dve tekmi v Oracle Areni
James, ki je v končnici dosegel že 4.805 točk (šesti na večni na lestvici), se je poleti vrnil v Ohio le z enim namenom: "Zelo dobro se zavedam, da ima Cleveland dolgoletno sušo v vseh športih. Sem vodja te ekipe, veliko pričakujem od sebe v tem finalu in tudi od soigralcev. Vsi se zavedamo priložnosti, zelo dobro smo se pripravili. V Oracle Areni bo glasno, a igral sem že v veliko dvoranah, kjer je bil pritisk s tribun velik. V tej dvorani sem dvakrat že odločil tekmo rednega dela ob pisku sirene. To je lep spomin."
Ta ekipa ima vse, kar potrebuje za naslov
"Na začetku sezone je bilo težko reči, ali bomo prišli v položaj, da se bomo borili za naslov. Vendar so mi soigralci sledili in uspeh ni izostal. Ta ekipa ima veliko srce, je zelo odločna, ima vse, kar potrebuje za končni uspeh. Vsi skupaj si nadvse želimo tega naslova, prvega za košarkarski Cleveland. Zavedam se, da nas čaka težko delo, kajti nasprotniki imajo ob Curryju še vrsto odličnih košarkarjev, vendar bomo naredili vse, da ga osvojimo," je odločen James, ki je z Miamijem v letih 2012 in 2013 tudi osvojil šampionski prstan. V letošnji končnici je njegovo povprečje 27,6 točke, 10,4 skoka in 8,3 podaje na tekmo.
Bo Curry dosegel 100 trojk v letošnji končnici?
Curry je v rednem delu zadel rekordnih 286 trojk, v končnici pa je še pred finalom že popravil rekord legendarnega Reggieja Millerja, saj je zadel 73 trojk iz 167 poskusov. Prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi do konca sezone presegel mejo stotih trojk v končnici.

"Imamo prednost domačega igrišča, ki jo moramo izkoristiti. Vsak igralec sanja o tem, da osvoji šampionski prstan, in končno sem tudi sam prišel v ta položaj, ko se zanj lahko borim. Vse naše dozdajšnje zmage v sezoni ne pomenijo veliko. Do konca sezone bomo morali zmagati še štirikrat," je pojasnil 27-letni Curry, ki vso profesionalno kariero igra v Oaklandu. V končnici je njegovo povprečje 29,2 točke na tekmo, ob tem pa ima še 4,9 skoka in 6,4 podaje.

V končnici je Jamesa skoraj nemogoče zaustaviti. Zelo zanimivo bo videti, kako se bodo te naloge lotili Warriorsi. Zelo verjetno ga bosta pokrivala Harrison Barnes in Draymond Green.
Thompson okreval po pretresu možganov
Klay Thompson je na peti tekmi finala Zahoda po nenamernem udarcu Trevorja Arize s kolenom v glavo obležal na tleh s pretresom možganov, ta teden je normalno treniral s soigralci. Zdravniki so mu dovolili nastop na prvi tekmi. V končnici v povprečju dosega 19,7 točke.
Kerr: Gradimo nekaj, kar bo zaznamovalo prihodnje desetletje
"LeBron je rojen zmagovalec. Dozorel je v svoji vlogi in ve, kaj počne, vendar imamo tudi mi svoje adute. Imam občutek, da gradimo nekaj, kar bo zaznamovalo prihodnje desetletje. Naša največja odlika je prehod v napad," je prepričan trener Steve Kerr, ki je kot igralec že okusil slast zmagoslavja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Trikrat je bil najboljša v dresu Chicaga, dvakrat pa s San Antoniom.

Letos prvo leto sedi na klopi ekipe v Ligi NBA, kar velja tudi za stratega Clevelanda Davida Blatta, ki je lani z Maccabijem zmagal v Evroligi.

Finale, prva tekma, petek ob 3.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:

GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Tretja tekma, sreda ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Četrta tekma, petek, 12. junija, ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)



Peta tekma, ponedeljek, 15. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Šesta tekma, sreda, 17. junija, ob 3.00:

CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Sedma tekma, sobota, 20. junija, ob 3.00:

GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

V Ligi NBA se začenja finale