Ob podpisu pogodbe s Halilom Kanacevićem je Aleš Pipan dejal, da so zanj dobili dobra priporočila in da košarkar prihaja v Ljubljano zelo motiviran. Foto: www.alesfevzer.com
Ob podpisu pogodbe s Halilom Kanacevićem je Aleš Pipan dejal, da so zanj dobili dobra priporočila in da košarkar prihaja v Ljubljano zelo motiviran. Foto: www.alesfevzer.com
Halil Kanacević
Pred prihodom v Evropo je obiskoval univerzi St. Joseph's in Hofstra. Foto: www.alesfevzer.com

Moramo trdo delati naprej in moramo imeti dvignjene glave. Ostati je treba pozitiven in upati, da bodo pozitivni ostali tudi navijači. S trdim delom bosta prišla zmaga in potem tudi zmagoviti niz. S tem se bodo porazi pozabili, mi pa jih ne smemo. Ne smemo pozabiti, kako smo izgubili določene tekme, saj nam to koristi za naslednje.

Halil Kanacević
V Evropskem pokalu v povprečju dosega nekaj več kot osem točk in skoraj pet skokov, v Ligi ABA pa skoraj šest točk in nekaj več kot pet skokov. Foto: www.alesfevzer.com

arkarje Uniona Olimpije zgoščen urnik in nekaj zelo pomembnih tekem. Zmaji so za zdaj, kot pravi Halil Kanacević, lahko s potekom sezone zadovoljni.

Decembra so Ljubljančani odlično igrali, zadnje tri tekme v Ligi ABA pa izgubili, ko so bili neuspešni v Novem mestu in Zagrebu pri Cedeviti, doma pa klonili pred Cibono, ko so zapravili visoko vodstvo: "Sezono smo dobro začeli. Naredili so tudi dobro serijo, na zadnjih tekmah pa nismo bili tako uspešni in so za nami trije težki porazi. Te tekme bi lahko dobili. Toda zavedamo se, da je sezona še zelo dolga in je pred nami še veliko tekem. Kljub vsemu je za zdaj sezona dobra."

"Vsak poraz je težak. Vem, da tak poraz, kot je bil proti Krki, še posebej boli, saj gre za rivalstvo, toda vendarle je to šele redni del. Tekma kot katera koli druga. Ni štela recimo za naslov prvaka. Vseeno pa je težak poraz, kakor sta bila tudi proti Ciboni in Cedeviti. Iz takih porazov je treba potegniti najboljše in se nekaj naučiti. Je še težje, če imaš tako prednost, kot smo jo imeli, pa jo potem zapraviš in izgubiš. Še težje, če se ti to zgodi doma. To so stvari, ki so težke že na splošno. Bili smo zelo razočarani in tega si ne smemo dovoliti v prihodnje," je ob tem dodal Kanacević.

Lahko igra na štirici in petici
23-letni in 203 centimetre visoki košarkar je eden ključnih mož Olimpije, saj s svojo vsestranskostjo lahko pod obročem pokrije oba položaja. Za položaj, na katerem igra, ima dober met z razdalje, čeprav je precej nižji od klasičnih centrov, pa je dovolj močan, da se kosa tudi s pravimi peticami: "Sem hitrejši od visokih centrov in se lahko pomaknem tudi ven ter mečem z razdalje, pri nižjih košarkarjih pa lahko odigram tudi pod košem. Tudi to je lepa izkušnja in s tem napredujem. V nekaterih situacijah imam prednost, v drugih pa moram nadoknaditi svoje minuse, a tako le napreduješ."

"Kar ekipa potrebuje, to poskušam narediti. Sem ekipni igralec in glavno je, kar je dobro za ekipo. Lahko igram na obeh položajih pod košem. Veliko imam že izkušenj s tem in to ni nekaj novega zame. Je pa zame nekoliko nov način igranja košarke v Evropi. Na to se še prilagajam, sicer pa, kot pravim, je ključno, kar ekipa potrebuje," je o igralnih položajih dodal Kanacević.

V novem letu najprej proti Zvezdi
Niz treh porazov bo težko prekiniti, saj bodo novo leto zmaji začeli z nedeljsko domačo tekmo proti Crveni zvezdi, nato pa jih čaka še gostovanje pri Partizanu. Beograjski rdeče-beli so v Jadranski ligi še brez poraza, Kanacević pa pravi, da je bolj kot prvi poraz Zvezde pomembno, da Olimpija znova začne zmagovati: "Takoj nas čakata dve težki tekmi z odličnima ekipama. Zvezda je na vrhu lige in je še brez poraza. To bo velika tekma. Prihaja v Stožice in poskušali bomo prekiniti ta niz. Tudi Partizan igra dobro, a naredili bomo vse, da dobimo obe srečanji."

Zatem bodo v sredo Ljubljančani začeli še drug del Evropskega pokala, ko v Stožice prihaja Bamberg. Olimpija je v Europcupu znova dobro odigrala redni del in se drugič zapored uvrstila v nadaljevanje. Pomerila se bo z bavarskima Bayernom in Bambergom ter francoskim Dijonom, Kanacević pa verjame, da imajo zeleno-beli dobre možnosti, da napredujejo tudi iz te skupine: "V prvem delu Eurocupa smo imeli zelo težko skupino - verjetno celo najtežjo v celotnem tekmovanju. Podobno je tudi v drugem delu. Bamberg in Bayern imata odlični ekipi, tudi Dijon bo nevaren in znova je težka skupina. Na neki način nimamo sreče z žrebom, a vseeno smo veseli, da nas čakajo težke tekme, veliki izzivi, ki se jih že veselim."

V Ljubljani se je veliko naučil
Aleš Pipan
je ob prihodu Kanacevića v Ljubljano dejal, da so zanj dobili dobra priporočila. Lani je sicer ob koncu sezone igral za rimski Virtus, sicer pa je to zanj prva evropska izkušnja. Z Olimpijo je Kanacević, ki je košarko začel igrati na ulicah rodnega Staten Islanda v New Yorku, podpisal enoletno pogodbo. "Je res lepa izkušnja in veliko sem se naučil. Realno je to moja prva sezona v Evropi. Lani sem na koncu nekaj časa igral v Rimu, a to je zdaj zares prva celotna sezona tu. Trenerji in igralci so mi veliko pomagali in res sem veliko odnesel. Če bomo zmagali še nekaj več tekem, bo še toliko bolje."

"Nekje daleč, še zelo oddaljen, je ta cilj, da osvojimo naslov državnega prvaka. Za zdaj pa smo, lahko predvsem govorim zase, osredotočeni predvsem na naslednjo tekmo. Tako je treba iti. Najprej Jadranska liga, nato Evropski pokal in tako naprej. Tako najlažje igram, tekmo po tekmo," je za konec še povedal Američan, čigar družina prihaja iz Črne gore, sicer pa je albanskega rodu.

Moramo trdo delati naprej in moramo imeti dvignjene glave. Ostati je treba pozitiven in upati, da bodo pozitivni ostali tudi navijači. S trdim delom bosta prišla zmaga in potem tudi zmagoviti niz. S tem se bodo porazi pozabili, mi pa jih ne smemo. Ne smemo pozabiti, kako smo izgubili določene tekme, saj nam to koristi za naslednje.