Jure Zdovc je v Franciji kot košarkar pustil izjemen pečat. Foto: BoBo
Jure Zdovc je v Franciji kot košarkar pustil izjemen pečat. Foto: BoBo

53-letni Konjičan, ki je najtrofejnejši slovenski košarkar, je lansko sezono končal na klopi Petrola Olimpije. Potem ko se je ljubljanski klub združil z zagrebškim, je prednost pred njim dobil Slaven Rimac, Zdovc pa je v Stožicah še vedno imel veljavno pogodbo za dve sezoni.

Predtem je vodil zagrebško Cedevito, v Turčiji Gaziantep, ruskega Spartaka, v Grčiji AEK in Iraklis, Split, Bosno, v domovini poleg Olimpije še Slovan, izkazal pa se je tudi na klopi slovenske izbrane vrste. Kot trener je postal prvak Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, izbran pa je bil tudi za najboljšega trenerja v Evropskem pokalu.

Pariški klub, predsednik katerega je bil do nedavnega nekdanji sloviti francoski košarkar Boris Diaw, ki je tu končal uspešno kariero, trenutno v francoskem prvenstvu, katerega usoda je po prekinitvi zaradi novega koronavirusa še neznana, četrti.

Na klopi Metropolitansa bo zamenjal Frederica Fauthouxa, ki naj bi prevzel evroligaški Asvel, pred njim pa je pariško zasedbo vodil član Fibine hiše slavnih Antoine Rigaudeau. Gre za mlad klub, ki je nastal leta 2007 z združitvijo Paris Racinga in Levalloisa. Za novonastali klub, ki se je do lani imenoval Levallois Metropolitans, je pred dvema letoma igral Klemen Prepelič.

Zdovc je v bogati karieri oblekel dres Paris Racinga in z njim leta 1997 osvojil naslov državnega prvaka. Še večji pečat je v Franciji pustil v sezoni 1992/93, ko je igral za Limoges in bil v tisti zasedbi ključni mož ob pohodu na evropski vrh. To je sicer še vedno edini evroligaški naslov francoskih klubov. Lovoriki evropskega prvaka so varovanci Božidarja Maljkovića dodali tudi francosko krono.